SEGRE

LLEIDA

Educació portarà a casa el dinar als nens vulnerables que estiguin en quarantena

Bargalló anuncia aquest sistema per a confinaments parcials i descarta les targetes moneder || Diu que es mantindran en servei malgrat el tancament d'un centre per tenir estudiants en aïllament

Alumnes al menjador de l’escola Maria-Mercè Marçal de Tàrrega el curs passat.

Alumnes al menjador de l’escola Maria-Mercè Marçal de Tàrrega el curs passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Educació no reeditarà el curs vinent el sistema de targetes moneder per als alumnes amb beques de menjador i apostarà per repartir el dinar a les famílies en cas de confinaments parcials que impedeixin a alguns alumnes assistir al centre educatiu. Així ho va anunciar ahir el conseller d’Educació, Josep Bargalló, que va considerar les targetes com la “millor solució en el confinament total”, quan se’n van repartir unes 150.000 a tot Catalunya, però no en quarantenes selectives. D’aquesta manera, es portarà el dinar a domicili dels alumnes amb beca “si algun centre ha de tancar per la pandèmia o si un grup estable ha d’estar en quarantena”.

“Es pot fer fàcilment si no hi ha un confinament total”, va subratllar.

El dinar es farà als centres o empreses proveïdores i la Generalitat el repartirà a les famílies

Així mateix, el conseller Bargalló va assegurar que “el tancament d’un centre perquè tot l’alumnat està en quarantena no ha de comportar el tancament del menjador” i va apuntar que només tornaran al sistema de targetes moneder si el repartiment de menjar no es pogués fer. El conseller va afirmar que ja han negociat aquesta qüestió amb les associacions de mares i mares d’alumnes i les empreses i entitats del sector. El dinar s’elaborarà als centres o les empreses proveïdores i la Generalitat s’encarregarà de fer-lo arribar a les famílies. “Fins i tot a les escoles que no tenen cuina ja hem parlat amb el responsable del menjador” per garantir el sistema de repartiment.

També va revelar que al març, amb el confinament total de la població, es van plantejar aquesta fórmula amb algunes institucions i la Creu Roja, però la van descartar perquè aquestes organitzacions tenien com a prioritat la salut pública i l’atenció hospitalària. “És evident que la millor resposta a un menjador tancat és portar el dinar a les famílies, però en l’estat d’alarma ens va resultar impossible”, va lamentar.

Josep Bargalló va comparèixer a la Diputació Permanent del Parlament al costat del conseller de Treball, Afers Socials i famílies, Chakir el Homrani, per donar explicacions sobre les targetes moneder per a alumnes vulnerables que van quedar fora de servei, el 31 de juliol, després de les queixes d’alguns ajuntaments per la seua gestió. Bargalló va considerar que concedir beques de menjador “com a instrument per lluitar contra la pobresa infantil” és enganyós perquè no s’hi inclouen els alumnes que tenen el menjador escolar gratuït, els que no l’utilitzen o els que van a un centre que no en té.

L’oposició va lamentar que les famílies en situació de vulnerabilitat no disposin de les beques menjador durant l’estiu i van recordar que el Parlament va votar unànimement a favor d’estendre aquests ajuts durant el mes d’agost el mes de juny passat.

Ajuts extres per garantir l’alimentació a l’estiu

El conseller Chakir el Homrani va afirmar que per garantir l’alimentació als menors vulnerables durant l’estiu, el Govern s’ha plantejat uns ajuts extraordinaris que en cap cas s’han d’entendre com una “continuïtat” de les beques menjador. Va defensar que gestionar aquests ajuts des de l’àmbit social és més eficient, ja que “hi ha una part de la pobresa on no arriben les beques menjador” i va explicar que els serveis socials locals i comarcals podran recuperar els ajuts extraordinaris durant l’agost justificant les despeses al Govern, que tornarà els diners mitjançant el fons de contingència per al Covid-19.

Va remarcar que la seua conselleria ha volgut donar cobertura a les famílies més vulnerables des de “diversos àmbits”, més enllà de les targetes moneder, i va recordar que s’han destinat ajuts de 20 milions d’euros per a persones afectades pel Covid-19 que no podien cobrar l’atur i ajuts específics de 7,5 milions per als autònoms.

tracking