SEGRE

COL·LECTIUS SENSESOSTRE

"Ens sentim enganyats, ens van dir que aquí hi hauria feina i estem al carrer"

Persones d'origen immigrant que dormen al ras al Barri Antic afirmen que van venir perquè els van donar expectatives de treball || Un grup diu que prefereix pernoctar allà que anar al pavelló de la Fira

Diverses persones a la Casa de Fusta de Cavallers ahir al matí.

Diverses persones a la Casa de Fusta de Cavallers ahir al matí.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Venim d’Andalusia perquè allà ens van assegurar que a Lleida hi hauria feina, però no és així, ens han enganyat.” Així de contundent es va mostrar ahir una de les moltes persones d’origen immigrant que han vingut a Lleida per a la campanya de la fruita però que no han trobat feina i pernocten o passen el dia al carrer. La majoria es concentra a la Casa de Fusta del carrer Cavallers, al Centre Històric, però també hi ha grups a la plaça l’Ereta i el carrer Lluís Besa, així com també als voltants de Camps Elisis, on hi ha l’oficina d’atenció a temporers i persones sense sostre que ha obert la Paeria aquesta setmana, segons van assegurar els veïns de Cappont. En relació amb com han arribat a Lleida en ple estat d’alarma, que teòricament impedeix la mobilitat entre comunitats, un d’ells va assegurar que “la majoria venim d’Andalusia amb tren i el bitllet el vam pagar amb els nostres diners, encara que n’hi ha altres que també han arribat amb autobús”. Aquest, que ahir feia cua per entrar al pavelló de la Fira, va afegir que “el tema de trobar feina està pitjor del que ens venien, i això que jo tinc papers, afortunadament he aconseguit ocupació a través d’una empresa de treball temporal (ETT) de Seròs, però no m’han dit res sobre si tindré allotjament”.

Per la seua banda, una de les persones que es troba a la Casa de Fusta va explicar que “vaig arribar fa vint-i-cinc dies amb autobús des d’Andalusia”, encara que no va concretar si ell va pagar el bitllet o ho van fer altres persones o entitats. En el seu cas, és un sensepapers, com la majoria dels que pernocten en aquest punt del Barri Antic. Precisament, alguns d’ells afirmen que el pavelló 3 de la Fira no els inspira confiança per anar-hi a dormir. “Jo hi vaig passar una nit i no hi he tornat, només hi vaig per dutxar-me, rentar la roba i rebre assessorament per trobar feina”, va manifestar un d’ells. Justifica que ha optat per quedar-se en aquest emplaçament perquè “em sento més segur, perquè la majoria ens coneixem i ens organitzem com podem”. D’altres, en canvi no tenen cap altra opció perquè han arribat en solitari. “Vinc al pavelló perquè he vingut aquí sol, sense cap conegut, i per no estar al carrer doncs prefereixo el pavelló, encara que sigui per dormir en una llitera”, lamenta.

“La majoria ha vingut amb tren i pagant ells el bitllet, encara que altres han arribat en bus”, asseguren

D’altra banda, el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cappont va criticar ahir les declaracions de la presidenta de l’associació de veïns del barri, Veni Ros, sobre l’obertura del pavelló 3.

El CDR va dir que “la por expressada per Ros sobre la convivència al barri per la presència d’aquestes persones és totalment infundada” i va exigir una rectificació. Ros els va respondre que “no he de disculpar-me de res perquè l’únic que vaig dir és que el pavelló no és un lloc adequat i digne perquè els temporers hi descansin, ja que unes lliteres no garanteixen que descansin després de vuit hores de treball al sol”.

Per la seua banda, Creu Roja va negar ahir que proposi a temporers d’altres ciutats que vinguin a treballar a la província de Lleida, tal com va assenyalar algun treballador la setmana passada després que es denunciés el trasllat de persones d’altres punts de l’Estat per treballar a la campanya de la fruita malgrat no tenir contracte. Segons va explicar l’entitat, els voluntaris se centren a atendre les necessitats bàsiques que tinguin aquests treballadors una vegada són aquí.

El Barri Antic es manifesta avui “per no ser un gueto” Plataformes veïnals del Centre Històric han convocat avui una manifestació a les 12.00 del migdia a la plaça Cervantes amb l’objectiu de demanar una sèrie de millores al barri “per no ser un gueto”. Així de contundent es va mostrar el president de la plataforma per la dignificació del Pla de l’Aigua i membre de l’associació Som Veïns, Josep Maria Muñoz, entitats que juntament amb les associacions veïnals de Jaume I i l’Ereta organitzen aquesta concentració. Asseguren que “fa un any que va arrancar el nou ajuntament i des d’aleshores hem mantingut reunions perquè coneguessin de primera mà les necessitats del barri, fins i tot ens van manifestar obertament que el Centre Històric està maltractat, però les reunions i bones paraules no han servit per a res”. Entre les mesures que esperen aconseguir figuren solucionar “d’una forma definitiva” l’atenció a temporers; descentralitzar els serveis socials de la ciutat al barri com l’alberg o el menjador social; millorar la neteja dels carrers; una atenció centrada en els menors desemparats i persones en exclusió social; lluitar contra el tràfic de drogues i establir un protocol d’assistència policial immediata.

tracking