SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau de Vilanova de Lleida tanca una segona planta per a la Covid-19 i ja només en manté una

També retirarà la carpa d'Urgències, que rep mitja dotzena de positius al dia

Imatge de la carpa, que es retirarà, i de les obres a la sisena planta per a més llits per a crítics.

Imatge de la carpa, que es retirarà, i de les obres a la sisena planta per a més llits per a crítics.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arnau de Vilanova ha tancat la segona planta destinada a pacients ingressats per Covid, per la qual cosa ara ja només en manté una, quan fa unes setmanes en tenia tres, i retirarà la carpa a Urgències al baixar la pressió assistencial. Demà comencen els tests massius a Balàfia per detectar infectats asimptomàtics d'entre 18 i 40 anys.

L’hospital Arnau de Vilanova ha tancat la segona planta que tenia destinada a ingressos per Covid-19 i ahir només en tenia una d’oberta amb 25 pacients, quan dimarts n’eren 31. A més, a causa de la disminució de la pressió assistencial a Urgències, està previst que dilluns es retiri la carpa del SEM que ha funcionat com a sala d’espera durant dos mesos per a persones amb símptomes de poder estar infectats.

Així ho va afirmar ahir el metge d’Urgències Oriol Yuguero, que va explicar que diàriament assisteix a aquest servei una mitjana d’entre 20 i 25 pacients amb sospita de Covid, però només entre cinc i set són positius. “A causa de la crida que davant dels mínims símptomes es dirigeixin a un centre sanitari, en vénen bastants amb al·lèrgia, tos i mucositat, però que finalment no tenen la infecció”, va explicar. Va afegir que “al principi d’aquesta segona onada venien molts pacients lleus i ara no tant, sinó que són persones d’entre 50 i 60 anys amb factors de risc o patologies prèvies que ja han estat diagnosticades i que empitjoren amb la Covid”, i va detallar que tenen ofecs que els dificulten la respiració.

En aquest sentit, va dir que “per aquesta raó hi continua havent ingressos diàriament, encara que la xifra és molt variable, ja que dilluns en van ingressar onze i dimarts, quatre, dia en què al seu torn es van donar dotze altes, davant les només dos del cap de setmana. Tot i així, després d’arribar a tenir tres plantes per a Covid, ara només n’hi ha una, amb capacitat per a 28 persones”. Malgrat això, Yuguero va subratllar que en qualsevol moment podria tornar a obrir-se la segona planta, encara que el més segur és que es destini a pacients no-Covid, “ja que és el tipus de malalt que més ve ara a Urgències”. Va afegir que la situació és com la de finals d’abril i va negar que hi hagi hagut algun reingrés per coronavirus.

A més de les 25 persones que ahir estaven a planta, n’hi havia 14 a l’UCI. “No hi ha tanta mortalitat perquè ara tenim més tractaments i els administrem abans, ja que en la primera onada desconeixíem la seua eficàcia, per la qual cosa els pacients evolucionen millor”, va destacar el facultatiu. A tota la regió sanitària de Lleida hi ha 108 ingressats, set menys que el dia anterior, dels quals 9 s’estan al Santa Maria, sis a l’UCI; 46 a les clíniques privades i 14 a l’Hotel Salut Nastasi.

D’altra banda, s’han registrat 43 casos més a la província, 30 dels quals al pla, on ja hi ha 10.002 positius acumulats, i 13 al Pirineu, amb un total de 697, on segons Salut hi ha 10 persones ingressades.

Així mateix, Yuguero va recordar que l’Arnau i el Santa Maria han estat pioners a incorporar cinc gestors Covid, “amb l’objectiu d’ajudar l’Atenció Primària i detectar els contactes estrets dels positius diagnosticats a l’hospital”. Cada vegada que registren un cas positiu, els gestors li pregunten amb qui ha estat en les últimes quaranta-vuit hores.

Proves PCR massives demà a Balàfia a veïns d’entre 18 i 40 anys

El departament de Salut inicia demà a la tarda les proves PCR massives als veïns de Balàfia al centre cívic per detectar contagiats de coronavirus que són asimptomàtics. Es faran inicialment a persones d’entre 18 i 40 anys, ja que és el col·lectiu amb més contacte social, però no es descarta fer-les també a nens.

Així ho va anunciar la delegada de Salut, Divina Farreny, després d’una reunió amb l’alcalde, Miquel Pueyo, per planificar l’operatiu, que encara no està tancat, però que finalitzarà el 7 de setembre. Segurament les proves es portaran a terme als centres cívics. Després de Balàfia, es faran PCR als veïns de Pardinyes, després als del Secà de Sant Pere; més endavant als del Centre Històric i Noguerola; i per últim, a la Mariola. I és que aquests barris és on es detecten més casos.

Per avisar la ciutadania, es farà una crida a través dels mitjans de comunicació, es penjaran cartells als barris i els CAP també s’hi implicaran. Farreny va recordar que les PCR es fan per detectar asimptomàtics que inicien les cadenes de transmissió i així poder aïllar-los. No obstant, va recordar que el que més ajuda a frenar la propagació del virus és portar la mascareta, mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans i evitar trobades.

tracking