SEGRE

ENSENYAMENT ESTUDI

El síndic constata que els centres públics i concertats necessiten 1.163 milions extres

Un informe calcula que el cost mitjà de les places escolars és de 4.973 euros en Infantil i Primària i de 6.100 en Secundària || Remarca que l'educació no presencial augmenta la segregació

Alumnes a l’entrada d’un col·legi de la capital el mes de juny passat.

Alumnes a l’entrada d’un col·legi de la capital el mes de juny passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe del síndic de greuges de Catalunya, Rafel Ribó, calcula que el sistema educatiu requereix una aportació pública extra de 1.163 milions respecte a la del 2019 per garantir un finançament dels centres públics i concertats amb equitat i sense segregació. L’informe calcula el cost teòric mitjà de les places escolars, que fixa en 4.973 euros en Infantil i Primària (5.117 a la pública i 4.659 a la concertada) i en 6.100 a Secundària (6.579 i 5.211, respectivament).

Així doncs, determina que el cost és superior a la pública que a la concertada, però la despesa real és superior a la privada per les aportacions de les famílies per a activitats i serveis complementaris. De mitjana, les famílies aporten aproximadament 1.800 euros per alumne i curs, 855 a la pública i 3.900 a la concertada.

Pares veuen una falta de pressupost “evident” i CCOO vol prioritzar centres vulnerables

L’impacte pressupostari dels 1.163,8 milions extres per cobrir el cost teòric de les places educatives suposaria un augment del voltant del 20 per cent del pressupost de l’any passat, malgrat que aquest 2020 l’aportació addicional seria inferior perquè Educació ja disposa de prop de 6.700 milions de pressupost. D’aquest increment, 581,2 milions serien per al sector públic i 582,6 per al concertat. Com que els centres concertats són un terç del total, la quantitat per a cadascun seria superior a la dels públics, ja que actualment l’infrafinançament i les aportacions de les famílies a la concertada són superiors.

Així mateix, el síndic de greuges va reiterar que la no presencialitat a les aules i centres educatius en el marc de la pandèmia de coronavirus és un factor que pot incrementar la desigualtat educativa i la segregació escolar.

El president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (Fapel), Josep Manuel Prats, va lamentar l’“infrafinançament evident” del sistema educatiu, que va assegurar que afecta els sous dels docents i determina l’elecció del centre. Malgrat titllar d’insuficient la xifra reclamada pel síndic, va assenyalar que Educació ja “no té excusa” per no impulsar polítiques contra la segregació i la desigualtat educativa.

Per la seua banda, CCOO va recalcar que el finançament públic s’ha d’incrementar “extraordinàriament”, va apostar per prioritzar els centres que escolaritzen alumnat vulnerable i, pel que fa al cas dels concertats, va instar a implementar contractes programa.

Va assegurar que, malgrat que la liquidació del pressupost per al 2020 serà de 1.000 milions, encara no s’haurà “lluitat contra la segregació escolar”, per la qual cosa va defensar un augment constant, progressiu i consolidat per impulsar polítiques contra aquesta pràctica.

Va recordar que de cara al curs 2020-2021 han preparat un pla de xoc dotat amb 33 milions d’euros per fer front especialment als centres de màxima complexitat.

Va assenyalar que no estan “a temps” per a l’increment addicional de 1.163,8 milions reclamats pel síndic.

Bargalló advoca per un model de finançament “asimètric” El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va advocar per un model de finançament “asimètric” i basat en contractes programa per a centres públics i concertats. “Cal millorar el finançament de totes les escoles, públiques i concertades, però no fa falta fer-ho de manera simètrica, perquè no totes les escoles tenen les mateixes necessitats”, va explicar.

tracking