SEGRE

ECONOMIA CERTÀMENS

Intel·ligència artificial creada a Lleida per garantir una Fira de Sant Miquel segura

Un sistema pioner desenvolupat per una empresa local permetrà saber en temps real si algú vulnera les mesures anti-Covid || Registre de participants per assegurar la traçabilitat si hi ha contagis

La Llotja va acollir la presentació de la Fira i també s’hi celebrarà la inauguració.

La Llotja va acollir la presentació de la Fira i també s’hi celebrarà la inauguració.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fira de Sant Miquel, que se celebrarà del 24 al 27 d’aquest mes, disposarà d’un sistema de videocàmeres vinculades a un software i uns algoritmes d’intel·ligència artificial desenvolupats per l’empresa lleidatana Just Digital que permetrà controlar a temps real si es produeixen incompliments de les mesures de seguretat anti-Covid, com ara persones que es treguin la mascareta, no guardin la distància o bé hi hagi aglomeracions. Quan la càmera detecti una incidència, emetrà un avís i es podrà corregir la situació, va explicar ahir el director de Fira de Lleida, Oriol Oró. Es tracta d’un sistema pioner, que també facilita el control de la temperatura, que els patrons de la Fira creuen que servirà d’exemple per a altres esdeveniments. I és que Sant Miquel serà la primera gran fira que se celebrarà malgrat la pandèmia, encara que destinada només a públic professional, com va avançar aquest diari, i a “interessats” a adquirir algun dels productes que s’hi exposen. L’organització només la suspendria en cas de prohibició directa per part de la Generalitat per la situació epidemiològica. “M’atreveixo a dir que la fira es farà sí o sí”, va vaticinar el delegat del Govern, Ramon Farré.

Per garantir la traçabilitat de totes les persones que participin en el certamen, serà preferent la seua inscripció en línia o bé abans d’entrar, de manera que en quedarà registrat el nom i telèfon (una altra firma lleidatana, Lleidanet, comprovarà que sigui veraç) i quedarà constància de quan entren i surten. Així es podran controlar les cadenes de transmissió si hi ha contagis. Una altra novetat és que les jornades tècniques seran bàsicament telemàtiques.

Serà el primer certamen de grans dimensions que se celebrarà en temps de coronavirus

A falta de més concrecions, l’aforament total serà de 10.000 persones. Abans de l’estiu, el 85% de la superfície d’exposició ja estava reservada, la qual cosa suposa uns 250 expositors amb els quals la Fira contactarà per reafirmar la participació.

L’alcalde, Miquel Pueyo, va destacar que al ser la primera gran fira en temps de Covid serà “molt observada” per representants d’altres certàmens, fins i tot d’altres països europeus, i va recordar que aquest any no s’hi podrà anar només a “passejar”. El president de la Diputació, Joan Talarn, va dir que celebren el certamen per responsabilitat amb el desenvolupament econòmic del territori i per donar esperances sobre la sortida de la crisi. Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç, va incidir a impulsar el territori, “molt castigat” pel virus.

tracking