SEGRE

LABORAL SERVEIS SOCIALS

Uns 70 sensepapers dormen al ras al Barri Antic de Lleida i la Paeria demana que es regularitzin

Els veïns denuncien que “la gestió” no funciona, ja que molts no van a pernoctar al pavelló de la Fira || Pueyo proposa als grups municipals firmar una carta conjunta per al Govern

Diverses persones eren ahir al migdia al costat de la Casa de Fusta, al carrer Cavallers.

Diverses persones eren ahir al migdia al costat de la Casa de Fusta, al carrer Cavallers.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La posada en marxa del dispositiu per a persones sense sostre i temporers sense allotjament al pavelló 3 de la Fira de Lleida, que des de dilluns ofereix 150 places per passar la nit, “no funciona”, segons veïns del Centre Històric, que ahir van denunciar que desenes de persones d’origen immigrant continuen dormint als carrers del barri. “Avui [per ahir] hi havia setanta temporers pernoctant al ras, per la qual cosa tot continua igual, ja que no van al pavelló per dormir”, va manifestar el portaveu de la plataforma del Pla de l’Aigua, Josep Maria Muñoz, que va tornar a criticar “la nefasta gestió per part de les administracions”. De fet, la Paeria va confirmar que setanta persones van dormir al carrer, mentre que 88 ho van fer al pavelló.

A més, Muñoz va manifestar que la situació s’ha agreujat amb el coronavirus, ja que hi ha aglomeracions en diversos racons del barri que “posen en risc la salut dels diferents veïns”. Va recordar que demà divendres al migdia han convocat una concentració a rambla Aragó per denunciar, a més de la situació dels temporers, la delinqüència, tràfic de drogues, prostitució i incivisme.

El PSC recorda que els anteriors alcaldes “també han estat sols” en aquesta situació

D’altra banda, a la comissió telemàtica de Polítiques de Gestió de la Seguretat, l’alcalde, Miquel Pueyo, va informar els grups municipals que demanarà a l’Estat que regularitzi de manera temporal i excepcional la situació de les persones sense papers que arriben a Lleida perquè puguin treballar en la campanya de la fruita. De fet, el paer en cap va proposar als grups firmar una carta conjunta dirigida a la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera.

El PSC va criticar que el govern municipal culpi l’Estat i digui que la Paeria s’ha trobat “sola” en la gestió dels temporers. L’edil Cristina Morón va dir que en anys anteriors “la Generalitat també ha estat desapareguda”. Creu que “amaga un problema de gestió d’equipaments, comunicació i presa de decisions del govern” de l’ajuntament, que dóna “mala imatge” de Lleida. En aquest sentit, el cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, també va fer referència al fet que l’alcalde, Miquel Pueyo, es troba “sol” en la gestió i que als anteriors alcaldes els passava el mateix, “amb la diferència que ell l’any passat va fer una compareixença amb els consellers d’Agricultura i Treball en la qual van proclamar que aquest any tot estaria solucionat i, en canvi, la seua mala gestió ha portat la ciutat a una situació de desprestigi absolut”. A més, va recordar que a l’abril la Diputació el PSC, Unitat d’Aran i el Comú ja van demanar instar l’Estat a la regularització.

La portaveu del grup de Ciutadans, Ángeles Ribes, va indicar que “no és acceptable que Pueyo passi a l’oposició la responsabilitat d’un operatiu que és del govern” i va atribuir la proposta de l’alcalde a “la quantitat de crítiques rebudes pel no-dispositiu durant tant temps”. Xavier Palau, portaveu del Partit Popular, també veu “ineficàcia” del govern municipal “perquè fa un any van dir que tenien una resposta [per a la gestió dels temporers] i no l’han sabut trobar”.

“En tot el que sigui positiu per a Lleida ens trobaran, però la proposta també hauria d’anar dirigida a la Generalitat i aportar solucions i un estudi del que necessitem, no només demanar ajuda”, va assenyalar. Tots dos van considerar també que la comissió de Seguretat no és el marc adequat per plantejar aquesta proposta.

Torra reconeix que “hem fallat” en l’atenció als temporers

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reconèixer ahir que el Govern “ha fallat” en la gestió sobre la situació dels temporers a Lleida. Així, va lamentar el que ha passat assegurant que, com que sabien que cada any es repetien les mateixes escenes, havien treballat per evitar-ho: “Significa que hem fallat”, va afirmar. D’altra banda, la presidenta de l’associació de veïns de Cappont, Veni Ros, va lamentar “la deixadesa que hi ha als Camps Elisis” des que dilluns passat es va engegar el dispositiu de la campanya de la fruita a la Fira. Va explicar que “no tots els temporers dormen al pavelló” i que “n’hi ha alguns que es reparteixen pel parc en grups, on mengen, dormen i fan les necessitats”. Així, va dir que “és una situació que evidentment no és justa per a aquestes persones ni per a nosaltres”. D’altra banda, després que el futbolista Keita Baldé anunciés que ha llogat un bloc al barri de la Mariola per als temporers, veïns del barri han mostrat preocupació. “Hi ha famílies que tenen por per contagis del coronavirus”, va explicar el president veïnal, Víctor Ruiz, que va assenyalar que ningú sap quin és el bloc que el futbolista ha llogat. D’altra banda, l’hotel Ibis va dir que divendres passat es va oferir per acollir temporers “però no hem rebut cap resposta” del col·lectiu, van assenyalar des de la direcció. Precisament, la regidora Sandra Castro va dir que “vam preguntar als hotels per les places lliures i diumenge n’hi havia 68 de disponibles i es va traslladar als que ho van demanar per als temporers, però les van rebutjar”. Va assenyalar que aquest dilluns hi havia 110 places disponibles. A més, la Federació d’Hostaleria no descarta accions judicials contra la portaveu de Fruita amb Justícia Social per les seues acusacions de racisme.

tracking