SEGRE

ESNOTICIA

Trenta joves lleidatans rebutgen que es culpi el col·lectiu de ser els causants de l'actual rebrot

Rebutgen que se'ls estigmatitzi com a propagadors de la Covid-19 || Experts creuen que ells són la solució, no el problema, malgrat excepcions com les de Vilafranca o la Zona Franca

Trenta joves lleidatans rebutgen que es culpi el col·lectiu de ser els causants de l'actual rebrot

Els joves es defensen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

SEGRE parla amb una trentena de joves davant de la culpabilització que s'ha fet del col·lectiu com a causa dels rebrots de la Covid-19. Ells es defensen i assenyalen que la majoria obeeixen les mesures de seguretat sanitàries per evitar els contagis. Experts insten a tenir-los en compte com a part de la solució a la crisi.

La societat culpabilitza els joves dels últims rebrots de la Covid-19, al considerar que són un col·lectiu despreocupat per les mesures de prevenció en l’actual pandèmia. Tanmateix, els joves neguen aquesta estigmatització i asseguren que assumeixen en la mateixa proporció que la resta de la societat els protocols i que hi ha irresponsables en totes les edats, també en la seua, com el cas d’ahir a Vilafranca del Penedès i Zona Franca. Per demostrar que es prenen seriosament la Covid, utilitzen les xarxes socials, com els influencers, que s’han mobilitzat per educar i donar exemple. SEGRE ha parlat amb una trentena de joves lleidatans que expliquen com viuen la crisi i com preveuen el futur més immediat. Per la seua banda, el catedràtic d’Antropologia Social Carles Feixa critica la culpabilització que s’ha fet del col·lectiu, al qual assenyala que s’ha utilitzat com a “boc expiatori” i demana a les administracions que els tinguin en compte. Per la seua part, la youtuber de Guissona Belena Gaynor es mostra crítica amb la culpabilització del col·lectiu i assegura que també se senten responsables a l’hora d’evitar contagis i ser un bon exemple.

SEGRE pregunta a trenta joves sobre la seua actitud davant la Covid

1. –Creu que s’està culpant massa els joves del repunt de la Covid d’aquest estiu? 2. –Què ha deixat de fer durant la pandèmia pel que fa a activitats d’oci? 3. –Com preveu que serà la tardor, tant a nivell d’estudis o feina com d’oci?

Lídia Arderiu

Edat: 24 anys

Població: Bellvís

Estudia: Periodisme UAB

1. –Sí, s’està intentat criminalitzar aquest col·lectiu de la mateixa manera que es va fer amb els temporers fa un mes. Si hi ha més rebrots és, en part, perquè s’han realitzat més proves PCR i perquè tothom, no només la joventut, ha recuperat bona part de la vida social.

2. –Bàsicament, quedar amb la gent per anar a sopar, per exemple. Ara ho he intentat recuperar, però no amb la mateixa freqüència que abans.

3. –Serà una tardor de mascareta i normes que han vingut per quedar-se almenys fins que no hi hagi una vacuna.

Eric Tomàs

Edat: 18 anys

Població: Mollerussa

Estudia: Auxiliar d’infermeria

1. –Sí, és tota la societat la que no està conscienciada i un exemple clar és quan veus gent gran que va pel carrer sense mascareta.

2. –Anar de festa i a concerts. Però més impactant va ser deixar d’anar a classe i passar a estudiar només davant d’ordinador.

3. –Dubto que la cosa millori, si la gent no canvia la manera d’actuar. Hem passat per un confinament i molta gent actua com si no hagués passat res. Fins que no hi hagi una vacuna efectiva, crec que seguirem com ara, patint rebrots puntuals. 

Jossef Koumia

Edat: 21 anys

Població: Mollerussa

Estudia: Història. UdL

1. –En part sí, jo penso que no únicament hi ha joves irresponsables que no són conscients de la situació tan greu per la qual estem passant, sinó que hi ha persones de totes les edats. I, desgraciadament, són moltes.

2. –Moltes coses: des de tasques com a voluntari fins a concerts en directe i viatjar, i també reunir-me amb totes aquelles que estimes.

3. –Serà una tardor complexa, ens haurem d’acostumar a viure amb la Covid-19. Serà difícil treure de les nostres vides el coronavirus, la clau és trobar una vacuna

Eric Poveda

Edat: 21 anys

Població: Cervera

Treballa: Sector metal·lúrgic

1. –Es diu que és culpa de la joventut perquè se’ns considera irresponsables per organitzar festes o reunions. Crec que el principal focus dels rebrots són els bars, ja que s’hi ajunta molta gent i les mesures són ridícules.

2. –Durant la quarantena vaig deixar de fer el meu esport preferit, la pesca. A la fase 1 no vaig poder practicar-la, cosa que trobo una vergonya, ja que és un esport que es practica sol.

3. –Crec que s’arribarà a un altre confinament. En el tema econòmic passarà factura i l’arrossegarem durant anys

Carolina Gardella

Edat: 20 anys

Població: Estiueja a Guissona

Estudia: Cicle Educació Infantil

1.–Crec que se’ns generalitza com a irresponsables. Si miréssim cas per cas i cadascú fos conscient del que fa, ens adonaríem que tots en som responsables.

2. –Sobretot, en l’àmbit de l’oci al carrer i la vida amb la comunitat i el barri. He notat manca d’espais culturals oberts.

3. –El dia a dia canviarà amb noves formes com per xemple el teletreball, el sistema docent, la forma de relacionar- nos. Les persones que poden accedir a més recursos tindran més facilitat per adaptar-s’hi.

Ferran Hernández

Edat: 22 anys

Població: Guissona

Estudia: Enginyeria Industrial

1. –La majoria de la gent s’acostuma a conviure en risc al no estar al corrent de responsabilitats. Això passa en persones de totes les edats.

2. –La majoria d’activitats d’oci que feia en parella. He adaptat la forma de relacionar- me amb nous coneguts, amics i família. Tornen els moments socials més puntuals i delicats.

3. –Considero que les mesures i la consciència no ens permetran eradicar el virus, de la mateixa manera que vivim amb malalties com ara l’ebola, que com que no és problema de països rics l’hem oblidat.

Adrià Pérez

Edat: 19 anys

Població: Lleida

Estudia: Cicle formatiu d’Esport

1. –Se’ns està culpant molt, però crec que la culpa en general és de tothom. Sí que els joves potser podem ser més irresponsables però, si un adult ho és, també és culpa seua.

2. –Moltes, perquè com que no es pot sortir no pots fer gran cosa. Només pots fer algunes activitats a mesura que van obrint.

3. –S’intentarà fer alguna cosa, però crec que anirà a pitjor perquè no considero que s’hagin organitzat els centres educatius per funcionar d’una manera segura i tornarem a estar com a la primavera o pitjor.

Maria Capilla

Edat: 19 anys

Població: Lleida

Estudia: Primària bilingüe

1. –Una mica sí, però encara que hi ha moltes coses que els joves fan i que no haurien de fer, també és cert que hi ha moltes ocasions en què es diu que les fan els joves quan en realitat es tracta de persones grans.

2. –Doncs gairebé tot. Sortir de festa com abans, quan et trobaves amb molts amics, i poder visitar amics que no viuen a Lleida, entre altres coses.

3. –Crec que a la universitat començarem tal com ens han dit, dos dies a classe i la resta a casa, però que al cap d’una setmana ens tornaran a tancar.

Guillem Ros

Edat: 19 anys

Població: Menàrguens

Estudia: Primària bilingüe

1. –Sí i no. Crec que una part de la població jove no està conscienciada del tot i no es pren les mesures de seguretat seriosament, però moltes persones grans ens en donen la culpa i això no és del tot així, perquè els grans també la tenen en part.

2. –Moltes coses. Abans solia anar a la muntanya o a algun apartament o hotel i també sortia de festa.

3. –Penso que el curs començarà més o menys dins de la normalitat, però que empitjorarà. He sentit que aquest virus canvia segons el clima i crec que amb el de la tardor serà pitjor.

Laura López Nolasco

Edat: 19 anys

Població: Lleida

Estudia: Primària dual

1. –Sens dubte. És més fàcil culpar els joves que la resta de la població perquè habitualment estem relacionats amb actes immadurs i perillosos socialment. Hem de canviar la crítica: tots som responsables del repunt.

2. –Quedar amb amics i familiars, anar a festivals, de festa, al cine o viatjar.

3. –En l’àmbit els estudis crec que serà millor que al començament de la pandèmia perquè tenim més experiència, malgrat que hi haurà angoixa. A nivell laboral, hi haurà una gran crisi perquè molts perdran la feina i tancaran molts negocis

Nil Ariño Roca

Edat: 19 anys

Població: La Granja d’Escarp

Estudia: INEF, UdL

1. –Sí, perquè encara que som els màxims transmissors del virus també som els menys vulnerables. Penso que tots hem d’aprendre a conviure amb la situació en la qual ens trobem.

2. –Durant aquests dies, he deixat de viatjar fora del país, de jugar a futbol o de reunir-me amb tot el grup d’amics per prevenció.

3. –Sóc positiu i penso que la situació a la tardor serà bastant millor. Tot i que cal prendre precaucions, també és molt important seguir endavant amb l’educació de tots els joves.

Marta Puigvert Baró

Edat: 19 anys

Població: Seròs

Estudia: Educació Infantil, UdL

1. –Encara que se’ns carrega tota la culpa als joves, crec que no només nosaltres som responsables dels rebrots perquè la resta de la població també contribueix a l’augment de casos incomplint la normativa.

2. –Aquest estiu, a diferència del passat, no surto de festa, amb la qual cosa evito barrejar- me amb la resta de joves que no estan dins del meu cercle d’amistats.

3. –El futur de l’oci i dels estudis el veig bastant negre perquè són grans focus de contagi però l’educació és necessària.

Lluís Samper Pena

Edat: 20 anys

Població: Seròs

Treballa: Programador mecànic

1. –Sí, penso que els joves que incompleixen la normativa són una minoria. En canvi, hi ha gent més gran que nosaltres que organitza àpats familiars i supera el límit d’assistents permès.

2. –Ara mateix em limito a quedar sempre amb les mateixes persones intentant mantenir una certa distància de seguretat.

3. –Les activitats de lleure es podrien mantenir amb unes mesures molt més estrictes. Finalment, penso que el seguiment dels nostres estudis hauria de passar al davant de tota la resta.

Alícia Armengol Álvarez

Edat: 19 anys.

Població: Lleida

Estudia: Relacions Internacionals

1. –Sí, però entenc que és perquè s’ha demostrat gràcies als tests PCR que els últims contagis han estat principalment entre joves, dels quals la gran majoria són asimptomàtics.

2. –He deixat de quedar amb els meus amics per anar a una terrassa, i tampoc he anat al gimnàs ni he sortit de festa.

3. –Preveig una tardor complicada, en la qual la tornada a les aules s’haurà de gestionar molt bé per tal d’evitar rebrots. Encara que es redueixin els grups, és molt fàcil que una persona es contagiï i afecti la presencialitat de les classes.

Carla Galeote Escoda

Edat: 19 anys

Població: Alcoletge - Lleida

Estudia: Dret, UdL.

1. –Es culpabilitza els joves sense evidències científiques, basant-nos en exemples puntuals que no són la tònica general, quan hem estat els joves els que hem exigit un sistema sanitari públic i digne per a tothom.

2. –He deixat de fer activitats col·lectives que per a mi tenen un gran valor dins del meu dia a dia perquè són necessaris sacrificis pel conjunt de la població.

3. –Els estudiants serem els principals perjudicats perquè el sistema educatiu no està preparat per a un canvi tan immediat.

Mar Colomina

Edat: 19 anys.

Població: Lleida.

Estudia: Relacions Internacionals

1. –No, perquè molts dels rebrots són causats per culpa de molts joves que se salten les restriccions al freqüentar l’oci nocturn.

2. –Moltes activitats de lleure que freqüentava s’han cancel ·lat, i en altres casos s’han aplicat restriccions com anar als gimnasos, viatjar, quedar amb els amics o anar a la piscina.

3. –Penso que la tornada a les aules generarà un altre rebrot, que segurament provocarà que les classes tornin a ser majoritàriament en línia. El mateix passarà en aquells llocs de treball en els quals es pugui teletreballar.

Ikram Bouhouche

Edat: 20 anys

Població: Lleida

Estudia: Dret, UdL

1. –Els joves són diversos, com ho són tots els grups socials, de manera que assenyalar un grup concret demostra molt poc realisme i, sobretot, produeix demagògia i debats que no arriben enlloc, quan actualment la unitat és el més important.

2. –Moltes associacions de les quals formo part han deixat d’estar actives presencialment, encara que hem sabut adaptar-nos a una nova manera de comunicar-nos virtual.

3. – Preveig una tardor incerta, ja que les institucions no han estat gaire clares en com serà el seguiment acadèmic

Paco García

Edat: 24 anys

Població: El Pont de Suert

Estudia: Dret. UB

1. –Des del desconfinament s’ha estigmatitzat molt els joves i se’ns ha culpat dels rebrots, que tenen els principals focus en la mala protecció laboral, com és el cas dels treballadors de la fruita de Lleida.

2. –Personalment, el que trobo més a faltar són els antics concerts, en els quals podies ballar i moure’t, encara que sempre es fan excepcions si ets a Marbella i t’anomenes Starlite.

3. –La fractura digital és un problema, sobretot a les zones en les quals la connexió a internet és intermitent, com a l’Alt Pirineu o a Aran.

David Mora

Edat: 24 anys

Població: Cervera

Treballa: Actor

1. –Igual que passa amb els grans, hi ha qui compleix les mesures sanitàries i hi ha gent que no. La responsabilitat no és patrimoni de ningú.

2. –Tot. Jo treballo en el món de la cultura i s’han cancel·lat tots els projectes en els quals treballava. Des del mes de març fins al juliol, han estat mesos en blanc. Els que ens dediquem a la cultura ja som els primers habitualment a pagar les conseqüències de la crisi.

3. – Això va per llarg i tornar a la normalitat, entre cometes, encara costarà més. És tot molt incert i t’acabes cansant de la situació.

Jacobo Juárez Alfonso

Edat: 24 anys

Població: Lleida

Treballa: Comptabilitat

1. –S’ha magnificat, es tracta la joventut com que no tenen consciència del que passa i que no hi posen remei. Al meu grup d’amistats des del primer moment s’han pres mesures.

2. –Reunions de tots els amics. Evitar sopars amb joves del barri, esdeveniments esportius, assistències mínimes a les instal·lacions esportives i no anar a zones recreatives.

3. –Tot està distorsionat i confús, cada dia que passa veus que hi ha més perill. En zones amb casos, es detecten en diverses edats i sense que importi si tenen una altra malaltia.

Núria Boncompte Torres

Edat: 23 anys

Població: Castellserà

Treballa: Ajunt. i prod. audiovisual

1. –Sí, crec que no s’ha de generalitzar. Penso que és cert que una part de la població jove potser no ha fet les coses com les hauria d’haver fet, encara que considero que no s’han fet bé en general, no només els joves.

2.–He reduït al màxim les trobades socials. A més, intento relacionar-me sempre amb la mateixa gent.

3.–Desgraciadament, crec que va per llarg i que costarà molt aturar els rebrots. S’haurà de trobar la vacuna com més aviat millor. Pel que fa al terreny laboral, costarà molt arrancar, ara les coses van a mig gas.

Pau Folguera

Edat: 22 anys

Població: Castellserà

Estudia: Ciència i Tecno. Aliments

1. – Sí, potser els joves fem coses que no hauríem de fer, però no es pot generalitzar tenint en compte que també hi ha altres persones (no joves) així com algunes empreses que no prenen mesures suficients.

2. –He deixat de veure’m amb gent, sempre vaig amb les mateixes persones, i volia fer un viatge aquest estiu que finalment he acabat ajornant. Malgrat tot plegat, dins del que està permès fer, a mi personalment no m’ha afectat gaire.

3. –Penso que anirà per a llarg, ara mateix no li veig un final.

Daniel Sainza Piqué

Edat: 20 anys

Població: Cabanabona

Estudia i treballa: CFGS/Socorrista

1. –Sí, encara que alguns joves (també altres col·lectius) han estat una mica inconscients però després de detectar positius als seus entorns, s’han conscienciat i ara són més responsables.

2. – Moltes coses, com sortir de festa o fer turisme. Aquest ha estat l’estiu més avorrit de la meua vida.

3. –Crec que anirà a pitjor. Alguns sectors econòmics quedaran molt afectats com l’oci, els espectacles i la cultura en general. Realment, el futur és molt incert. En el meu cas, aquest curs començaré un cicle superior i dubto de com s’impartiran les classes.

Adrià Rubinat Torrelles

Edat: 17 anys

Població: Alfarràs

Estudia: Relacions Internacionals

1. –Els polítics han dedicat molts esforços a “criminalitzar” els joves. Som un grup de risc pel grau d’interacció social, però no som els únics, també hi ha empreses o esdeveniments com casaments.

2. –L’acte d’orles de Batxillerat, el viatge d’estiu amb amics, les festes majors, concerts o anar al cine.

3.–Dependrà de la gestió política i sanitària dels brots. És essencial realitzar tests massius i que es compleixin els protocols. També que s’aposti per una educació presencial i en línia i es facilitin les activitats culturals amb garanties de salut.

Maria Piñol

Edat: 21 anys

Població: Lleida

Estudia: Telecomunicacions

1. –No crec que tota la culpa sigui dels joves, encara que segur que en ocasions hem abaixat la guàrdia, però considero que hi ha altres factors que han ocasionat aquests repunts.

2. –Anar a locals tancats, com per exemple el cine, a més de no assistir a discoteques quan encara estaven obertes. Ha estat difícil tenint en compte que és estiu.

3. –Fa por pensar que serà com el mes de març. Si amb la tornada als estudis i les classes presencials hi comencen a haver positius, a la mínima tancaran escoles i universitats.

Aaron Peña

Edat: 23 anys

Població: Lleida

Trabaja: Mecànic

1. –Diria que sí, pot ser que sigui perquè els joves tenen més vida social a l’estiu, sobretot perquè tenen vacances i se’ls veu més. Tanmateix, la gent més adulta també se salta les normes i se’n va de vacances obviant la Covid-19. No es pot culpar una generació sencera, tots tenim la nostra part de responsabilitat.

2. –Encara no he trepitjat ni un pub ni una discoteca en tots aquests mesos.

3. –En el meu cas crec que l’àmbit laboral continuarà igual amb mesures de seguretat. Les relacions, amb els més propers i anant moltíssim amb compte.

Irene Oller

Edat: 18 anys

Població: Lleida

Estudia: CFGS Integració social

1. –Totalment, més del compte. Crec que és perquè som un col·lectiu molt més visible que el dels adults.

2. –Sobretot s’han disminuït les activitats relacionades amb el lleure nocturn, anar al cine o les celebracions conjuntes amb els amics, entre d’altres.

3. –Considero que a la tardor serà una situació molt complicada, a la qual ningú no està acostumat i no s’ha hagut d’enfrontar. En aquest sentit, considero que serà difícil tornar a la normalitat veient com està evolucionant la pandèmia durant aquests últims temps.

Carla Escalona

Edat: 13 anys

Població: Lleida

Estudia: Cursarà 3r de l’ESO

1. –Pot ser que al començament de la pandèmia els joves es guanyessin mala fama al saltar-se algunes normes fent quedades massives i no posant-se la mascareta. Tanmateix, actualment és massa exagerat culpar només els adolescents.

2. –Principalment no anar a les classes de conservatori a aprendre llenguatge musical, contrabaix i orquestra.

3. –Serà estrany a causa de totes les noves mesures que haurem de prendre. Crec que podrem estar a classe durant un temps, però segurament saltarà algun cas que obligarà a tancar algunes aules

Andrea Veà

Edat: 18 anys

Població: Lleida

Estudia: Arquitectura

1. –Hi ha les persones que no han actuat bé i se’ns ha culpat a la joventut, i no crec que siguem els únics responsables. L’administració no ha estat a l’altura s i algunes mesures no han estat les més adequades, perquè s’ha originat incertesa.

2. –No hem pogut fer el viatge de final de curs després d’acabar el Batxillerat i també tenia planejat anar a l’Índia com a voluntària. Vivint a Lleida, poques coses he fet.

3. –Em resulta difícil imaginar una normalitat a curt termini, per la qual cosa crec que tardor seguirà un patró similar al de l’estiu o pitjor

Àngela Giribet

Edat: 18 anys

Població: Artesa de Lleida

Estudia: Informàtica i ADE

1. –Crec que sí. Es diu que la vida social dels joves és la responsable de la majoria dels rebrots, però hi ha altres factors que també hi han intervingut.

2. –No hem pogut celebrar cap dels 18 aniversaris dels amics, com tampoc celebrar l’entrega d’orles, ni sortir de festa ni fer el viatge de final de curs.

3. –En relació amb els estudis, serà difícil perquè haurem de seguir part de les classes virtualment i a les presencials no podrem tenir contacte. Els que hem acabat Batxillerat comencem una nova etapa difícil.

«Tenim la responsabilitat d’educar i conscienciar»

Belena Gayno. Youtuber/digital mànager d’OT

Es culpa els joves dels rebrots?

Sí, i això em molesta. Per descomptat i per desgràcia, hi ha massa joves irresponsables que prioritzen fer botellón abans que protegir-se i protegir la família, però no som la majoria. Per desgràcia, els que fem les coses bé no sortim a les notícies i llavors, en certa mesura, és com si se’ns culpabilitzés a tots. També hi ha gent d’altres edats que tampoc porta mascareta.

Fernando Simón va fer una crida perquè els influencers feu pedagogia de les mesures de protecció.

Alguns s’ho van prendre a broma, però crec que va ser un missatge molt encertat i que totes les persones amb un cert nombre de seguidors a les xarxes socials tenim ara la responsabilitat d’educar i donar un bon exemple per aconseguir que els més joves es conscienciïn de la situació. En el meu cas, faig crides des que va començar el confinament. Però és un treball de tots. Tenim una quantitat de contactes que podem conscienciar, fins i tot més enllà de les xarxes. Alguna vegada he cridat l’atenció a algú per no portar mascareta, unes vegades ho entenen i d’altres s’enfaden, però la meua consciència està tranquil·la.

Serà més difícil per als joves canviar la manera de relacionar-se?

Depèn de la personalitat i el mode de vida de cadascú. El que més perillós veig dels joves és que tenim més cercles socials diferents i quan estàs amb els teus amics et confies, i ara això no ha de ser així. Però allò d’evitar aglomeracions és una cosa de sentit comú en la situació actual.

Hi haurà un abans i un després per a la vostra generació?

Aquesta situació ens canviarà en molts aspectes. Som una generació que ha passat per diverses crisis i hem aconseguit tirar endavant, perquè tenim capacitat per adaptar-nos. El que sí que espero i desitjo és que segueixin havent-hi les desinfeccions i el teletreball. I buscar la manera de poder fer qualsevol esdeveniment amb protecció. 

«S’ha intentat buscar un boc expiatori»

Carles Feixa. Catedràtic Antropologia Social

Els joves són els culpables dels rebrots?

No es pot negar que les dades mostren un augment de l’afectació del virus en la població juvenil. Però sovint alguns responsables polítics i sanitaris han passat a la culpabilització. Els joves han de ser autocrítics i autoexigents, sobretot amb la seua activitat social en el desconfinament, però no s’ha de passar a culpar els joves i l’oci nocturn, com si el diürn fos menys perillós. Sembla com si s’intentés buscar un boc expiatori o un cap de turc. Primer es va culpar els temporers i ja veurem quin és el pròxim sector.

Com es pot afrontar aquesta situació?

Sóc bastant crític sobre com s’ha afrontat, partint d’un discurs moralitzant i adultocèntric, de bronques i culpabilització. Això amb els joves no funciona, sinó que siguin coresponsables o coactors, que puguin intervenir en les campanyes que es duguin a terme i que ells mateixos siguin els protagonistes amb llenguatges pròxims a la seua vida, que es poden fer a través d’influencers o de la música.

Tenint-los en compte.

No he vist joves en cap taula on es prenen decisions. Només veig sermons del president de la Generalitat i de responsables sanitaris, i l’èxit dels sermons és relatiu. Fins que ells no siguin conscients que són els més interessats a tenir i portar a terme unes pràctiques saludables, i en temps de pandèmia més, l’esforç que facin serà relatiu. La gent jove és clau a la sortida de la crisi. Si no els tenim en compte en la reactivació econòmica i en el canvi cap a un model ecològic i sostenible que pugui assegurar la sortida en condicions, la societat perdrà un capital humà fonamental.

Quin efecte podrà tenir en les relacions dels joves a la llarga el confinament del coronavirus?

Havien estat pioners en la cultura online, i en el desconfinament hi ha hagut una reacció contrària, de recuperar la relació cara a cara i d’aquí han vingut els problemes. Necessiten el grup, un espai en el qual relacionar- se. S’ha passat de l’online a l’offline i ara es parla de l’onlife, un híbrid entre relacions virtuals i presencials, que no cal que siguin cos a cos. Els joves haurien d’explorar un lleure no tan massiu i en espais de relacions més reduïdes, autogestionats, com les llotges al País Basc on en comptes de botellón al carrer fan festes privades respectant les distàncies.

tracking