SEGRE

ESNOTICIA

Desescalada judicial fins a la tardor

Els jutjats recuperen lentament la normalitat després de dos mesos en què només han atès els casos més urgents || A partir de la setmana que ve se celebraran els primers judicis amb totes les mesures de prevenció sanitàries per reduir al màxim el risc de contagi

Desescalada judicial fins a la tardor

Desescalada judicial fins a la tardorSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a la tardor. Aquest és el pronòstic que fan jutges, fiscals i advocats per a la tornada a una “certa” normalitat als jutjats, que durant aquests dos últims mesos han atès només els casos més urgents, com el pas a disposició judicial de detinguts (una gran majoria s’han pogut fer per via telemàtica des de les comissaries). L’administració de Justícia segueix la seua pròpia fase de desescalada.

Des de dimarts passat es troba a la fase 2, que ha tingut com a principal novetat la incorporació del 65 per cent de la plantilla a Catalunya (4.900 persones), mentre que fins ara només treballava el 10 per cent, segons indiquen les dades del departament de Justícia. Aquesta incorporació permetrà accelerar les notificacions als advocats de les últimes sentències dictades pels jutges, entre molts altres assumptes.

Les següents dates clau seran el 4 de juny (aquest dijous), amb la represa dels terminis processals, que van quedar suspesos amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a mitjans del mes de març, i el dimarts 9 de juny, amb el pas a la fase 3, que ha de suposar que el cent per cent dels funcionaris treballin presencialment als jutjats, segons va acordar divendres passat la Comissió de Coordinació de Crisi del Covid-19 a l’Administració de Justícia.

Tanmateix, aquesta tornada a la normalitat sembla complicada, entre altres motius per les mesures sanitàries, com la desinfecció dels espais i la distància entre les persones. Per evitar l’acumulació de persones als jutjats de Lleida s’ha acordat, per exemple, limitar l’accés als professionals i a les persones que tinguin una citació. També es preveu judicis a la tarda per evitar concentració de persones i assumir totes les vistes que no s’han pogut celebrar durant els últims mesos.

A tot plegat, s’hi ha de sumar que l’estiu és l’època de l’any durant la qual baixa més l’activitat judicial, per la qual cosa es pronostica que no s’arribarà a la (nova) normalitat fins a la tardor. Per fer-ho, es preveuen possibles mesures de xoc per reforçar l’activitat judicial a partir del mes de setembre.

El ministeri de Justícia va anunciar la creació de jutjats que temporalment atendran els assumptes derivats de la crisi sanitària, com poden ser les demandes pels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) als jutjats socials.

tracking