SEGRE

EDUCACIÓ CURS 2020-2021

Educació preveu torns al pati, al menjador i a l'entrada i sortida dels centres el nou curs

Els alumnes i docents de cada “grup estable” només hauran de portar mascareta si coincideixen amb els d'altres || Les famílies no podran entrar a les escoles i instituts tret que aquests ho demanin

Imatge del primer dia de classes al col·legi Camps Elisis de Cappont el setembre passat.

Imatge del primer dia de classes al col·legi Camps Elisis de Cappont el setembre passat.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Educació va informar ahir que per al curs vinent preveu que l’ús dels patis i del servei de menjador escolar per part dels alumnes s’organitzarà per torns, així com les entrades i sortides dels centres. A més, els familiars no podran entrar als col·legis i instituts si no ho demana el mateix centre i es fixaran grups estables d’alumnes i professors perquè no hagin de portar mascareta durant les hores de classe. Així ho va assegurar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, que va incidir en el fet que l’objectiu d’aquestes mesures és “tenir els centres segurs i amb la màxima presencialitat possible”. “A casa l’alumne està segur, i a l’escola també ho estarà.” Amb aquestes paraules va començar Bargalló la intervenció per detallar les mesures que hauran de prendre els centres el curs vinent. La mascareta serà obligatòria a l’hora d’entrar al centre però, una vegada els alumnes estiguin en “grups estables”, el seu ús no serà necessari “tret que s’ajuntin amb altres grups”.

En aquest cas, s’haurà de mantenir una distància d’1,5 metres entre ells, així com utilitzar freqüentment gel desinfectant. Respecte als menjadors escolars, Bargalló va garantir que “qui tenia abans aquest servei podrà seguir oferint-lo”. Els alumnes hi entraran per grups estables i podran asseure’s junts, “com a les aules”, va dir. Amb els que sí que hauran de mantenir distància serà amb els alumnes d’altres grups, fet que comportarà “que s’estableixin més torns de menjador dels que hi havia abans o utilitzar alguna aula per garantir aquest servei”, va dir Bargalló.

L’objectiu de les mesures és que els centres siguin segurs i “la màxima presencialitat possible”

Els ajuntaments hauran d’adaptar la mobilitat als torns d’entrada i sortida dels col·legis i instituts

Les assignatures optatives seguiran endavant amb subgrups dins del “grup estable” de classe

Aquesta situació farà necessari contractar més monitors de menjador, va afirmar el conseller, però va recalcar que “en cap cas això no suposarà un augment del cost del menjador, ja que el sufragarà la Generalitat”.

Als patis, l’esbarjo es farà per torns i amb diverses franges horàries, i si s’ajunten diferents grups d’alumnes hauran de portar mascareta i mantenir la distància de seguretat. Una mesura similar a la que prendrà per a les entrades i sortides dels centres, que es faran de forma esglaonada. “Si el centre disposa de diverses entrades, haurà de fer-ne ús i s’entrarà per intervals de deu minuts”, va indicar Bargalló, que va afegir que aquesta mesura podria comportar complicacions en la mobilitat urbana.

Per això “els ajuntaments sabran a mitjans de mes com s’organitzarà cada centre, per destinar més urbans als accessos o ampliar l’horari dels autobusos escolars”. Finalment, va anunciar que “les famílies no tindran accés a les escoles i instituts excepte que el mateix centre ho demani o per fer acompanyament als alumnes que començaran P3 aquest curs”.

La creació de “grups estables” s’ha decidit després que el departament apostés en un primer moment per reduir les ràtios, cosa que finalment no ha fet.

El conseller va assenyalar que “seguim les recomanacions sanitàries” i que aquesta és “la millor garantia de sanitat possible”. Va indicar que amb la creació d’aquests grups “esperem eliminar les sobreràtios” que hi havia fins ara en nombrosos centres catalans.

Paral·lelament, el conseller Bargalló va assegurar que tots els col·legis i instituts comptaran amb mascaretes, gels desinfectants i altres equips de protecció i que això no tindrà cap cost per als centres. “Tots els sobrecostos que comportaran aquestes mesures no afectaran l’economia de col·legis i instituts, ja que els assumirà la Generalitat, està dins del previst”, va concloure.

“Els grups estables són la millor garantia sanitària”Un dels temes que més polèmica van causar sobre les mesures que va presentar ahir Educació eren els denominats “grups estables”. Bargalló els va definir com “aquells alumnes que sempre estan junts, treballen junts i que en alguns centres podrà ser el grup de classe normal”. Va detallar que “el màxim aconsellable serà de vint-i-cinc alumnes per grup” i que en les assignatures optatives de Secundària “s’hauran de fer subgrups dins del mateix grup”.

tracking