SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

Les denúncies per violència masclista descendeixen un 5 per cent a Lleida

El primer trimestre de l'any, quan es van decretar 64 ordres de protecció a víctimes de maltractament || L'estat d'alarma va paralitzar els jutjats el mes de març

Vista general de la seu judicial al Canyeret.

Vista general de la seu judicial al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de denúncies registrades als jutjats lleidatans per violència masclista durant el primer trimestre del 2020 ha disminuït més d’un 5% respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades publicades ahir per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial. Les xifres corresponen a un trimestre marcat per la crisi sanitària per la pandèmia del Covid-19, amb la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març que va repercutir en l’activitat dels jutjats i la presentació de denúncies, sobretot en l’àmbit del maltractament familiar i de parella. Segons aquestes xifres, entre el gener i el març d’aquest any els jutjats de la província de Lleida van registrar un total de 321 denúncies, un 5,3% menys que en els mateixos mesos del 2019, quan en van sumar 339.

La presidenta de l’Observatori, Ángeles Carmona, va explicar que “el descens de les denúncies demostra la dramàtica situació que moltes dones han hagut de viure com a conseqüència del tancament causat per la crisi sanitària” i que el confinament “ha pogut ser la causa que ha fet encara més difícil per a les víctimes posar els fets en coneixement de les autoritats”.

El Poder Judicial alerta que ha pogut influir en la dificultat de les víctimes per poder denunciar

Segons les dades del Poder Judicial, el 85,6 per cent de les denúncies van ser presentades per les víctimes, bé directament al jutjat o a comissaria. Per la seua part, els familiars de les víctimes van presentar una desena de denúncies, la qual cosa eleva al 3,1 per cent del total, xifra que s’ha duplicat respecte al mateix trimestre del 2019. Així mateix, en els tres primers mesos del 2020 els jutjats han condemnat 64 maltractadors, la mateixa xifra que l’any passat, i també és el nombre d’ordres de protecció en vigor per a les víctimes, que són sis menys que les decretades entre el gener i el març del 2019. D’altra banda, 49 víctimes es van acollir al dret a no declarar contra el seu suposat maltractador, la qual cosa representa un augment del 58 per cent l’últim any.

En total, els jutjats lleidatans van ingressar 418 delictes per violència masclista en el primer trimestre, dels quals 89 van ser per maltractament habitual i més d’una trentena, per trencament de mesures.

Dos menors condemnats per maltractament entre gener i març Els jutjats de menors van enjudiciar entre el gener i el març d’aquest any dos menors d’entre 16 i 17 anys a Lleida per delictes relacionats amb la violència sobre la dona, que van acabar amb una condemna per conformitat entre les parts, segons les dades del Consell General del Poder Judicial. Entre les mesures de protecció adoptades pels jutges lleidatans, les més comunes són la prohibició d’acostament i comunicació entre l’agressor i la víctima, però també es van dictar altres mesures com l’atribució de l’habitatge a la denunciant, en 18 casos, i la prestació d’aliments.

tracking