SEGRE

ENTREVISTA MUNICIPIS DAVANT DEL COVID-19

Manel Ezquerra: «Salut ha tardat a avisar de contagis per falta de personal»

Alcarràs acumula més de mig miler de casos de coronavirus des de l'inici de la crisi sanitària i té una de les taxes de contagi més altes de Catalunya, 580 per 10.000 habitants. Gran part correspon a l'últim mes, quan també es va donar el brot amb més de 80 contagiats i una persona morta a la residència per a la tercera edat. Manel Ezquerra, alcalde independent de Sempre Alcarràs, s'ha mostrat molt crític amb l'actuació de la Generalitat i el consistori ha pres iniciatives com dotar-se dels seus propis rastrejadors.

«Salut ha tardat a avisar de contagis per falta de personal»

«Salut ha tardat a avisar de contagis per falta de personal»ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al juliol va fer pública una carta en què denunciava “descontrol” en la gestió de la crisi sanitària. Hi ha hagut canvis?

S’han notat esforços de la Generalitat, com la incorporació als CAP de les figures del referent i del gestor Covid, que fan un cribratge de casos i rastregen contactes dels contagiats. Tanmateix, persisteix la sensació que encara no tenim una estructura suficient per fer front als nous brots. En política hi ha el mal vici d’afirmar que tot està controlat, fins i tot quan no ho està.

L’ajuntament va oferir a la Generalitat la col·laboració de deu persones. La van acceptar?

Des que vam obrir l’alberg per allotjar en habitacions individuals contagiats i els seus contactes estrets amb la col·laboració del CAP, vam començar a fer seguiment de casos i vam acabar reunint una desena de persones. Davant d’un infectat, podem verificar si la seua direcció consta a la llista de pisos on, l’any abans, hi havia sobreocupació. També tenim un intèrpret marroquí i un altre de senegalès per facilitar la comunicació amb aquests col·lectius. Tanmateix, la burocràcia limita la nostra capacitat d’actuar: es preserven les dades personals, quan enmig d’una pandèmia s’hauria de vetllar per la seguretat de les persones.

Ha esmentat que continua faltant estructura.

Ja no és només que faltin sanitaris, rastrejadors o mediadors. També falta personal per fer tasques administratives, com comunicar resultats de tests.

És això una qüestió urgent?

Els resultats d’un test PCR estan disponibles al cap de tres dies, però de vegades els rebem al cap de sis. Això és important, perquè són tres dies addicionals en els quals un infectat pot transmetre el virus en lloc d’estar confinat. Ens en vam adonar al rebre les altes de confinats a l’alberg: persones que acabaven d’arribar se n’havien d’anar en només tres dies, quan el protocol fixa un confinament de 10 des de la data del test. Vam esbrinar que aquestes estades tan curtes es devien al fet que els resultats arribaven tard.

Fins a quin punt hi ha col·laboració i intercanvi d’informació entre Salut i un consistori, en aquest cas el d’Alcarràs?

Ens passen dades d’afectats quan el cribratge de casos determina que hi ha una situació de problemàtica social. Això és perquè tenim competències en serveis socials. De vegades ens assabentem per terceres persones de casos en els quals no hem portat els afectats a l’alberg, perquè Salut no hi ha apreciat problemàtica social. Tanmateix, hi ha persones amb feina, salari i habitatge que no tenen prou espai per fer un confinament adequat, mentre que nosaltres tenim l’alberg infrautilitzat. Podríem fer més.

L’ajuntament pot fer alguna cosa davant del brot de contagis a la residència geriàtrica?

Ens hem posat a la seua disposició per a qualsevol cosa en què puguem ajudar. És un centre privat, però és la residència d’Alcarràs, molts hi tenen familiars. És el brot que més ens preocupa. Afecta els més vulnerables al virus.

Després de dos setmanes de peticions a l’Estat i la Generalitat, aquesta última va fer una desinfecció. Ho va atribuir vostè a discrepàncies polítiques entre administracions.

Hi ha hagut llacunes en la gestió, una cosa normal en una situació complexa com aquesta; però també hi ha un pols polític entre Estat i Generalitat. Aquesta va rebutjar ajuda i, al final, va contractar una empresa en lloc d’autoritzar una unitat de l’Exèrcit que tots paguem amb els nostres impostos. També crec que hi va haver política al no actuar com Aragó i tornar Saidí i altres municipis de la Franja a la fase dos de desconfinament.

Hauria preferit vostè aquesta manera d’actuar per al Segrià?

La fase 2 era menys restrictiva que el confinament que ens han aplicat i la gent recordava què podia fer i què no. Aragó la va implantar immediatament al conèixer els primers brots i la va alçar al cap de dos setmanes, mentre que a Catalunya van tardar més i els brots es van estendre. Van voler actuar d’una manera diferent quan en realitat no calia inventar res nou i van perdre rapidesa per tallar les cadenes de contagis.

La propagació del Covid s’ha vinculat a la campanya de la fruita i a l’afluència de temporers.

S’ha criminalitzat els temporers i s’ha estigmatitzat els agricultors, que des de fa anys tenen allotjaments en condicions per als empleats: les persones que dormen als carrers de Lleida no tenen papers i no és possible contractar-los. Si algun pagès no compleix les normes ha de ser perseguit, però estic convençut que són pocs. Quan acabi la campanya, caldrà buscar la forma de restaurar la imatge del sector.

tracking