SEGRE

DOCUMENT | El nou curs, amb entrades i hores del pati esglaonades i sense accés de famílies

Bargalló confia en concretar a mitjans de la propera setmana el número exacte de contractacions

El conseller d'Educació, Josep Bargalló.

Bargalló alerta que el proper curs serà "inèdit" i que hi haurà "emergència educativa"ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs vinent les entrades, sortides i hores del pati seran esglaonades, els menjadors s'organtizaran en base als grups estables i mantenint la distància entre aquests grups i les famílies no podran accedir, per regla general, a les instal·lacions. Aquestes són algunes de les mesures que contempla el 'Pla d'actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia'. Els centres hauran d'organitzar les entrades i sortides en franges diferenciades de 10 minuts i amb la previsió que aquestes entrades i sortides es puguin allargar una mitja hora.

DOCUMENT | Pla d'actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia

El document recull que l'organització essencial del nou curs seran els grups estables, com ja va anunciar Bargalló el passat dilluns. El conseller ha afegit aquest divendres en roda de premsa que aquests no tenen perquè ser heterogenis i que es treballa perquè en cap cas se superi la ràtio de 25 alumnes a primària i 30 a secundària. En aquest sentit, ha explicat que part del personal que es contractarà anirà a evitar aquestes sobreràtios.

El document aprovat pel Procicat estableix que l'ús de mascareta i la distància física serà necessària fora d'aquests grups estables. Així quan hi entri en contacte qualsevol professional que no formi part del grup estable l'haurà de dur i també els alumnes quan coincideixin amb altres grups classes i no es pugui mantenir la distància de seguretat. Tothom, tant alumnes com professorat i la resta de personal, haurà d'arribar al centre amb mascareta i dur-la fins arribar a la seva aula i els centres en disposaran per si fan falta durant la jornada. A més, tindran termòmetres per si cal prendre la temperatura en algun moment.

La higiene de mans serà necessària a l'arribada i sortida del centre, abans i després dels àpats, abans i després d'anar al lavabo i abans i després de les diferents activitats, també el pati. També en l'àmbit de la higiene, la ventilació ha de ser una de les principals mesures de prevenció, amb finestres obertes durant les classes sempre que sigui possible i amb una periodicitat almenys diària de la neteja i desinfecció d'espais.

Menjadors en grups i per torns

Bargalló ha concretat que el servei de menjador es prestarà, i les cantines en el cas dels instituts, i que es farà amb més torns en cas de molts alumnes i sempre garantint la distància entre grups estables. Així, els membre d'un mateix grup seuran en una o més taules i si només es disposa de taules llargues, amb una distància mínima d'una cadira entre membres de diferents grups. Això requerirà més personal i el conseller ha assegurat que el sobrecost generat l'assumirà el Departament.

A més, el menjar se servirà en plats individuals, que no es podran compartir, hi haurà un responsable de servir l'aigua i els professionals que hi intervenen hauran de dur mascareta sempre. Pel que fa a les activitats posteriors, es faran seguint les indicacions de distància i mascareta en el cas de barreja entre grups estables i sempre que es pugui a l'aire lliure.

Pel que fa als patis, les sortides també seran esglaonades i en alguns casos s'estan buscant espais propers al centre que puguin servir de pati. En el cas que diferents grups comparteixin espai, hauran de mantenir al distància interpersonal d'1,5 metres i fer ús de la mascareta.

En línies generals, no es preveuen modificacions substancials en l'horari, tot i que el director general de Centres Públics i president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat que es podria estudiar algun cas que per necessitats pedagògiques o d'altres tipus ho requereixi.

D'altra banda, els centres hauran d'habilitar un espai d'acollida matinal que permeti mantenir la distància interpersonal i, quan no sigui possible, es farà ús de la mascareta. Bargalló ha apuntat que aquests espais poden servir per exemple per als casos de famílies amb infants de diferents edats, que tindran horaris diferents d'entrada.

En línies generals, les famílies no podran accedir als centres educatius, a excepció de l'adaptació al setembre de P3 o d'educació infantil de primer cicle. En aquests casos s'hauran de seguir totes les mesures de prevenció. D'altra banda, si el centre ho requereix, una família hi podrà accedir, per exemple a una tutoria, també seguint aquestes mesures. "Per regla general entraven fins al pati, ara es quedaran a la porta", ha declarat el conseller.

Educació ha destacat també que l'objectiu és que es puguin fer totes les sortides, colònies i extraescolars que estarien previstes en un curs normal i, en tot cas, adaptant-les a les circumstàncies del moment i seguint les mesures necessàries. El mateix en el cas d'extraescolars o de festivals i celebracions.

El document aprovat pel Procicat incorpora també especificats en el cas de llars d'infants, centre d'educació especial, Formació Professional i altres tipologies de centres, així com per a activitats extraescolars.

Tancament del centre a partir de dos positius en membres no convivents de diferents espais

El document també estableix el protocol a seguir en cas que aparegui simptomatologia compatible amb covid-19. En aquests casos la persona, alumne o personal, que tingui símptomes serà portat a un espai separat d'ús individual, se li posarà una mascareta quirúrgica i es contactarà amb la família perquè vingui a buscar l'infant. En cas de simptomatologia de gravetat, es trucarà al 061 i, en tots els casos, s'informarà al servei territorial.

Es contempla el tancament total o parcial del centre educatiu però s'insisteix que, en qualsevol cas, "l'escalada de decisions sobre això serà el resultat de la valoració, sobre el terreny, per part de l'autoritat sanitària". El document afegeix però que el tancament presencial del centre no es plantejaria fins que apareguessin positius en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups estables en diferents espais, per sota d'això es plantejaria la quarantena dels contactes estrets en el cas de positius en un mateix grup o la interrupció de l'activitat lectiva presencial en un espai on hi hagin positius en dos membres no convivents que pertanyen a dos grups de convivència diferents en un mateix espai.

Negociacions amb els sindicats

El conseller ha explicat que continuen negociant amb els sindicats la xifra final de personal nou que es contractarà de cara al curs vinent i no ha volgut concretar xifres. El passat dilluns el vicepresident, Pere Aragonès, va parlar d'un mínim de 5.000 i el president, Quim Torra, va parlar d'entre 6.000 i 10.000.

Bargalló ha afirmat que encara no hi ha "ni acord definitiu ni desacord definitiu" i per això ha defensat que no era convenient parlar de xifres encara. Ha afegit però que confia poder anunciar el nombre final de personal, no només de docents, a mitjans de la propera setmana.

tracking