SEGRE

Alcaldes de ciutats catalanes, entre elles Lleida, demanen al govern espanyol que rectifiqui l'acord amb la FEMP

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes d'altres nou ciutat de l'Estat.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, durant la reunió telemàtica amb altres alcaldes d'altres nou ciutat de l'Estat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de les grans ciutats catalanes han reclamat al govern espanyol que rectifiqui l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que proposa cedir part del romanent al govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus i han avisat que no tenen intenció de donar-los els seus estalvis. "La ministra d'Hisenda s'ha equivocat, no entenc la seva actitud antimunicipalista i tancada al diàleg", ha carregat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau, que ha reclamat poder fer ús de la totalitat dels romanents de la ciutat, ha avisat que Barcelona "farà dèficit sí o sí" per la caiguda d'ingressos que han patit pel coronavirus.

Reus, Lleida, el Prat de Llobregat, i València

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, també s'ha queixat de la proposta i ha advertit que els 2 milions d'euros que té de romanent els destinarà "directament" als ciutadans de Reus. L'alcalde també ha aprofitat per demanar una reunió a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

En un sentit similar s'ha expressat el batlle de Lleida, Miquel Pueyo, que ha qualificat la mesura de "confiscació". El cas de Lleida, però, és diferent, ja que no disposen de superàvit sinó que tenen un dèficit de 175 millones. Per a Pueyo això fa la seva situació "encara més dramàtica" i ha remarcat que serà "absolutament injust" que els ciutadans de Lleida, que "contribueixen amb ingressos a l'Estat", rebin "exactament zero euros" per fer front al coronavirus.

Al seu torn, al Baix Llobregat, l'alcalde del Prat ha anunciat que tampoc cedirà al govern espanyol els estalvis municipals –amb un romanent de 28 millones-. Lluís Mijoler ha recordat que l'Ajuntament no té dèficit i ha instat l'executiu de Pedro Sánchez a derogar la llei d'Estabilitat pressupostària de l'ex ministre Cristóbal Montoro "i no usar-la per a què els ajuntaments facin de banc del govern".

Per la seva banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit la modificació de l'acord i ha avisat al PSOE que "no podrà seguir amb aquesta actitud". A més, ha lamentat que des del govern espanyol es tingui un tracte "paternalista" amb els ajuntaments.

La negociació "ha de continuar"

Tots els alcaldes han coincidit també en què la negociació "no ha acabat i haurà de continuar", ja que aquest decret llei s'haurà de convalidar al Congrés dels Diputats, on només comptaria amb el suport dels socialistes i per tant no prosperaria. En aquest sentit, Colau, que ha estat molt crítica amb la proposta, ha aposat per tirar endavant un nou acord tramitant-lo com a llei i podent fer-hi esmenes, cosa que creu que podria "reconduir" la negociació.

tracking