SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central deixa la regió de Lleida a la fase 1 i hostalers i patronal ho veuen un greuge

Salut va demanar ahir al Govern central que la regió sanitària de Lleida no passés a la fase 2 dilluns vinent per un repunt de casos de Covid-19 i ahir mateix el ministeri de Sanitat va acceptar la proposta. La Federació d'Hostaleria i la Cambra de Comerç de Lleida lamenten que no s'apliqui una fase intermèdia com es va fer a Barcelona amb la 0,5.

Lleida, protagonista - Lleida està centrant l’atenció de tots els mitjans. A la foto, una imatge de La Sexta de dimarts en la qual apareixen l’alcalde Miquel Pueyo i alguns dels seus col·laboradors.

Lleida, protagonista - Lleida està centrant l’atenció de tots els mitjans. A la foto, una imatge de La Sexta de dimarts en la qual apareixen l’alcalde Miquel Pueyo i alguns dels seus col·laboradors.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La regió sanitària de Lleida no passarà dilluns a la fase 2 de la desescalada, a diferència de Girona, la Catalunya Central, Alt Penedès i Garraf. L’Alt Pirineu i Aran ja ho està des d’aquesta setmana. Ja ho va advertir la consellera de Salut, Alba Vergés, quan dilluns va notificar un repunt de contagis per una festa d’aniversari amb vint persones i els positius d’una residència i de diverses empreses agroalimentàries. Va dir que n’analitzarien l’evolució, i ahir va anunciar que demanarien al Govern central deixar Lleida a la fase 1, per la qual cosa bars i restaurants seguiran sense poder servir a l’interior. El Govern central havia de pronunciar-se avui, però ahir mateix va acceptar la proposta. El ministre Salvador Illa va considerar la decisió “encertada”, va elogiar la “prudència” de la Generalitat i es va mostrar “tranquil”. “No m’atreveixo a predir què passarà, però si van per la direcció indicada que tots esperem no serà necessari retrocedir de fase [tornar a la 0], ni de bon tros”, va dir.

La Federació d’Hostaleria i les Cambres de Comerç van criticar la decisió i van recordar que quan Barcelona no va passar a la fase 1, es van flexibilitzar mesures per no perjudicar el teixit econòmic (amb la creació de la fase 0,5). Josep Castellarnau, president dels hotelers, va subratllar que “no entenem per què no es pot encapsular la zona determinada” i va criticar que per a Lleida no es plantegi una fase intermèdia. “No existeix. O la 2 o res. Possiblement hem estat tractats de diferent manera”, va indicar, i va indicar que el 60% de bars i restaurants i el 90% dels hotels estan tancats “amb un ingrés zero”. El gerent de la federació, Ramon Solsona, va considerar que “amb aquesta mesura fan el ridícul”.

El president de la Cambra de Lleida, Jaume Saltó, va destacar que l’hostaleria de la capital és la més perjudicada. “No cal afectar tota la regió sanitària, cal prendre mesures més selectives”, va proposar. Va indicar que va plantejar “a les autoritats que intentessin aplicar a Lleida la fase intermèdia que es va fer a Barcelona per no tenir tant impacte, “però aquí ha estat tot o res. A Barcelona possiblement hi va haver més pressió empresarial i un tema polític”. Va recalcar que “cal ser conscient de l’impacte econòmic i de les inversions dels que han preparat els seus locals. És un cop molt fort. Ja va passar al principi amb la fase 1. Quan més ens retardem, més tardarem a arribar a la fase final”. Va demanar “no esperar una setmana sencera per revisar el canvi de fase, perquè comporta que més empreses ja no obriran i més persones es quedaran sense feina”. Segons seu homòleg de la Cambra de Tàrrega, Carles Giribet, no poder passar a la fase 2 “afectarà a nivell moral i econòmic”. “L’empresari està esgotat a causa de la situació, en especial el petit comerç i la restauració. Això suposa una dificultat afegida a l’hora de tornar a aixecar el negoci ja que cada dia que passa es perden molts diners.” Lamenta la relaxació de la població i critica que per a Lleida no s’hagi pensat en una fase 1,5. Per la seua part, el cap de l’oposició de la Paeria, Fèlix Larrosa, va considerar que l’alcalde Miquel Pueyo hauria d’haver pressionat més Salut.

El sector de l’hostaleria reclama ajuts i condonació d’impostos

Representants de la Federació d’Hostaleria de Lleida van entregar ahir un manifest al subdelegat del Govern central, José Crespín, en què reclamen mesures per fer front a la crisi causada pel coronavirus.

“Demanem que la normativa sigui clara i, després de tres mesos aturats, necessitem ajuts directes als empresaris, a través de microcrèdits, avals i condonació d’impostos. Necessitem parlar també dels arrendaments, que per a molts suposa una càrrega molt important. I esperant que l’ajuda que vingui d’Europa es faci efectiva en l’hostaleria”, va detallar en aquest sentit Josep Castellarnau, el president de la federació.

Per la seua banda, el subdelegat va indicar en un tuit que “el sector de l’hostaleria i la restauració té un pes importantíssim en l’economia i l’ocupació i continuen patint la situació provocada pel Covid-19”. En restaurants d’alguns punts de l’Estat, van reservar simbòlicament taules perquè el Govern s’assegui a dialogar amb ells.

tracking