SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat continua vetant obrir l'interior de restaurants de Lleida

I en sis pobles del Segrià, al·legant que el risc de rebrot és encara molt alt

El bar que va atendre a l’interior és a Alcalde Porqueres, entre les places Europa i Constitució.

El bar que va atendre a l’interior és a Alcalde Porqueres, entre les places Europa i Constitució.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Procicat va acordar ahir mantenir la prohibició de servir a l'interior dels bars i restaurants de la ciutat de Lleida, Alcarràs, Aitona, Soses, Seròs, Torres de Segre i la Granja d'Escarp, al·legant que el risc de rebrot és encara molt alt. La decisió va provocar indignació i decepció entre el sector hoteler, que la va qualificar de “demolidora”.

Els bars i restaurants de la ciutat de Lleida, Alcarràs, Aitona, Soses, Seròs, Torres de Segre i la Granja d’Escarp continuaran sense poder servir a l’interior dels seus locals, només a la terrassa i al 50% d’aforament, igual que l’última setmana, des que Salut va aixecar el confinament però va mantenir aquestes restriccions per als negocis d’hostaleria. Així, el Procicat no va atendre ahir les peticions dels alcaldes de la capital i dels sis municipis del Baix Segre de poder obrir l’interior dels locals, a la meitat d’ocupació, i va al·legar motius epidemiològics. En concret, que el risc de rebrot a la regió sanitària de Lleida continua sent molt elevat, de 381,46, quan l’índex considerat baix seria de 30, segons va indicar el delegat de la Generalitat, Ramon Farré, i va apuntar que en set dies s’han registrat 783 casos de Covid-19.

Aquesta decisió va provocar la indignació i la decepció de la Federació d’Hostaleria de Lleida, que creu que serà un cop “demolidor per al sector”.

La taxa de contagi a Lleida (0,66) és menor que a Barcelona (0,97), Terrassa (1,75) o Sabadell (1,56)

El Procicat no va concretar si aquesta mesura es mantindrà una altra setmana, fins a complir els 15 dies. La pròxima reunió és demà, encara que “la baixada hauria de ser molta” per considerar la decisió, va assenyalar Farré. La següent serà dilluns.

“La situació epidemiològica no permet avui [per ahir] rebaixar les condicions actuals. L’índex de rebrot és de 381 a la regió de Lleida, tretze vegades més que el considerat baix, que és de 30. Un índex alt és 100 i a Lleida ciutat és de 325. En el conjunt de Catalunya està sobre un 160”, va argumentar.

Va advocar per “mantenir l’esforç perquè dóna resultat, perquè venim de taxes de més de 800 i ja ha baixat a la meitat”, i va afegir que “ho hem d’abaixar més perquè s’espera una tardor i un hivern difícils”. “Les mesures van bé, però encara estem lluny d’una situació tranquil·la. Anem bé, però no estem bé i no podem jugar-nos-la”, va incidir.

Farré va reconèixer que “l’esforç no és gratis, sinó molt costós per a l’hostaleria i el comerç”. “Som conscients, però són les xifres, i no podem malgastar aquest esforç. No podem aixecar el peu. Els primers contents a tenir mesures menys restrictives som nosaltres, però si no prioritzem la salut l’economia no pot anar bé”, va subratllar.

El risc de rebrot en altres ciutats catalanes amb molts casos, com Barcelona (189,63), Sabadell (205,12) o Terrassa (175,64), és menor que el de Lleida. En canvi, la taxa de reproducció (les persones que encomana cada afectat) és més baixa a Lleida (0,66 i 0,74 a la província) que en aquests tres municipis (0,97; 1,56; i 1,75, respectivament).

Segons dades de Salut, la província de Lleida va sumar ahir 136 positius, tots menys dos a la regió del pla, de forma que els afectats des de l’inici de la pandèmia arriben a 9.061 (8.367 de confirmats amb PCR). El Segrià en té 6.167, que són 97 més que el dia anterior (5.955 amb PCR) i Lleida capital, 4.150, que són 64 més (4.004 amb PCR) El departament va notificar també quatre defuncions més, amb 285 en total, i 97 hospitalitzats en centres públics de Lleida (13 a l’UCI), un menys que dimarts.

Acta a un bar de la capital per atendre a l’interior

Una patrulla de la Guàrdia Urbana va constatar que ahir a la 1.40 de la matinada un bar del carrer Alcalde Porqueres, a la capital del Segrià, estava obert amb una quinzena de persones a dins consumint vegudes, malgrat la prohibició vigent a Lleida ciutat i sis pobles del Baix Segre. Els agents van identificar el responsable del local, un home de 62 anys, i van aixecar l’acta corresponent per incompliment de la resolució referent a les restriccions aprovades per la Generalitat per frenar l’expansió del coronavirus.

La Policia Local assegura que no va clausurar directament l’establiments, sinó que va fer sortir els clients i el propietari va tancar per iniciativa pròpia.

L’alcalde accidental, Toni Postius, va qualificar aquesta situació d’“excepcional”, però va admetre que es donen casos de concentracions de més de deu persones sense màscara i de no respectar les distàncies. Així mateix, va detallar que del 27 de juliol al 3 d’agost els positius detectats als CAP de la capital van descendir entre un 58,3% al d’Eixample i un 21,1% al de Balàfia-Pardinyes, respecte als set dies anteriors.

tracking