SEGRE

ESNOTICIA

Persones amb Covid s''escapen' dels centres de confinament a Lleida

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va afirmar ahir que hi ha persones amb coronavirus o símptomes que es neguen a complir el confinament o la quarantena. Per això va demanar al Govern que busqui fórmules per obligar-los. L'última setmana almenys 6 persones confinades al Nastasi i l'hostal Jericó se n'han anat abans de completar l'aïllament.

568188_2.jpg

568188_2.jpgMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Persones que han donat positiu de coronavirus a Lleida ciutat o contactes estrets que han de guardar també quarantena es neguen a estar confinades a les seues cases o als equipaments habilitats per a això. Així ho va admetre ahir l’alcalde, Miquel Pueyo, que va afirmar que el marc jurídic actual impedeix que cap cos policial “pugui retenir-les”. Per això, va reclamar a les conselleries d’Interior i Salut que busquin algun “mecanisme jurídic” per tapar aquesta “via d’aigua”. En aquesta línia, va dir que malgrat la tasca de Mossos, Guàrdia Urbana i la mediació dels treballadors i voluntaris de Creu Roja, hi ha persones amb símptomes o que han donat positiu de Covid-19 que “desapareixen” i es neguen a confinar-se.

Encara que Pueyo no els va identificar, fonts solvents van informar aquest diari que almenys mitja dotzena de persones que teòricament havien de romandre confinades a l’hotel Nastasi i l’alberg de l’hostal Jericó han deixat aquests equipaments en l’última setmana. Es tracta majoritàriament de temporers i persones sense llar. A més, les mateixes fonts van destacar que a l’immoble de la plaça Josep Solans on hi ha un brot amb més d’una desena de positius “la gent entra i surt sense cap control”.

Pueyo diu que aquests casos són “una via d’aigua” en el sistema de control, però no una cascada

Per la seua part, l’alcalde va precisar que no es tracta d’una “cascada de casos” i va manifestar que en un 90% de les intervencions policials en les quals algú no vol ser derivat a un centre per complir el confinament “la gent ho acaba entenent”. De tota manera, va admetre que “sempre hi ha algun cas” i va exigir ser “rigorosos i curosos”. Pueyo va indicar que cal tenir en compte que els “drets democràtics” dels ciutadans fan que cap cos policial no pugui imposar-los un confinament en algun lloc, per la qual cosa va apostar per una solució jurídica. A més, va assenyalar que la majoria de la ciutadania demana a les administracions que “prenguin totes les mesures per gestionar la crisi”.

L’alcalde va fer aquestes declaracions al final de la primera reunió del Procicat del Segrià i poc després, al Parlament, el president de la Generalitat, Quim Torra, va advocar per compensar econòmicament els temporers que donin positiu en coronavirus perquè compleixin el confinament, encara que no va concretar com podria articular-se. Ho va dir en resposta a la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, que va criticar que Torra donés les gràcies als treballadors de la fruita, afirmant que el que volen aquests no són agraïments sinó condicions de vida dignes.

El president també va demanar que “no es criminalitzi” els pagesos i els temporers i va argumentar que aquest sector no és la causa del rebrot del virus al Segrià. En aquest cas va respondre a la diputada dels comuns Jéssica Albiach, que va acusar el Govern de no aplicar mesures per protegir els treballadors de la fruita.

La consellera de Salut, Alba Vergés, no va descartar ahir la possibilitat de decretar un confinament domiciliari al Segrià, igual com la delegada del departament a Lleida, Divina Farreny. “No es pot descartar res”, va dir Vergés al ser preguntada al Parlament, però es va reafirmar en les mesures preses dissabte passat, quan va decretar el perimetratge de la comarca. “Seguim l’evolució dels casos dia a dia, prenem les decisions quan toca i en els àmbits que toca”, va dir Vergés.

Per la seua part, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, va dir que “avui no està sobre la taula el tancament domiciliari després de la selectivitat”. Va afegir que, malgrat els múltiples rumors en aquest sentit, “no hi ha cap pretensió” que demà es decreti un confinament domiciliari. No obstant, va dir que el tancament perimetral tampoc no estava previst uns dies abans. Instants després que Farré donés aquesta resposta, Farreny va dir que “no descartem res, però no és una prioritat”, alhora que va recordar que “les mesures que prenem ara tindran conseqüències d’aquí a set o deu dies”.

Dos hotels i La Manreana acullen 120 temporers i sensesostre Els hotels Nastasi i Rambla de Lleida i la casa de colònies La Manreana de Juneda acollien a primera hora del matí d’ahir 120 temporers i sensesostre que han donat positiu en coronavirus o que també han d’estar aïllats al ser contactes estrets d’encomanats, segons va informar el departament de Salut. El Rambla n’acull 26, el Nastasi, 45, i La Manreana, 49. No obstant, el Nastasi passarà en els propers dies a disposició de l’hospital Arnau, amb la qual cosa no podrà continuar exercint aquesta funció. D’altra banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida van demanar ahir a la Generalitat un pla d’ajuts per a empresaris i autònoms de Lleida.

568188_3.jpg

568188_3.jpgMAITE MONNÉ

tracking