SEGRE

POLÍTICA PAERIA

Llum verda a limitar la velocitat a 30 km/h a la ciutat amb l'abstenció de l'oposició

PSC i Cs denuncien que la mesura es pren sense estudi previ ni debat i el PP diu que hi haurà accidents si no es restringeix als carrers d'un carril i un sentit || El govern defensa que “suavitzarà” el trànsit

Un dels carrers que la Paeria converteix en zona de vianants els caps de setmana.

Un dels carrers que la Paeria converteix en zona de vianants els caps de setmana.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de la Paeria va aprovar ahir amb l’abstenció de l’oposició (PSC, Cs i PP) la modificació de l’ordenança de circulació per rebaixar de 50 a 30 quilòmetres per hora la velocitat màxima en la majoria de carrers de la ciutat. L’edil de Mobilitat, Joan Ramon Castro, va defensar que l’objectiu és “suavitzar el trànsit” potenciant l’ús del bus i de bicicletes, patinets elèctrics (que compartiran calçada amb els cotxes), així com reduir els accidents i la contaminació.

El portaveu del PSC, Jaume Sellés, veu aquesta mesura improvisada i sense consens, igual que la conversió en zona de vianants d’alguns carrers els caps de setmana, va argumentar. Per això, va instar a convocar processos participatius sobre la mobilitat a la ciutat. Ángeles Ribes, portaveu de Cs, també creu que s’ha portat a aprovació “sense estudi previ, ni debat i sense parlar amb veïns i comerços, com la conversió en zona de vianants” i va aconsellar al “tripartit de la supèrbia” “abandonar el despotisme il·lustrat”.

La Paeria vol potenciar l’ús del bus, la bici i el patinet elèctric, així com reduir la contaminació

Anuncia una campanya d’activitat cultural “molt potent” al juliol i l’agost i un festival de cine a la tardor

Marisa Xandri, del PP, va reclamar molta “pedagogia i una correcta senyalització” sobre aquest canvi en la mobilitat i va proposar com a esmena in voce delimitar els 30 km/h només a les vies de carril únic i sentit únic “per evitar confusió i accidents”. No obstant, Castro no la va acceptar al·legant que d’aquesta manera no es podria reduir al velocitat en carrers com Lluís Companys, Humbert Torres o Acadèmia per tenir doble carril. Així mateix, va assegurar que s’han reunit diverses vegades amb la Federació d’Associacions de Veïns i entitats d’usuaris de patinets i de bicis.

La modificació preveu que la velocitat màxima a Lleida sigui de 30 km de forma generalitzada, però hi haurà excepcions. Així, continuarà sent de 50 en les vies principals, als carrers de plataforma única (calçada i vorera al mateix nivell) serà de 20 i en vies per als vianants els vehicles autoritzats no podran circular a més de 10.

D’altra banda, al final del ple el PP va preguntar per la despesa de les noves targetes de crèdit corporatives que el govern a entregat a l’alcalde, Miquel Pueyo, i al seu cap de gabinet, Josep Maria Romero. Pueyo va dir que ell no l’ha utilitzat i que Romero ho ha fet per a una subscripció digital a Le Monde (99,99 €) i a La Directa (80). Va detallar també que entre el gener i el maig han gastat 3.660 € d’avançament de caixa d’alcaldia, 1.330 dels quals en combustible de dos vehicles que deixaran d’estar adscrits a alcaldia. Va dir, a més, que del gener al 13 de juny del 2019 la despesa en alcaldia (de la corporació anterior) va ser de 10.627 €, mentre que la del segon semestre (ja amb el tripartit), de 7.400. Va afegir que entre juny del 2018 i juny del 2019 (el mandat anterior) es van gastar 24.440 € davant dels 11.060 de juny del 2019 a juny del 2020.

Lleida

Durant la sessió es van debatre ajuts per a diversos sectors afectats per la crisi del Covid-19. L’oposició els va titllar d’“insuficients” i fins i tot el govern va reconèixer que podrien ser més elevats, encara que va al·legar que disposen d’un pressupost escàs per l’“herència” rebuda. D’una banda, el govern va defensar els 60.000 euros de Turisme de Lleida destinats al sector turístic que han aconseguit “fent filigranes”. En canvi, el PSC va qualificar d’“ofensiu” presumir d’aquesta quantitat i va votar-hi en contra, mentre que Cs i el PP es van abstenir i van reclamar més dotació. D’altra banda, el tinent d’alcalde Sergi Talamonte va xifrar en més de 171.000 euros corresponents a 2.839 rebuts la reducció de la part de la taxa per la recollida de residus comercials que no es van efectuar per l’estat d’alarma. L’oposició també ho va considerar escàs i creu que podria haver allargat més el termini sense meritar, mentre que Talamonte va dir que “ens toca ajustar els pressupostos per gestionar l’emergència sanitària i fer el que podem”. Així mateix, les noves bases per a les subvencions a entitats culturals van rebre l’aval unànime, però l’oposició va criticar que només s’hi destinin 28.000 euros. L’edil Jaume Rutllant va dir “voldríem que fos més alta” i va apuntar que dilluns anunciaran que “aquest estiu desplegarem una campanya d’activitat cultural molt potent perquè hi treballin les empreses i festival de cine a la tardor”.

tracking