SEGRE

LLEIDA

El dispositiu especial del CUAP Prat de la Riba de Lleida atén una mitjana de 600 persones al dia amb simptomatologia

Així ho ha assegurat la doctora Pilar Vaquer, coordinadora d'aquesta unitat instal·lada en una carpa del SEM

Imatge de la carpa del CUAP Prat de la Riba de Lleida en ple funcionament

Carpa al CUAP Prat de la RibaITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dispositiu especial per atendre i detectar possibles casos de covid-19 al CUAP Prat de la Riba atén una mitjana de 600 persones al dia amb simptomatologia. Així ho ha assegurat la doctora Pilar Vaquer, coordinadora d'aquesta unitat instal·lada en una carpa del SEM, que també ha afegit que de mitjana fan unes 20 ecografies al dia, de les quals algunes cal derivar a l'hospital per problemes respiratoris del pacient. Aquest dilluns fa una setmana que va entrar en funcionament aquest dispositiu i Vaquer ha dit que la majoria de persones que hi acudeixen són més joves de 60 anys.

Així mateix, també ha dit que veuen amb "respecte" que el volum de casos no disminueixi però que ja tenen una segona fase d'actuació preparada per si fa falta.

La doctora Pilar Vaquer ha explicat que en la primera setmana de funcionament del dispositiu especial han atès pacients amb "diferents fluxos" que vénen derivats des dels centres de salut, a partir d'una cribratge fet telefònicament, i que també n'atenen que vénen de "forma espontània". A dins del dispositiu hi treballen 3 metges, dels quals n'hi ha un que fa ecografies per detectar problemes pulmonars, i 3 infermeres.

Entre els vuit del matí i les cinc de la tarda la mitjana de persones que passen per la carpa és d'entre 350 i 380. Això no obstant, hi ha un relleu de professionals que atén al mateix dispositiu i també al CUAP Prat de la Riba fins a les dotze de la nit i això fa que la xifra mitjana diària de persones que passen per aquest punt sigui d'uns 600 pacients.

Així mateix, la mitjana d'ecografies diàries és de 20, per tant això indica que hi ha aquest volum de persones que acudeixen a la carpa del SEM amb problemes respiratòries. D'aquestes, hi ha un percentatge que la doctora Vaquer no ha pogut concretar, que són derivades a centres hospitalaris per ser tractades. Segons Vaquer, la majoria de persones que acudeixen al centre són pacients amb simptomatologia lleu. Molts hi van perquè han tingut contactes amb positius.

La mitjana d'edat està per sota dels 60 anys, però Vaquer si que ha reconegut que hi ha un volum important de pacients que està entre els 20 i els 40 anys. Una vegada se'ls ha fet la prova, si tenen símptomes lleus o són directament asimptomàtics, se'ls envia cap a casa i se'ls truca al cap de 48 hores per donar el resultat. Si la prova es positiva, es fa un seguiment que consisteix en trucar al cap d'uns set o vuit dies per veure si els símptomes del virus s'han agreujat.

Vaquer ha assenyalat que els professionals veuen amb "respecte" que el volum de persones que acudeixen amb símptomes no disminueixi les properes setmanes i ha explicat que ja està dissenyada una segona fase d'actuació que consisteix en un "pla de contingència" en cas que "les coses no evolucionin favorablement" i que comportaria, entre altres mesures, el manteniment d'aquesta unitat ubicada en una carpa del SEM, per continuar fent testos i atenció sanitària.

 
tracking