SEGRE

MOBILITATRESTAURACIÓCOMERÇTROBADESESPORTCELEBRACIONSLLEURE I CULTURA

La Generalitat tanca Lleida i el Baix Segre 64 hores després del que s'havia anunciat

La Generalitat va tancar ahir Lleida i sis municipis del Baix Segre seixanta-quatre hores després del que havia anunciat, la matinada de dilluns passat. El confinament més dur per a 160.000 veïns del Segrià va començar després de gairebé tres dies d'incertesa i confusió i amb moltes queixes, sobretot de comerciants i restauradors.

Una terrassa tancada ahir a la tarda a l’Eix Comercial poc després que comencés el tancament.

Una terrassa tancada ahir a la tarda a l’Eix Comercial poc després que comencés el tancament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ningú diria que la insòlita situació en què viuen des de les 16.00 hores d’ahir els 160.000 veïns de Lleida ciutat i de sis dels set municipis del Baix Segre (Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona, Seròs i la Granja d’Escarp) es degui a una emergència sanitària. La Generalitat va anunciar un confinament més dur per a aquestes localitats diumenge a la tarda pels nombrosos contagis de coronavirus en aquesta zona, però la mesura, malgrat l’evident risc per a la salut pública, no s’ha fet efectiva fins a setanta-dos hores després d’anunciar-se i seixanta-quatre després de l’inici previst, dilluns passat a la matinada. En aquests tres dies els veïns afectats han patit les conseqüències de la incertesa i la confusió que van generar els llimbs legals. Ningú sabia si estava o no tancat. Entre l’anunci de la mesura, diumenge a la tarda, i ahir han passat moltes coses. Després d’anunciar-se el confinament, el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, es va posar a redactar un informe en el qual afirmava que la Generalitat no tenia competències per restringir drets fonamentals. A les 00.45 hores de dilluns, quan ja feia suposadament tres quarts d’hora que Lleida i el Baix Segre estaven tancats, la jutge de guàrdia va desautoritzar la restricció. Els lleidatans es van ficar al llit amb la creença que estaven tancats a casa i es van aixecar amb l’exclusiva d’aquest diari en què s’informava del veto judicial. Ningú sabia gaire bé què havia de fer. Sorprenentment, la Generalitat havia anunciat el confinament més dur sense tenir l’autorització de la jutge, que el va vetar. L’Executiu va redactar d’urgència la nit del mateix dilluns un decret que li donava cobertura jurídica i dimarts va presentar les mesures amb aquest aval al jutjat de guàrdia, que ja no era el número 1 sinó el 2, i que ahir, a les 2.50 hores de la matinada, el va autoritzar. Moviments i horaris estranys per implantar un confinament gairebé domiciliari que va entrar en vigor ahir a les 16.00 hores amb queixes per part, sobretot, de comerciants i restauradors (vegeu la pàgina 6), que van obrir al matí i van tancar a partir de la tarda. Començava així un període de com a mínim quinze dies en el qual els veïns de Lleida i el Baix Segre tindran molt limitats els moviments per fer front al Covid. Se’n salva Massalcoreig, que a penes té positius.

Restriccions gairebé d’estat d’alarma

Amb l’enduriment del confinament, 160.000 lleidatans hauran d’assumir restriccions semblants a les de l’estat d’alarma, amb l’excepció que podran sortir per practicar esport.

tracking