SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat tanca per decret Lleida i el Baix Segre malgrat el veto judicial

El Govern va tancar ahir Lleida i 7 municipis del Baix Segre basant-se en el decret llei aprovat dilluns per eludir el veto de la jutge de guàrdia de Lleida. La mesura és vigent des de la passada matinada si no hi ha cap altra desautorització judicial. No es pot sortir de casa excepte per anar a treballar, compres essencials, fer esport i causes de força major.

Concentració ahir a la Zona Alta contra l’ordre de confinament de la Generalitat.

Concentració ahir a la Zona Alta contra l’ordre de confinament de la Generalitat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estranya situació de confusió i incertesa en la qual van quedar sumits diumenge els 160.000 habitants de Lleida ciutat i els set municipis del Baix Segre s’ha saldat amb un confinament pràcticament domiciliari que ha entrat en vigor a les 00.00 hores de la passada matinada. La Generalitat va tancar finalment ahir la capital lleidatana i el Baix Segre basant-se per fer-ho en el decret llei aprovat en un Consell Executiu extraordinari de dilluns a la nit, en el qual es faculta l’administració autonòmica per dictar restriccions en zones en què es produeixin rebrots de la pandèmia.

El tancament és vigent des de la passada matinada i ho serà per un termini de quinze dies tret que es produeixi una nova desautorització judicial en les pròximes hores. El Govern va presentar ahir el decret al jutjat del contenciós amb l’esperança que el validés la justícia tal com va fer la setmana passada amb el confinament perimetral de tota la comarca del Segrià, que continua vigent.

Des d’avui no es pot sortir de casa tret que sigui per anar a treballar, a hospitals o farmàcies, fer compres essencials, atendre persones vulnerables i altres motius de causa major. Les restriccions són pràcticament les mateixes que les que es van decretar en l’estat d’alarma del mes de març passat, tot i que ara, a diferència de llavors, es pot sortir a passejar o a fer esport en solitari o en companyia de persones amb qui es conviu. Els bars i restaurants només poden servir a domicili o anant-hi el client a recollir el que ha encarregar i consumint-ho a casa. Les botigues de productes no essencials només poden vendre amb cita prèvia.

El que es va aprovar ahir és pràcticament el mateix que el que es va anunciar diumenge i que va ser desautoritzat per la jutge, encara que queden fora del confinament les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat. A la resolució de diumenge es deia que la mesura seria vigent fins que el Govern digués el contrari. A la que es va aprovar ahir es diu que s’aplicarà, en principi, durant quinze dies. Els Mossos d’Esquadra hauran d’afegir als controls del confinament perimetral els del tancament domiciliari.

D’una banda, hi ha el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, que manté que això només pot fer-ho el govern de l’Estat mitjançant un decret d’estat d’alarma validat pel Congrés dels Diputats, com va succeir al març.

La Generalitat, en canvi, entén que la llei de Salut Pública li confereix competències per decidir restriccions en casos d’epidèmia. Els arguments de la Fiscalia van ser determinants aquest diumenge passat perquè la jutge de guàrdia desautoritzés la Generalitat.

De fet, la part fonamental dels raonaments jurídics de la jutge, la que fa referència a aquest cas concret, és idèntica a la de la Fiscalia. No canvia ni una coma.

tracking