SEGRE

BALANÇ INSTITUT CATALÀ DE LES DONES

Ateses una quinzena de nenes i adolescents a Lleida per violència masclista

Els serveis d'atenció a dones van assessorar i van donar ajuda a més de 700 lleidatanes víctimes de maltractament durant el 2019 || Una trentena són majors de 65 anys

Foto d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista.

Foto d’arxiu d’una concentració contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els serveis d’informació i atenció a les dones de la Generalitat, els ajuntaments i els consells comarcals van atendre l’any passat una quinzena de nenes i adolescents a les comarques lleidatanes a què es va detectar que estaven en situació de violència masclista. Les dades fets públics per l’Institut Català de les Dones, que es poden consultar de forma interactiva al portal de dades obertes de la Generalitat, mostren que l’any passat es va atendre un total de 15 lleidatanes d’entre 13 i 18 anys que havien patit algun tipus de violència, cinc per maltractament físic, per la qual cosa havien sol·licitat algun tipus d’ajuda o assessorament als serveis d’atenció de la Generalitat o de les entitats locals i comarcals.

Els esmentats serveis, durant l’any passat, van atendre més de 700 lleidatanes a qui es va detectar que vivien una situació de violència masclista, la majoria psicològica i física, però també violència sexual, amb 55 dones ateses, i econòmiques.

El 12% de les dones ateses en els serveis locals i comarcals han patit violència masclista

Les usuàries que pateixen situacions de violència masclista representen el 12% del total de lleidatanes que van ser ateses en els serveis d’informació i assessorament.

Per edats, també destaca que prop d’una trentena de dones en situació de violència masclista tenien més de 65 anys. Val a recordar que les joves i les persones de més edat són els col·lectius en els quals és més difícil que denunciïn els fets o demanin ajuda i assessorament, per la qual cosa les administracions i les forces i cossos de seguretat han redoblat els esforços per adreçar-se a les víctimes en aquestes franges d’edat.

Les dades mostren que cada vegada són més les dones que acudeixen per iniciativa pròpia a aquests organismes per donar a conèixer la seua situació. Prop del 45% de les dones ateses pels serveis d’assessorament a Ponent van arribar per iniciativa pròpia i només un 6% pels serveis judicials o policials.

Repunt de denúncies a Lleida en el primer trimestre de l’any

Els Mossos d’Esquadra han registrat un lleuger repunt en les denúncies per violència masclista aquest any, encara que molts dels casos no s’han posat en coneixement de les autoritats a causa de la situació generada per la pandèmia i el confinament. Segons les últimes dades publicades, la policia catalana va atendre un total de 250 víctimes de violència masclista a les comarques lleidatanes en el primer trimestre del 2020. Entre gener i març, els Mossos van comptabilitzar 199 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i van arrestar 70 persones a Ponent i el Pirineu. En aquests tres mesos, també van registrar 40 denúncies per violència masclista en l’àmbit familiar, amb 14 presumptes agressors detinguts, un dels quals menor d’edat. Van ser ateses 51 víctimes.

tracking