SEGRE

TRIBUNALS CENTRE HISTÒRIC

Fiscalia arxiva la denúncia de Som Veïns contra Paeria, Govern i Estat

No veu indicis de delicte en la permissivitat amb els assentaments als carrers del Barri Antic || Afirma que l'acusació tampoc concreta possibles responsables

Som Veïns va organitzar ahir una ruta pel Barri Antic i van trobar els carrers “nets”.

Som Veïns va organitzar ahir una ruta pel Barri Antic i van trobar els carrers “nets”.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Lleida ha arxivat la denúncia que la plataforma Som Veïns, del Barri Antic, va presentar el passat dia 18 contra la Paeria, la Generalitat i l’Estat per “posar en risc la salut dels habitants del Centre Històric” al permetre assentaments als carrers al considerar que “els fets denunciats no són constitutius de delicte”. Els veïns creuen que hi va haver un “incompliment reiterat i continu de la seua obligació de garantir i protegir la salut i la seguretat dels ciutadans”. En canvi, la Fiscalia indica que a la denúncia “no es fa referència a cap delicte concret ni cap persona responsable, la qual cosa ja fa per si mateix difícil qualsevol tipus de diligència d’investigació sense contravenir l’ordenació jurídica vigent”.

El fiscal remarca que “l’incompliment de les seues obligacions per les administracions públiques pot generar d’una banda responsabilitats polítiques i, en cas de produir-se algun mal, responsabilitats de caràcter patrimonial, però mai de caràcter penal, atès que s’ha de recordar que les administracions no poden cometre delictes”. Argumenta que l’any 2010 es va introduir al Codi Penal la responsabilitat penal de les administracions jurídiques, però determina que queden exemptes per imperatiu legal l’Estat i les administracions públiques territorials. “En definitiva, ni l’administració de l’Estat ni la Generalitat ni l’ajuntament de Lleida poden delinquir”, subratlla. A més a més, també apunta que “si el que es pretén és buscar al si d’aquestes institucions possibles responsables, es pot dir que la denúncia presentada per ambigua és insuficient per realitzar diligències d’investigació”.

Per la seua part, un portaveu de la plataforma Som Veïns va assenyalar que el seu lletrat encara està analitzant la resolució de la Fiscalia, per la qual cosa va preferir no entrar a fer valoracions. En tot cas, va incidir que la situació del Centre Històric no millora, sinó al contrari. Assegura que la nit passada més persones van dormir al ras a la plaça de l’Ereta, així com al costat de l’antic convent de Santa Clara i als carrers Gairoles i Sant Martí.

No obstant, no va voler vincular directament l’increment al final de les pernoctacions a dos hotels que van ser pagats pel futbolista Keita Baldé de persones que van venir a Lleida a buscar feina a la campanya de recollida de fruita. “En continuen arribant i d’altres se’n van”, va indicar.

Així mateix, el portaveu de la plataforma va apuntar que “curiosament” durant la ruta pel barri que van organitzar ahir al matí per mostrar els fets que denuncien, i que havien fet pública per la xarxes, “hem trobat els carrers nets”.

tracking