SEGRE

EVOLUCIÓ DEL COVID-19 A LLEIDA

Salut descarta per ara que Lleida passi a la fase 3 dilluns a l'espera de com evoluciona

El departament prendrà la decisió definitiva tenint en compte la incidència de nous casos i el nivell de transmissió del virus || Ponent torna a registrar un repunt d'infectats, amb 38 més

Persones passejant pel mig de la calçada, ahir, a l’avinguda Madrid de Lleida.

Persones passejant pel mig de la calçada, ahir, a l’avinguda Madrid de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut va descartar ahir, de moment, que la regió sanitària de Lleida avanci a la fase 3 dilluns vinent, després que dissabte passat la consellera, Alba Vergés, anunciés que “és possible” que ho demanessin tant per a Lleida com per a Barcelona. Tanmateix, per ara no està previst, malgrat que l’objectiu del Govern central és que el dia 22 de juny s’hagi finalitzat el període de desescalada a tot Catalunya, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma.

Salut va assenyalar que l’avenç d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de múltiples factors. D’una banda, “cal constatar que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos de coronavirus i la taxa reproductiva efectiva”. D’altra banda, el fet que l’Atenció Primària pugui detectar nous casos i fer el seu seguiment amb proves PCR “també contribueix a considerar que és el moment per fer aquest nou canvi de fase”.

Un total de 17 persones segueixen ingressades en hospitals del pla, de les quals cinc estan a l’UCI

Després que Salut prorrogués una setmana més la fase 1 a Lleida al produir-se diversos brots, els nous contagis durant la setmana passada es van mantenir estables –amb una vintena al dia–, així com els ingressos hospitalaris, factors positius que haurien motivat Salut per demanar la fase 3 per al pla el 15 de juny.

Tanmateix, fa dos dies que aquesta tendència ha canviat, ja que s’ha registrat un repunt de nous casos de Covid. En concret, dissabte van ser 33 més i diumenge, 38, segons l’últim balanç del departament.

Fonts de Salut van atribuir aquest augment que divendres es van fer alguns cribratges en empreses alimentàries i en albergs de temporers (vegeu el desglossament), a banda del degoteig diari de les cadenes de contagi iniciades.

Es tractaria de les zones en les quals hi va haver un repunt fa unes setmanes: Lleida ciutat i municipis del Baix Segre (Seròs i Alcarràs) i Guissona, a la Segarra. Precisament, el ministeri de Sanitat va enviar divendres passat un informe a la Generalitat en el qual recomanava prudència “particularment a la regió sanitària de Lleida, donada la presència de diversos brots actius i d’una considerable transmissió recent no vinculada de moment a aquests brots”.

D’altra banda, les mateixes fonts de Salut van assenyalar ahir que entre el 28 de maig i 3 de juny es van registrar 114 casos, bastants menys que l’anterior, quan van ser 170. Fa tres setmanes eren 123 i fa un mes, només 44.

Així, respecte a les dades de diumenge, hi ha 3.148 encomanats a la província, 2.728 al pla i 420 a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, on ahir es va confirmar un cas. La bona notícia és que els morts es mantenen en els 238, mentre que les altes hospitalàries segueixen sent 1.220.

Respecte a les persones que estan ingressades a la regió sanitària de Lleida, han disminuït respecte a dissabte, de 25 a 17 en el dia d’ahir, dels quals cinc segueixen a l’UCI. A la regió sanitària del Pirineu, hi ha dos pacients a l’hospital de la Cerdanya.

D’altra banda, l’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, va assegurar desconèixer que hi hagi novetats sobre el mig centenar de temporers aïllats després que un company donés positiu.

tracking