SEGRE

EVOLUCIÓ DEL COVID-19 A LLEIDA

Els contagis entre joves a Lleida es disparen durant el desconfinament

La relaxació de les mesures contra el coronavirus des de l'inici de la desescalada ha generat un augment considerable dels contagis entre els joves lleidatans. Durant el confinament, els menors de 30 anys només eren el 8% del total de casos detectats a la província de Lleida, mentre que ara ja són el 26% de tots els infectats.

L’entrada d’ambulàncies a la unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova.

L’entrada d’ambulàncies a la unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament decretat per la pandèmia de coronavirus va ser dur per a nens, joves i grans. Durant aquest període, els contagis van afectar principalment les persones de més de 30 anys, però des que es va iniciar la fase 1 de la desescalada –al Pirineu l’11 de maig i al pla el 18– que permetia els retrobaments entre famílies i amics, han augmentat molt entre els menors d’aquesta edat, coincidint amb la proliferació de reunions i festes en què participen adolescents i joves.

Les dades del departament de Salut constaten que fins al 18 de maig les persones d’entre 0 i 29 anys només sumaven 185 casos de Covid-19, el 8,5% del total a la província.

Salut argumenta que hi ha més relaxació amb les mesures de seguretat i higiene entre joves

A partir de llavors, aquest percentatge s’ha disparat i ara representen el 26 per cent del total de contagiats, amb 273 infectats a partir de la desescalada. Així, des que es va permetre la sortida al carrer s’han infectat el 60 per cent de tots els joves que han donat positiu de Covid, 458.

La majoria té entre 20 i 29 anys i, segons fonts de Salut, és a causa que “hi ha més relaxació entre els joves, sembla que costa més que compleixin les mesures d’higiene i seguretat –com portar màscara i mantenir la distància–, de forma que amb la mobilitat permesa els nous casos aniran augmentant, tenint en compte que molts són asimptomàtics”.

Contagiar vulnerables

En aquest sentit, van assenyalar que “el problema és que encomanin algú vulnerable, a qui el virus perjudica més”. Precisament, ara hi ha pocs casos greus, malgrat que cada dia es detecten nous contagiats perquè, segons Salut, la població vulnerable és previnguda.

De fet, res tenen a veure els 192 casos detectats a partir dels 60 anys des de l’inici de la fase 1 amb els 1.072 que hi va haver fins llavors. En declaracions a LaVanguardia, Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va manifestar que “si no s’adonen [els joves] que la distància i les mesures de protecció són essencials per evitar que el virus circuli més, podem tenir un problema”.

Lleu pujada de casos

Respecte als nous casos detectats dimarts, van ser 29 més a la demarcació, una lleu pujada respecte als dos dies anteriors. Així, el total ja és de 3.526 contagiats. Els morts continuen sent 239.

Precisament, aquest dissabte l’ajuntament de Lleida homenatjarà a les 20.30 hores al parc de la Mitjana tots els morts a la ciutat durant la pandèmia.

tracking