SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat no descarta endurir i allargar el confinament del Segrià

La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre ahir que és possible que s'hagi de confinar els veïns del Segrià a casa pels rebrots de coronavirus. Vergés va apuntar que divendres ja es plantejaven totes les opcions per contenir l'expansió del Covid-19 en aquesta comarca i va assegurar que no es va anunciar abans per evitar un “èxode”.

Imatge d’ahir d’un dels controls dels Mossos d’Esquadra al Segrià.

Imatge d’ahir d’un dels controls dels Mossos d’Esquadra al Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre ahir que és possible que s’hagi de confinar a casa els veïns del Segrià després del rebrot de coronavirus: “No podem descartar res.” No obstant, segons fonts consultades només és possible confinar persones si es demana permís a l’Estat, com ja va fer amb la Conca d’Òdena. Tot i així, Vergés va valorar que “si es fa cas de les mesures” i s’interioritzen, no caldria endurir el confinament, va assegurar en una entrevista a RAC1. Vergés va subratllar la importància d’evitar aglomeracions i no encadenar reunions amb més de deu persones diferents. “No és qüestió de tancar les activitats econòmiques, però sí de reduir l’activitat social”, va dir. La consellera de Salut també va negar que s’hagi actuat tard en el cas de Lleida i va remarcar que les decisions s’han d’anunciar quan “tot està tancat” i no abans. Va confiar que no sigui necessari allargar les restriccions al Segrià, encara que va admetre que quinze dies no són gaires per doblegar la corba.

Respecte a la situació dels temporers sense papers ni feina que hi ha a la comarca, va dir que tant la Generalitat com la Paeria de Lleida havien pres moltes mesures i va acusar l’Estat de “mirar cap a un altre costat”. La consellera va dir que intentaran “respectar vacances i descansos” del personal sanitari de Lleida perquè en els últims mesos s’han viscut situacions molt dures i no se sap què vindrà en el futur.

Diu que “no és qüestió de tancar activitats econòmiques, però sí de reduir l’activitat social” Els alumnes hauran d’acreditar el motiu del viatge i presentar la matrícula de les proves

D’altra banda, la consellera de Salut va explicar dissabte a TV3 que durant la compareixença de divendres a Lleida, quan va descartar que es pogués confinar la comarca del Segrià, ja s’estaven plantejant totes les possibilitats, confinament perimetral inclòs. A més, va argumentar que si s’hagués fet públic amb moltes hores d’antelació s’hauria pogut produir una situació d’“èxode” i s’hauria incrementat encara més la mobilitat de la zona.

En un altre ordre, el president Quim Torra va assenyalar que els membres del Govern es “van distribuir les trucades entre tots els que estàvem reunits al Palau de la Generalitat” als alcaldes del Segrià just abans de l’anunci del confinament.

Aquestes declaracions van arribar després que l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, lamentés que se’ls informés amb poc marge de temps i expliqués que no li va trucar Torra, sinó el vicepresident Pere Aragonès. D’altra banda, altres alcaldes del Segrià van assegurar que no van rebre cap trucada per informar-los de les mesures que s’havien a prendre.

D’altra banda, la Generalitat ha constituït un gabinet per fer un seguiment diari de l’evolució del coronavirus al Segrià. Aquest òrgan es reunirà cada dia i estarà presidit pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i hi participaran els responsables territorials de les conselleries de Presidència, Economia, Interior, Salut, Treball i Agricultura. També es va apostar perquè aquest gabinet mantingui “permanentment informats” tots els alcaldes de la comarca.

D’altra banda, els controls que porta a terme la Guàrdia Civil a la zona limítrofa amb Aragó a petició dels Mossos van provocar queixes de pagesos i veïns de la Granja d’Escarp. L’alcalde, Manel Solé, va explicar que els agents es van desplegar aproximadament a un quilòmetre del nucli urbà i encara a l’interior del terme municipal, no en el límit amb la província d’Osca. Solé va apuntar que el consistori i agricultors s’han queixat als Mossos d’Esquadra.

tracking