SEGRE

“La corba s'ha aplanat gràcies a la conscienciació dels lleidatans”

El pavelló Onze de Setembre de Lleida, preparat com a hospital

El pavelló Onze de Setembre de Lleida, preparat com a hospitalITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gran protagonista de la lluita contra el Covid-19 al Segrià han estat els mateixos ciutadans. La seua conscienciació, amb mesures d’autoprotecció i la minimització de riscos per evitar en la mesura possible els contagis ha estat la clau perquè s’hagi aplanat la corba de casos, per sobre fins i tot dels efectes del confinament perimetral.

Així ho explica el gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques, Antoni Encinas, a l’hora de valorar les mesures restrictives que la Generalitat va aplicar a Lleida i sis municipis del Baix Segre durant 15 dies davant de l’augment de brots. Per Encinas, el que ha estat realment efectiu i determinant per frenar els contagis ha estat més la responsabilitat ciutadana que les restriccions de mobilitat i activitat. “La societat ha entès que el virus seguia aquí i ha pres mesures”, remarca. Especialment, ha ocorregut entre els col·lectius de risc, com ara els ciutadans més grans. Això explica la caiguda de la mitjana dels hospitalitzats a l’Arnau, amb moments que han arribat a estar per sota dels 40 anys. És un factor que es tradueix, a més, en el fet que una part molt important dels nous infectats, joves i sense patologies prèvies, “estan superant el coronavirus amb símptomes lleus i la taxa d’hospitalització és inferior” en aquests moments.

Toni Encinas adverteix que “el preu que es paga per un confinament és molt elevat tant sanitàriament com socialment i econòmicament parlant”. Per això insisteix que és clau “mantenir el nivell de conscienciació ciutadana”. Després de l’últim rebrot del Covid-19 al Segrià i la relaxació de mesures restrictives, el gerent del SEM insisteix que es produiran nous episodis de la malaltia. “Hi haurà rebrots perquè el risc zero no existeix. Haurem d’aprendre a conviure així un temps”, sense abaixar la guàrdia d’autoprotecció.

tracking