SEGRE

MOBILITAT VIA PÚBLICA

El cotxe deixa de ser el rei

Automobilistes i autoescoles avalen limitar la velocitat a 30 km/h a la majoria de carrers per pacificar el trànsit i facilitar la circulació de bicis i patinets || Ciclistes i usuaris de vehicles de mobilitat personal demanen fer pedagogia i mesures que dificultin superar aquest límit

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Trenta quilòmetres per hora. Aquest serà el límit de velocitat de la majoria de carrers quan es concreti el projecte de la Paeria de convertir la capital en Ciutat 30. Actualment, hi ha àrees amb aquest límit, però es pot circular a un màxim de 50 km/h per gairebé tota la ciutat. Amb aquest canvi, s’haurà d’anar a 30 a tots els carrers d’un sentit i els de dos, però amb només un carril per sentit, i els cotxes compartiran calçada amb les bicicletes i els patinets, la qual cosa representa un canvi radical de concepció a què hauran d’acostumar-se els conductors. Només carrers de dos carrils per sentit com passeig de Ronda, Prat de la Riba, Príncep de Viana, o rambla d’Aragó mantindran el límit a 50. En principi, altres carrers principals, però de dos carrils, com Lluís Companys, Pius XII, Alcalde Porqueres o Rosa Parks, passaran a ser zona 30.

Lleida s’afegirà així a la tendència general. “Totes les ciutats europees van cap a la reducció de la velocitat màxima a 30 per hora”, recalca el president de les autoescoles de la província i de Catalunya, Raül Viladrich. “En un atropellament a 50 per hora, hi ha més d’un 80% de possibilitats que el vianant mori; a 30 per hora, el més probable és que només es faci lesions”, indica. A més, subratlla que aquesta mesura serveix per pacificar el trànsit i integrar-hi els vehicles de mobilitat personal i les bicis. Lluís Puerto, director de la Fundació RACC, corrobora que les zones 30 “permeten la convivència de cotxes, bicis i vehicles de mobilitat personal com patinets elèctrics”. “La clau és establir una jerarquia adequada en què estigui molt clar quina és la xarxa bàsica (carrers en els quals es manté el límit de 50 i on hi ha d’haver carril bici separat de la calçada) i quina la capil·lar” (on es rebaixa a 30), afirma. Aleix Pallarols, d’En Bici per Lleida, admet que aquesta mesura pot generar controvèrsia perquè a Lleida “el cotxe és el rei de la ciutat”, però destaca que “és una mesura per al bé comú i a la llarga la gent ho agrairà”.

Per la seua part, Gerard Valentines, president de l’associació d’usuaris de patinets elèctrics VMP Lleida, afirma que són partidaris d’aplicar aquest canvi “de cop” i no per fases, per evitar confusions, i reclama “pedagogia” entre tots els col·lectius.

Tant Pallarols com Valentines veuen indispensable una senyalització adequada i instal·lar elements per reduir la velocitat dels cotxes, com els ressalts, regular semàfors perquè alguns no puguin passar alhora o habilitar xicanes que obliguin a reduir la velocitat.

Així mateix, la Paeria talla cada cap de setmana diverses vies perquè els ciutadans puguin passejar, però com va explicar ahir SEGRE, els comerços de l’Eix denuncien que els talls a l’avinguda Madrid i Joana Raspall els perjudica en els negocis.

La Paeria té previst instaurar aquest estiu la nova mobilitat La declaració de Lleida com a Ciutat 30 forma part de la nova mobilitat que la Paeria vol implantar a nivell general, i que inclou altres mesures com la conversió en zona de vianants de carrers durant el cap de setmana i, en menor mesura, de forma permanent. Una portaveu del govern municipal va eludir concretar quan s’aplicarà de forma efectiva la limitació de velocitat a la majoria de vies i quines mantindran el màxim de 50 per hora. No obstant, va indicar que serà una qüestió que s’abordarà aquest estiu i que quedarà definida en el congrés previst a finals de mes per dissenyar la Lleida post-Covid.

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.ITMAR FABREGAT

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.

Usuaris de patinets elèctrics a Lluís Companys, on la velocitat màxima serà de 30 km/hora.ITMAR FABREGAT

tracking