SEGRE

ESNOTICIA

Paga d'entre 350 i 1.350 euros al personal sanitari i de fins a 900 al de residències

La Generalitat repartirà un total de 140 milions per recompensar el treball d'aquests professionals durant la crisi del Covid || Els sindicats confien que sigui un “senyal” per millorar el sistema

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els professionals sanitaris rebran una compensació d’entre 350 i 1.350 euros en la nòmina de l’agost pel seu treball durant la pandèmia. Així ho va anunciar ahir la Generalitat, que destinarà 140 milions d’euros a aquesta partida. Les compensacions s’atorgaran en funció de la categoria i la presencialitat entre l’1 de març i el 31 de maig.

Així, un metge cobrarà 1.000, 1.200 o 1.350 euros en funció de si la dedicació ha estat menys del 50%, entre el 50% i el 80% o més del 80%, mentre que una infermera rebrà 800, 1.000 o 1.150 euros; un metge resident, 700, 800 o 1.000 euros; una infermera resident, 500, 600 o 800 euros, i un tècnic sanitari, 350, 450 o 500 euros. La compensació la rebran els treballadors del sistema sanitari públic, mentre que els de les residències rebran 900 euros si són auxiliar de geriatria, coordinador assistencial, facultatiu, infermera i auxiliar de geriatria o bé 500 euros si es tracta d’altres professionals. A més, la baixa laboral per Covid-19 també es comptarà com a treball efectiu.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va agrair “la implicació i l’esforç” dels professionals, mentre que el vicepresident, Pere Aragonès, no va descartar que els Mossos també rebin una compensació.

Aquest anunci va ser celebrat pel sindicat Metges de Catalunya, que va agrair l’“esforç” de la Generalitat i espera que aquest sigui un primer senyal per “millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que arrosseguem des del 2010”. Fonts del sindicat a Lleida van precisar que la Generalitat “encara deu pagues extra i revertir les retallades salarials”. Van assenyalar que “primer cal arreglar altres coses i després ja ens donaran el premi, perquè fa l’efecte que fan la paga perquè també s’ha fet en altres països”. El sindicat d’infermeria Satse també va agrair la paga extra, però va recordar que “la base del malestar” del col·lectiu és “el problema de l’infrafinançament”. El sindicat va lamentar que el personal del sector privat quedi fora d’aquesta compensació. Vergés va respondre que aquests treballadors no estan “en el meu àmbit”, i Satse li va recordar que “va utilitzar aquests professionals quan els van necessitar”. Per la seua part, CCOO i UGT van criticar que aquesta compensació no s’hagi negociat amb els sindicats.

Noves protestes en hospitals i CAP per demanar millor finançament

Les protestes del personal sanitari per exigir millores salarials i laborals van continuar ahir amb concentracions a la Seu d’Urgell i alguns CAP, com els de Mollerussa, Cappont, Seròs, el Centre Sanitari del Solsonès i el consultori de Bell-lloc.

A la capital del Pla, el sindicat Catac va recordar que “la situació viscuda ha posat en evidència els anys d’espoli que ha patit la sanitat”. Va acusar els anteriors governs d’haver “desmantellat els serveis públics fonamentals”, que han convertit el sistema sanitari públic “en un model excloent que ha desprestigiat la salut pública per convertir-la en un negoci privat”.

El sindicat va rebutjar “les restriccions de prestacions, l’augment de les llistes d’espera, el retrocés de les condicions laborals i pactar retallades sense el consentiment dels treballadors”.

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.SEGRE

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.

Els treballadors del CAP de Mollerussa, davant del centre.SEGRE

tracking