SEGRE

SEGURETAT VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els Mossos eviten els matrimonis forçats de dos menors lleidatanes

Van conèixer els casos els mesos de febrer i març i van alertar la DGAIA || En l'última dècada se n'han detectat una dotzena, cinc amb nens o adolescents

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra han evitat aquest any, en el primer trimestre, dos matrimonis forçats a Ponent de dos menors d’edat, la qual cosa representa el primer cas d’aquest tipus de violència masclista que es detecta des de fa quatre anys. Segons van informar fonts de la policia catalana, el primer cas es va registrar el mes de febrer i el segon, al març, a la comarca del Segrià. En tots dos casos les víctimes eren menors d’edat, per la qual cosa, com estableix el protocol, els Mossos van procedir per donar protecció a aquestes menors i evitar que les seues famílies les obliguessin a casar-se. En els dos casos, es tractava de famílies d’origen magrebí.

Així mateix, en aquests casos, el protocol dels Mossos, que es va posar en marxa el 2009, inclou avisar la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, perquè avaluï la situació de les menors i les seues famílies. En l’última dècada, la policia catalana ha detectat una dotzena de casos a les comarques lleidatanes, i cinc d’ells eren menors (majoritàriament dones) les que eren obligades a casar-se en contra de la seua voluntat.

L’últim cas detectat fins a la data havia estat el 2016, quan els Mossos van poder protegir una dona major d’edat contra un matrimoni forçós.

Aquest any, la policia catalana ha detectat un total de tres casos de casaments forçosos a tot Catalunya, dos a Ponent i un a la regió policial Metropolitana Sud, a Barcelona. L’any passat, es van detectar una quinzena d’aquests matrimonis a les comarques catalanes, en els quals hi havia mitja dotzena de menors d’edat com a víctimes. Els experts assenyalen que aquestes xifres només són la punta de l’iceberg, perquè és molt difícil detectar aquesta pràctica tipificada al Codi Penal, encara que cada vegada hi ha més conscienciació per rebutjar aquest tipus de violència.

Augment de les denúncies a Lleida, amb 250 víctimes Els Mossos d’Esquadra han registrat un lleuger repunt en les denúncies per violència masclista, encara que molts dels casos no s’han posat en coneixement de les autoritats a causa de la situació generada per la pandèmia. Segons les últimes dades publicades, la policia catalana va atendre un total de 250 víctimes de violència masclista a les comarques lleidatanes el primer trimestre de l’any. Entre el gener i el març, els Mossos van comptabilitzar 199 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i van arrestar 70 persones a Ponent i el Pirineu. En aquests tres mesos, van atendre 199 dones que havien patit violència per part de la parella o exparella. D’altra banda, en el mateix període es van registrar 40 denúncies per violència en l’àmbit familiar, amb 14 presumptes agressors detinguts, un d’ells menor d’edat. Es va atendre 51 víctimes.

tracking