SEGRE

ESNOTICIA

L'Onze de Setembre requereix 150 metges i infermeres i a Lleida no n'hi ha de disponibles

L'ICS i Salut reconeixen que no podrien posar en marxa “de cop” els 70 llits, però sí per mòduls de 12, resituant personal i amb contractacions || Afirmen que obrir-lo és “l'últim recurs”

El gerent de l’ICS, el SEM i la delegada de Salut van visitar ahir el pavelló Onze de Setembre.

El gerent de l’ICS, el SEM i la delegada de Salut van visitar ahir el pavelló Onze de Setembre.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pavelló Onze de Setembre necessita uns 150 metges i infermeres per atendre els 70 hospitalitzats per Covid-19 per als quals està adequat aquest equipament, que en principi no està previst que entri en servei fins a la tardor-hivern, i actualment Lleida no té disponible aquest personal. Així ho va indicar ahir el gerent de l’ICS, Ramon Sentís, que va precisar que aquests recursos serien necessaris per cobrir “tres torns les 24 hores set dies a la setmana”. Va afirmar que utilitzar aquest pavelló és “l’últim recurs, abans esgotaríem tots els que tenim al territori, com vam fer en el primer brot i el segon”.

No obstant, va apuntar que en cas de ser necessari obrir-lo puntualment per “saturació dels hospitals” podrien fer-ho per mòduls. “Per atendre els 70 llits de cop no hi ha personal disponible a Lleida. però és possible l’obertura parcial de 12 en 12”, va remarcar.

“Haurem de veure d’on traiem el personal i com l’anem resituant, perquè ja hi ha un cert dèficit estructural tant de personal com d’infraestructures a la regió de Lleida”, va admetre, i va subratllar que “haurem de fer equilibris”.

“Si ens trobem amb l’excepcionalitat d’haver d’utilitzar el pavelló, estarem en una situació en la qual es permetrà algun tipus de contractacions sota emergència que permetrà aportar personal, com es va fer a l’abril”, va assenyalar.

La gerent de Salut a Lleida, Divina Farreny, va recalcar que si s’hagués d’utilitzar “traurem els recursos d’on sigui”. “Si hi ha la necessitat, tothom haurà de donar resposta com sigui. En el seu moment es va fer una resolució per contractar persones d’auxili sanitari i s’haurà de fer una altra vegada una reorganització”, va subratllar.

Per la seua part, Mònica Moya, responsable del SEM del projecte de l’Onze de Setembre, va recordar que està pensat per a malalts que ja estan superant la malaltia i que poden estar hospitalitzats amb oxigen. Va destacar que hi ha tres controls d’infermeria, sortida de residus i subministraments diferenciades i zona de descontaminació, on els sanitaris es trauran els equips de protecció individual sota la mirada d’un observador, perquè segueixi la normativa, per seguretat.

Previsió de fins a 200 llits addicionals fora dels hospitals

La responsable de projectes estratègics del SEM va afirmar que han previst la necessitat de 200 llits fora dels hospitals a Lleida, 4.000 a tot Catalunya, i que estan buscant a quins equipaments ubicar-los. Va dir que en 15 dies poden muntar un hospital, com han fet amb l’Onze de Setembre.Per la seua part, el gerent de l’ICS va remarcar que l’Arnau segueix amb tres plantes Covid i té 13 pacients a l’UCI (4 més al Santa Maria i 1 a la clínica Montserrat).

Va assegurar que molts positius són asimptomàtics o lleus que passen la malaltia a casa, però va alertar que “hi ha hagut una incidència molt important de pacients semicrítics que han requerit ventilació”. “No és cert que la malaltia sigui lleu, té el mateix índex de gravetat que a l’abril”, va concloure.

tracking