SEGRE

ESNOTICIA

Fins al 20 per cent de pacients amb visita a l'hospital a Lleida no hi va per por

L'Arnau avisa que qui no es presenti a la consulta externa no podrà fer-ho quan vulgui || Si Lleida passa a la fase 2, s'incrementaran les cites presencials

Diversos pacients esperant ahir per visitar-se a l’edifici de la UdL.

Diversos pacients esperant ahir per visitar-se a l’edifici de la UdL.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Responsables de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida van indicar que un percentatge de persones que tenen visites presencials en consultes externes no es presenten perquè encara hi ha “certa por d’atansar-se a l’hospital”. Van detallar que en alguna especialitat l’índex de pacients que no hi van arriba al 20% dels citats i van apuntar que “han de ser conscients que si no s’hi presenten quan els toca després no podran venir quan vulguin”. Van garantir que “si vas amb mascareta i guants és més segur estar en una consulta amb totes les mesures de seguretat que en una cafeteria amb altres persones sense portar-les durant un temps” i van remarcar que “les consultes es desinfecten constantment i tothom compleix les mesures de protecció”.

De fet, poc després de declarar-se l’estat d’alarma, el servei de Cardiologia de l’Arnau va detectar una disminució del 80% de l’atenció a pacients amb infarts, i altres fonts hospitalàries van alertar que s’estava intervenint més de peritonitis (la complicació d’una apendicitis), ja que els afectats no anaven a l’hospital després de tenir una apendicitis.

D’altra banda, l’ICS vol potenciar les videoconsultes i per fer-ho es necessiten moltes webcams. De fet, la intenció és comprar-ne un centenar, la qual cosa no resulta econòmica. “Es necessiten dispositius adequats, que tinguin connexió a les històries clíniques i garantir la privacitat del pacient”, van apuntar fonts de l’ICS. Aquest sistema s’aplicarà en funció de les característiques de l’especialitat. Per exemple a Oncologia és poc viable implantar-lo, però en canvi a Dermatologia sí que es poden fer moltes consultes amb aquest sistema, van assenyalar, i van subratllar que en alguna especialitat fins i tot seria possible arribar al 50%. En tot cas, van incidir que les videoconsultes i consultes per telèfon són més viables en visites successives, no a la primera, perquè moltes són només per comunicar resultats de proves i, si són satisfactòries, no fa falta que el pacient sigui present a la consulta.

Malgrat això, les mateixes fonts van explicar que si Lleida passa a la fase 2, s’incrementaran en un 20% les visites presencials. “Ara les sales d’espera només poden estar a un terç de la seua capacitat, però al passar de fase l’ocupació augmenta, per la qual cosa si ara un especialista visita cada dia vuit pacients presencialment, la seua agenda podrà augmentar a deu visites”, van manifestar.

Consultes en un edifici de la UdL per falta d’espai

La Universitat de Lleida (UdL) ha cedit a Salut l’edifici docent al costat de l’hospital Arnau de Vilanova perquè diverses especialitats puguin passar consulta i garantir les distàncies de seguretat necessàries a les sales d’espera. Així, des de fa tres setmanes, especialistes d’Hematologia, Endocrinologia i Cardiologia passen consulta en deu aules que han habilitat. “A causa de la restricció que suposa limitar la capacitat de les sales d’espera de l’hospital, s’han adaptat consultes i sales d’espera en aquest edifici de la universitat per poder continuar amb l’activitat assistencial necessària”, van assenyalar fonts de l’ICS.

tracking