SEGRE

La Paeria se suma a la demanda dels ajuntaments a l'Estat per a un finançament extraordinari

Pueyo veu "injust" i com a un "càstig" que els lleidatans quedin exclosos d'uns diners per fer front a la pandèmia

Reunió telemàtica d'alcaldes de l'Estat contra el Reial Decret Llei acordat pel govern espanyol i la FEMP per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació socioeconòmica.

Reunió telemàtica d'alcaldes de l'Estat contra el Reial Decret Llei acordat pel govern espanyol i la FEMP per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació socioeconòmica.Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Lleida ha participat en la segona reunió d’alcaldes i alcaldesses de l’Estat contra el Reial Decret acordat pel govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir el romanent de tresoreria per a la reactivació socioeconòmica. En la trobada, l'alcalde, Miquel Pueyo, ha manifestat la voluntat de sumar-se a la demanda d’elaborar un nou Reial Decret exprés, amb la proposta que es fa del conjunt dels ajuntaments, i de reclamar un finançament extraordinari per afrontar l’increment de la despesa arran de la crisi sanitària.

L'alcalde de Lleida ha destacat el grau de transversalitat territorial, amb poblacions mitjanes i grans, i ideològica, amb diferents grups polítics representats. Pueyo ha remarcat que els principals greuges són que els ajuntaments amb romanent no puguin disposar-ne perquè el RD el requisa, i que es castiguin els ajuntaments que no tenen superàvit, i com el cas de Lleida – amb un deute de 175 milions d'euros – sense accedir al fons europeu concedit a l'estat espanyol. Per això, reclama que puguin participar en el repartiment d'aquests 5.000 milions davant la necessitat existent d'un finançament extra per l'increment de les despeses que s'han d'afrontar per la covid-19.

Pueyo considera inacceptable que s'atribueixi a la ciutadania la responsabilitat d'aquest deute, "és un tracte desigual i l'alternativa que dona l'Estat no és admissible" perquè els contagis, les dificultats per a les famílies i el teixit empresarial, la incertesa del futur, és compartida amb tothom. El paer en cap ha assenyalat que les administracions locals són les més properes i que això fa que hagin de donar resposta més immediata als problemes i dificultats que sorgeixen. A més, només disposen del 15% de la despesa pública, un desequilibri crònic que també s'ha de formular.

Per aquest motiu, els alcaldes sotasignats del comunicat conjunt (vegeu document) han revisat la primera proposta que es va fer i han plantejat la urgència d'un Reial Decret exprés per aquest any, donat que els ajuntaments estan oferint serveis bàsics, vinculats a la salut i l'educació, però també als àmbits econòmic, i social, entre d'altres, i s'ha de disposar de recursos.

Els alcaldes i alcaldesses que han participat aquest dimarts són el d'Alacant, Almería, Badajoz, Badalona, Barcelona, Cadis, Córdoba, Girona, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Cruz de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, Torrelavega, València i Saragossa.

tracking