SEGRE

INFANTESA PROTECCIÓ

Menors a la recerca d'oportunitats

Les comarques lleidatanes acullen un total de 580 menors i joves estrangers sense referents familiars || L'arribada de nous casos ha baixat, sobretot durant els mesos de la pandèmia

Imatge d’arxiu d’adolescents sense referents familiars en un centre d’Almacelles.

Imatge d’arxiu d’adolescents sense referents familiars en un centre d’Almacelles.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes han registrat una baixada en l’arribada de joves i menors estrangers no acompanyats des de principis d’any, i a dia d’avui acullen 580 d’aquests adolescents. Segons les dades del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, fins al 30 de juny n’han arribat vuitanta, la qual cosa representa un 62% menys que en el mateix període de l’any passat, quan es va registrar l’arribada de 215. Segons la conselleria, els adolescents migrants que actualment estan sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) són majoritàriament homes, amb el 97,2% del total, i set de cada deu procedeixen del Marroc, seguits dels països subsaharians i de la resta del Magreb. Per edats, més de 220 tenen disset anys, mentre que n’hi ha tretze que només en tenen catorze. La conselleria també atén 230 d’aquests joves malgrat que han assolit la majoria d’edat, ja que als 18 anys haurien de sortir del sistema de la DGAIA. L’evolució en l’arribada ha anat variant en els últims mesos, encara que ha caigut dràsticament des de l’inici de l’estat d’alarma. Així, des del març a Lleida només es va registrar una mitjana de vuit menors estrangers no acompanyats al mes.

El pic més alt es va produir els mesos d’estiu del 2018, quan hi va haver un total de 186 casos nous i des del juny de l’any passat s’ha detectat una tendència a la baixa. En aquest sentit, val a destacar que la Generalitat atén aquest any dotze nenes i adolescents, quan el 2018 només eren dos.

Segons les dades de Treball, Afers Socials i Famílies, aquests joves suposen més de la meitat dels menors tutelats per la DGAIA, un percentatge que s’eleva al 71,3% en el cas dels menors acollits als centres residències de la Generalitat.

En el conjunt de Catalunya, la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència acull un total de 3.675 menors estrangers no acompanyats, dels quals un 15% estan en centres lleidatans.

Per la seua part, diverses entitats socials han denunciat aquesta setmana l’enduriment dels criteris per renovar la residència als joves immigrants majors de 18 anys. Segons expliquen, un canvi d’interpretació de la llei d’Estrangeria obliga els joves que van arribar a la Península sense referents familiars a disposar de més de 2.100 euros al mes per a les segones renovacions del permís de residència. A més, els diners no podran procedir de prestacions públiques ni d’ajuts socials. Aquest canvi d’interpretació s’ha produït com a conseqüència de l’aplicació de la jurisprudència del Tribunal Suprem.

Les entitats alerten que aquestes condicions aboquen els joves estrangers a la irregularitat i a l’exclusió, ja que per mantenir la possibilitat de treballar una vegada compleixen els 19 els exigeixen uns requisits difícils de complir.

tracking