SEGRE

ESNOTICIA

El pavelló Onze de Setembre ja és un hospital, però no obrirà fins a la tardor

|

El cap del projecte del SEM, Lluís de la Torre; el gerent, Antoni Encinas;  i el delegat a Lleida, Joan Pérez, ahir al pavelló.

El cap del projecte del SEM, Lluís de la Torre; el gerent, Antoni Encinas; i el delegat a Lleida, Joan Pérez, ahir al pavelló.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arnau de Vilanova gestiona des d'avui el pavelló Onze de Setembre. Amb setanta llits, l'equivalent a dos plantes d'hospital, l'equipament està pensat per afrontar la segona onada de positius, prevista per a l'octubre. Les comarques de Lleida van registrar ahir vuitanta-set nous casos i Salut constata que la corba s'aplana.

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida gestiona des d’avui el pavelló Onze de Setembe, que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha adequat com a hospital per a pacients amb coronavirus. Es tracta d’un espai amb setanta llits, que seria l’equivalent a dos plantes d’hospitalitzats a l’Arnau, i estarà operatiu com a mínim fins al març. Segons el gerent del SEM, Antoni Encinas, l’espai s’ha fet “de cara a l’onada de casos prevista per a l’octubre, ja que l’agost i part del setembre seran tranquils”. Assegura que “aquestes setmanes hem tingut més fum que foc, però es preveu que el virus colpegi fort amb la baixada de temperatures, per la qual cosa hem estat previnguts i hem posat tots els mitjans per afrontar el que vindrà a la tardor”.

Segons Encinas, “a l’estiu hi ha hagut més contagis però de gent jove, amb simptomatologia lleu o asimptomàtics, fet que comporta que hi hagi menys ingressats, per la qual cosa ara la situació hospitalària no és preocupant”. Aquest escenari de més casos però menys greus és amb el que haurem de conviure aquestes pròximes setmanes i assumir que a mesura que tornem a l’activitat hi haurà rebrots”. Sobre aquest últim aspecte, per al gerent del SEM “és inevitable que hi hagi rebrots tant a les aules com als llocs de treball, però l’important a nivell assistencial és que aquests contagiats no siguin persones vulnerables”.

El nombre d’hospitalitzats als centres públics de la província (ara Salut no comptabilitza els derivats a centres privats i hotels hospitalitzats) va baixar ahir dels 107 notificats divendres als 92, dels quals 90 es troben en hospitals de la regió sanitària de Lleida. No obstant això, els ingressats en cures intensives segueixen sent 19. Respecte al nombre de nous positius, Salut va notificar ahir 87 casos més, mentre que la xifra de víctimes mortals es manté en 271. Actualment, a la província els infectats des de l’inici de la pandèmia són 8.494, dels quals 7.407 s’han comptabilitzat al pla. Així mateix, des del mes de març s’han practicat 57.833 proves PCR.

Un cas molt diferent és el de la carpa instal·lada al davant del CUAP de Prat de la Riba, que està a ple rendiment i, per ara, no es desmuntarà. “En aquest cas sí que hi ha activitat perquè és on es fan les proves i els primers tractaments contra el coronavirus, de manera que té una funció molt útil i seguirà tot el temps que ens ho demanin”, va concloure Encinas. La carpa de l’Arnau es va instal·lar el 3 de juliol, un dia abans que es decretés el tancament perimetral de la comarca del Segrià, mentre que la de Prat de la Riba es va col·locar l’11 de juliol, poc abans que es decretés el confinament a Lleida i sis municipis del Baix Segre.

El SEM desmuntarà entre avui i demà la carpa de l’hospital El gerent del SEM, Antoni Encinas, va assegurar que “entre avui i demà” es desmuntarà la carpa instal·lada al davant de l’hospital Arnau de Vilanova. El motiu d’aquesta decisió és el poc rendiment que s’ha donat a la instal·lació, ja que “va provocar un efecte dissuasiu entre la població”. Segons Encinas, “abans de muntar la carpa els pacients amb símptomes de coronavirus i altres malalties no relacionades amb la pandèmia omplien la sala d’urgències i s’augmentava el risc de contagi”. Precisament, la carpa es va instal·lar per fer el cribratge de casos i evitar saturar les instal·lacions de l’Arnau. No obstant, “la majoria de pacients van deixar d’anar a l’hospital per ser atesos als Centres d’Atenció Primària (CAP), cosa que ha provocat que ara mateix la carpa no funcioni, perquè no hi va tanta gent”.

El cap del projecte del SEM, Lluís de la Torre; el gerent, Antoni Encinas;  i el delegat a Lleida, Joan Pérez, ahir al pavelló.

El cap del projecte del SEM, Lluís de la Torre; el gerent, Antoni Encinas; i el delegat a Lleida, Joan Pérez, ahir al pavelló.ITMAR FABREGAT

tracking