SEGRE

ESNOTICIA

El risc de rebrot es desploma fins un 77 per cent en dos setmanes al Segrià

Passa dels 1.190 als 273 punts, mentre que ahir 'només' es van notificar 33 casos

La carpa del CUAP de Prat de la Riba centralitza bona part de les PCR de la capital del Segrià.

La carpa del CUAP de Prat de la Riba centralitza bona part de les PCR de la capital del Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla de Lleida s'està recuperant del cop que ha patit pel Covid aquest estiu, després que el risc de rebrot hagi baixat dràsticament en un 77% en les dos últimes setmanes amb 273 punts al Segrià, de la mateixa manera que ha passat a la Segarra. La bona evolució ha permès que el Govern relaxi les restriccions.

El risc de rebrot de Covid-19 al Segrià s’ha reduït dràsticament en dos setmanes en un 77%. I és que després que el pic se situés el 22 de juliol en 1.190,13 punts, el 8 d’agost ja era de 273,79, segons les últimes dades del departament de Salut. Aquesta tendència és pràcticament la mateixa a la ciutat de Lleida, quan el 16 de juliol l’índex va arribar a un màxim de 1.190,37 punts i el passat dia 8, el risc era de 272,09, mentre que a la regió sanitària de Lleida ha baixat dels 830 punts el 22 de juliol als 234 actuals.

D’aquesta manera, hi ha una clara evolució positiva d’aquesta segona onada de Covid que ha patit Ponent i, de fet, el Procicat ha donat llum verda a bars i restaurants de Lleida i sis municipis més del Segrià, que ja poden obrir a l’interior, així com eliminar l’aforament del 50 per cent a les botigues (vegeu la pàgina 4).

En cas que un contacte estret doni negatiu a la prova PCR ha de fer igual aïllament de catorze dies

A més, la taxa de reproducció del virus (el nombre de persones que encomana un infectat) és de 0,72 a la regió sanitària de Lleida i de 0,74 al Segrià, mentre que a Catalunya és de 0,92, malgrat que l’índex de rebrot és inferior que Lleida, amb 139,16 punts.

D’altra banda, Salut només ha confirmat 33 infeccions més i ja hi ha 9.600 casos acumulats a la província. Respecte als ingressats, n’hi ha tres menys, amb un total de 153, dels quals 17 segueixen a l’UCI. En aquest sentit, metges d’Urgències de l’hospital Arnau van assenyalar que el volum d’atencions a pacients lleus està disminuint, malgrat que n’hi ha alguns que empitjoren passats uns dies de ser diagnosticats i ingressats.

D’altra banda, el protocol actualitzat de Salut estableix que si a un contacte estret li surt una PCR negativa, ha de fer l’aïllament de catorze dies, ja que és el període d’incubació de la malaltia.

Dràstic descens del risc a la Segarra però puja l’índex del Pallars Jussà

L’índex de risc de rebrot s’ha reduït dràsticament a la Segarra des de dijous passat. Aquesta taxa ha passat de 506,38 a només 57,04, segons dades de Salut del 2 al 8 d’agost. Per això, la comarca ha passat en sis dies de ser la que tenia més risc a comptar amb una taxa de menys de la meitat que la mitjana catalana (que és de 139,16). Per la seua banda, al Jussà aquest indicador s’ha multiplicat per més de 10, al passar de 14,17 dijous a 186,04 ahir, la qual cosa la situa com la comarca amb el cinquè indicador més alt de Catalunya. Segons va fer públic Salut, en aquests sis dies consten només deu casos nous al Jussà. Per la seua part, tres comarques del pla continuen tenint el risc de rebrot més alt. Es tracta de la Noguera (315,44), el Pla d’Urgell (281,89) i el Segrià (273,79). En aquests territoris, la taxa també ha disminuït notablement, però segueixen amb un risc elevat. També s’ha reduït a l’Alt Urgell, on fa sis dies se situava en 43,32 i ahir era de 13,69. Així mateix, a les Garrigues aquest índex és de 141,10; a l’Urgell, 119,61; al Solsonès, 34,75; i en el conjunt de la Cerdanya, 30,31. Salut no ha publicat dades sobre el risc a la Ribagorça, Aran i Sobirà, que no han sumat contagis en aquests sis dies.

Un indicador que valora la propagació del virus El risc de rebrot es calcula multiplicant la velocitat mitjana de reproducció del virus en els últims set dies per la incidència dels últims catorze. El resultat, segons el Govern, permet valorar el creixement d’una epidèmia i la probabilitat de nous brots. El risc és baix quan l’índex és inferior a trenta i alt a partir de cent.

tracking