SEGRE

BARRIS CENTRE HISTÒRIC

Veïns del Barri Antic de Lleida: “Denunciem l'Estat, la Generalitat i l'ajuntament de Lleida per posar en risc la salut dels veïns”

La plataforma Som Veïns denuncia a la Fiscalia les tres administracions per haver permès que hi hagués persones dormint al ras durant la pandèmia || “La seua obligació és protegir la ciutadania”

Membres de la plataforma Som Veïns, ahir al matí abans de registrar la denúncia.

Membres de la plataforma Som Veïns, ahir al matí abans de registrar la denúncia.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Som Veïns, del Barri Antic, va presentar ahir una denúncia davant de la Fiscalia de Lleida contra la Paeria, la Generalitat i l’Estat per “posar en risc la salut dels habitants del Centre Històric” i per “incompliment reiterat i continu de la seua obligació de garantir i protegir la salut i la seguretat dels ciutadans”. “Denunciem el desistiment de les funcions i deures de les tres administracions de garantir la salut i la seguretat dels ciutadans”, conclouen. Així ho assenyala el text de la denúncia, al qual ha tingut accés aquest diari, en què la plataforma assegura que que les administracions no han garantit la salut dels ciutadans al permetre que des de l’abril passat hi hagués assentaments de persones sense llar en diversos punts del Centre Històric. La majoria estaven formades per migrants que han vingut a Lleida a buscar feina durant la campanya de la fruita, entre els quals hi havia manters de Barcelona o exempleats del sector del lleure i la restauració, segons va constatar l’ajuntament.

Per a Som Veïns, el fet que es permetessin aquests assentaments “ha exposat i compromès seriosament la salut dels lleidatans residents al Centre Històric”, alhora que va recordar que al barri “hi ha una població molt envellida”.

En aquest sentit, l’entitat recorda que ha denunciat aquesta situació per tots els mitjans i que aquestes actuacions “han estat inútils perquè cap de les tres administracions implicades no ha actuat per revertir la degradació d’aquesta zona de la ciutat”. De fet, recorda que “fins i tot el Col·legi de Metges de Lleida va advertir de la situació de risc que hi ha al Centre Històric”. A la denúncia detallen que hi ha decrets llei, ordres ministerials i recomanacions de la Generalitat que insten les administracions a actuar en aquest tipus de casos, per la qual cosa entén que hi ha hagut un “desistiment de les funcions i deures de les tres administracions”.

La majoria d’aquests assentaments eren a la Casa de Fusta i plaça l’Ereta. A la primera ubicació ja no hi dorm ningú, però a la segona hi continua havent diverses persones.

“Volen fer fora trenta persones de l’alberg”

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) es va manifestar ahir a la plaça Paeria per denunciar que l’ajuntament vol expulsar de l’alberg Jericó una trentena de persones aquest diumenge, coincidint amb el final de l’estat d’alarma. Asseguren que ho fa arran de la nova normalitat, ja que “durant l’estat d’alarma no podien fer-los fora, però ara que s’han suavitzat les restriccions els han comunicat que no poden seguir més temps aquí, els fan fora”, va criticar Henry Mora, un membre de la plataforma. “He treballat de voluntària a l’alberg i convivint amb drogoaddictes i ara em diuen que no puc quedar-m’hi i que em busqui la vida”, va comentar amb llàgrimes als ulls Maria, una de les persones que haurà d’abandonar el Jericó.

Precisament, ella i Yousef viuen a l’alberg des que el mes de març van ser desallotjats de l’edifici buit que la PAH va okupar el novembre de l’any passat per acollir persones vulnerables i sense llar. Davant d’aquesta situació, Mora va exigir a la Paeria “que doni solucions a aquestes persones i no les faci fora aprofitant el final de l’estat d’alarma”. Per la seua banda, l’ajuntament de la capital va dir que avui acabaran de revisar els casos de les vuitanta persones que hi ha actualment a l’alberg “per veure si poden accedir als recursos disponibles”. No obstant, va afegir que “potser n’hi haurà cinc o sis que tindrien a l’abast familiars o amics amb qui poder anar a viure”. Així mateix, va recalcar que “no deixarem ningú al carrer”. 

La Paeria avisa de sanció un fons voltor per un desnonament L’ajuntament va instar ahir el fons d’inversió Gramina Homes, un fons voltor, a suspendre un desnonament previst per dilluns d’una família en situació de vulnerabilitat. El consistori li exigeix que faci a la família una oferta de lloguer social preventiva, tal com marca la llei de la Generalitat amb els grans propietaris de pisos. Per aques t mot iu, l’ajuntament de Lleida dóna un mes al fons d’inversió per solucionar aquesta situació, ja que altrament “es vulneraria la llei d’habitatge, que en el cas d’infracció preveu imposar multes i fins i tot l’expropiació temporal” de l’edifici.

Membres de la plataforma Som Veïns, ahir al matí abans de registrar la denúncia.

Membres de la plataforma Som Veïns, ahir al matí abans de registrar la denúncia.ÍTMAR FABREGAT

tracking