SEGRE

ESNOTICIA

Reconfinats

No van passar ni dotze hores des que Salut va descartar “de moment” confinaments selectius a Lleida per l'augment de casos de coronavirus que el Govern va decidir confinar les 210.000 persones que viuen al Segrià. La mesura va agafar per sorpresa lleidatans que eren fora i va aixecar crítiques d'hotelers, per anul·lacions de reserves, i comerciants.

Un dels controls dels Mossos d’Esquadra ahir a l’Ll-11.

Un dels controls dels Mossos d’Esquadra ahir a l’Ll-11.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat va decidir ahir a primera hora del matí confinar el Segrià, on resideixen 210.000 persones, per l’augment de casos de Covid-19, on la taxa d’incidència és de 149,1 persones per cada 100.000 habitants i després de constatar 155 infectats més al pla des de divendres, xifra que suposa un rècord de casos comunicats en un dia. La mesura la va anunciar el president, Quim Torra, que va reconèixer que es tracta d’“una decisió difícil”. “Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”, va assegurar i va explicar que els Mossos d’Esquadra i les policies locals multaran si s’incompleix el confinament, que va entrar en vigor a les 12 hores d’ahir i que no té uns dies mínims decretats, encara que tant Interior com la Paeria van apuntar que pot durar fins a quinze dies. La decisió es va prendre després d’una reunió d’urgència del Procicat i va ser ratificada pel jutjat d’instrucció 4 de Lleida durant quinze dies naturals, encara que preveu possibles pròrrogues. Encara que aquest divendres la consellera de Salut, Alba Vergés, descartava “de moment” un confinament a Lleida, fonts del departament van explicar que “la decisió havia de ser acordada entre el Govern” i que “l’objectiu és paralitzar la transmissió del virus”. Així, des d’ahir estan prohibides les sortides i entrades a la zona formada per la ciutat de Lleida i trenta-set municipis més per motius que no siguin laborables, serveis bàsics o a “causes de força major”, encara que fonts de Protecció Civil van afirmar que aquelles persones que demostrin la seua residència al Segrià podran tornar a casa. També es tanquen els centres de dia per a la tercera edat, no estan permeses les visites a les residències de gent gran i es prohibeixen les reunions de més de deu persones. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va explicar que la Guàrdia Urbana i els Mossos controlen que es compleixi la mesura a les zones més freqüentades, com l’Eix Comercial, i als locals de lleure, així com garantir la distància personal i portar mascareta. Pueyo va enviar un missatge de “tranquil·litat i esperança” i va dir que “el primer és la salut”.

Els accessos a la comarca, vigilats amb 25 controls Per complir el confinament al perímetre del Segrià i controlar-ne els accessos, els Mossos d’Esquadra van desplegar ahir vint-i-cinc dispositius de control, amb uns dos-cents agents i que, segons el número dos del cos a Ponent, Jordi Dalmau, es va començar a planificar divendres a la tarda. El dispositiu està dirigit des d’un centre de control que els Mossos d’Esquadra van muntar a l’àrea de servei de Vila-sana. Les restriccions d’entrada i sortida no afecten la circulació per autovies i autopistes quan es tracti de moviments amb origen o destinació fora del Segrià.

tracking