SEGRE

HOSPITALS EQUIPAMENTS

Amancio Ortega paga un TAC per a Radioteràpia de l'Arnau de Vilanova més precís

Actualment, l'àrea depèn d'altres departaments per al seu ús, per la qual cosa s'estalviaran desplaçaments i temps || El CatSalut el licita per 495.000 euros

Imatge de fa un any, quan el servei va rebre un accelerador lineal pagat per Amancio Ortega.

Imatge de fa un any, quan el servei va rebre un accelerador lineal pagat per Amancio Ortega.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CatSalut ha tret a concurs un TAC per al servei d’Oncologia Radioteràpica de l’hospital Arnau de Vilanova per 494.962,60 euros. Segons consta a l’informe justificatiu de la contractació, després d’un acord amb la Fundación Amancio Ortega per subministrar acceleradors lineals i mamògrafs per a la sanitat catalana, en el qual l’Arnau va obtenir un accelerador lineal, “ha permès disposar d’un romanent de 2,5 milions d’euros, necessaris per adquirir un TAC per a l’Arnau i un accelerador lineal per a l’hospital de Reus”.

Tots els serveis de Radioteràpia actuals de Catalunya disposen d’un TAC situat en el mateix servei, però no el de l’Arnau, que depèn del de Radiodiagnòstic. Així, amb l’adquisició d’un equipament propi, el servei es podrà organitzar amb més facilitat i podria permetre, en alguns casos, realitzar el TAC de planificació el dia de la primera visita, amb la qual cosa s’estalviarien desplaçaments i es disminuiria el temps fins a l’inici d’aquest.

El cap del servei, Moisés Mira, va explicar que el TAC per a Radioteràpia “té unes característiques específiques que ens faciliten la precisió dels tractaments, com un sistema de fixació que facilita la col·locació precisa del pacient, uns làsers que alineen correctament el malalt per a la reproducció diària de la posició de tractament i un software que permet localitzar i delimitar exactament el tumor per aplicar la radiació a la unitat de tractament”. La finalitat és administrar una dosi de prou radiació per destruir el tumor intentant protegir al màxim possible les cèl·lules sanes.

Mira va afegir que “una altra característica del TAC és la possibilitat d’analitzar el moviment dels òrgans”. En aquest sentit, va explicar que “molts tumors es mouen amb la respiració del pacient, per la qual cosa aquests equips disposen d’una tècnica que permet veure el moviment dels teixits amb la respiració i tenir-ho en compte en el tractament”.

Finalment, Mira va destacar que “tot i que està pensat per als tractaments amb radioteràpia, serviria també com a diagnòstic, amb la qual cosa es rendibilitzaria la utilització d’aquest TAC i augmentaria els recursos de l’Arnau”.

tracking