SEGRE

TRIBUNALS SALUT

Reconeixen la incapacitat absoluta a una afectada per fatiga crònica

El TSCJ ratifica la decisió d'un jutjat lleidatà sobre una mestra que també té síndrome de sensibilitat química || Obre la porta a altres reconeixements

Vista de la façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Vista de la façana del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha reconegut la incapacitat permanent absoluta a una mestra lleidatana afectada per la síndrome de sensibilitat química múltiple i la de fatiga crònica, les dos en un grau molt elevat d’incapacitat. La sentència confirma la dictada en primera instància pel Jutjat Social 2 de Lleida i obre la porta a altres reconeixements d’aquestes patologies de difícil diagnòstic però que impossibiliten en un grau molt elevat les persones afectades per poder desenvolupar l’activitat laboral, segons indica l’advocat de l’afectada, Jose-Miguel Moragues, del Despatx Moragues Advocats. Per al lletrat, aquesta sentència obre la porta al fet que moltes persones que presenten aquestes patologies puguin reclamar una incapacitat permanent absoluta, que la Seguretat Social no acostuma a reconèixer en aquests casos. Així mateix, s’ha de tenir en compte que una de les patologies associades al Covid-19 és la possibilitat de tenir síndrome de fatiga crònica.

Segons la sentència del TSJC, la Seguretat Social va recórrer la resolució del Jutjat Social de Lleida al considerar que l’afectada no podia fer la seua feina com a mestra d’infantil però sí que podia portar a terme altres activitats laborals, per la qual cosa es negava a declarar una incapacitat permanent absoluta. Tanmateix, el tribunal confirma la sentència a l’assenyalar que l’afectada té síndrome de sensibilitat química múltiple en grau IV, el màxim establert, així com fatiga crònica en grau III, també el màxim, circumstàncies que li impedeixen dur a terme qualsevol activitat laboral.

El TSJC assenyala que aquestes patologies impedeixen a l’afectada de fer qualsevol tipus de feina

La sentència remarca que aquestes patologies, en el grau en el qual presenta l’afectada, són “altament incapacitants” i produeixen una limitació “tan greu que impedeix a qui la pateix qualsevol feina”. Per aquesta raó, rebutja el recurs presentat per la Seguretat Social i confirma la sentència de primera instància. La resolució es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

Centenars d’afectats a Lleida i cada vegada més joves ? Es calcula que a la província de Lleida hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades per fibromiàlgia i entre 500 i 1.000 per fatiga crònica. Més d’un centenar de persones tenen diagnosticada la síndrome de sensibilitat química múltiple i ja hi ha casos d’afectació per electrosensibilitat a radiacions de mòbils. Els afectats denuncien la lentitud dels processos de reconeixements d’incapacitat, tot i que cada vegada hi ha més tribunals que dicten sentències a favor de les persones amb aquestes patologies. L’últim any, ha baixat l’edat de les persones afectades, al passar d’una mitjana de 50 a 35 anys. Així mateix, Fibrolleida ha detectat casos de fatiga crònica en nens. A la sentència, el TSJC recorda que malgrat els tractaments pal·liatius, encara no hi ha una cura d’aquestes patologies.

tracking