SEGRE

La Paeria demana a Territori poder assumir competències en habitatge per disposar de pisos buits

D'aquesta manera l'ajuntament podria fer un requeriment de funció social als propietaris

Imatge d’arxiu de la vista aèria de Lleida.

Imatge d’arxiu de la vista aèria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Lleida ha manifestat al Departament de Territori i Sostenibilitat la seva voluntat d'exercir competències en matèria d'habitatge per poder mobilitzar pisos buits i poder-ne disposar. L'alcalde accidental, Sergi Talamonte, ha adreçat la comunicació al conseller Damià Calvet en què expressa, d'acord a l'actual legislació, aquesta voluntat d'assumir les competències que determina l'article 41.3 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, de Dret a l'Habitatge (LDH). Talamonte ha assenyalat que l'adquisició d'aquests drets per decidir en matèria d'habitatge és "una pedra angular perquè la Paeria pugui desplegar polítiques residencials que donin resposta a les necessitats que hi ha a la ciutat".

D'aquesta manera, la Paeria podrà fer la declaració d'habitatges buits i en situació anòmala, podrà aplicar un recàrrec del 50% de l'impost de béns immobles (IBI) als que estiguin buits i fer un requeriment de funció social als propietaris i grans tenidors. La Paeria també podrà obrir expedients d'expropiació temporal forçosa o sancionar amb multes per la no utilització dels habitatges en la seva funció social.

L'alcalde accidental de Lleida ha remarcat que un dels eixos principals que treballa la regidoria d'Habitatge i Transició Ecològica és l'ampliació i millora del parc públic per atendre l'emergència residencial a la ciutat. Amb aquests competències, l'Ajuntament tindrà "més capacitat per moure pisos buits i destinar-los a col·lectius amb vulnerabilitat i a lloguer social, entre altres", ha indicat.

Talamonte ha defensat l'aposta per "convertir en actius les cases buides de propietaris o grans tenidors per oferir-les a famílies que tenen dificultats per accedir a un lloc on viure". Segons l'alcalde accidental, la crisi sanitària arran de la covid-19 ha agreujat la situació de moltes famílies que cada cop disposen de menys recursos per fer front a les despeses d'alimentació, de subministraments bàsics o residencials. Per això, "cal que determinem un seguit d'accions i de protocols que ens permetin avançar en aquesta direcció i disminuir la problemàtica en matèria d'habitatge", ha afirmat.

Article 41.3 de la Llei de Dret a l'Habitatge

L'article 41 de la LDH regula la detecció d'utilitzacions i situacions anòmales dels habitatges i en el punt 3 defineix les competències en matèria d'habitatge de la Generalitat i els municipis. Entre aquestes, figura instruir els procediments per comprovar si un habitatge o un edifici d'habitatges s'utilitzen d'una manera anòmala o estan en una situació anòmala; ordenar l'execució forçosa de les mesures necessàries per corregir la utilització o situació anòmala i determinar el mitjà d'execució, i sancionar la persona responsable quan la utilització o la situació anòmales siguin constitutives d'una infracció en matèria d'habitatge d'acord amb aquesta Llei. Ambdues parts, municipis i Generalitat es coordinen i concerten les competències, llevat que un municipi manifesti la seva voluntat d'exercir-les, situació que ha exposat la Paeria.

tracking