SEGRE

Baixen un 7% dels delictes i un 34% els accidents de trànsit a Lleida durant la pandèmia

En canvi, creixen les denúncies per molèsties al veïnat i pel consum d'alcohol a la via pública i també s'incrementen els accidents provocats per patinets

La reunió de la Junta Local de Seguretat de Lleida.

La reunió de la Junta Local de Seguretat de Lleida.Javi Martín / Ajuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Local de Seguretat de la ciutat de Lleida, que s'ha celebrat aquest matí al Saló de Sessions de la Paeria amb la presència de les diferents administracions i forces de seguretat, ha constatat aquest dilluns que l'impacte de la Covid-19 i les mesures sanitàries derivades han motivat un descens dels delictes i dels accidents de trànsit durant la pandèmia.

Així, segons ha explicat l'alcalde, Miquel Pueyo, –amb les dades dels Mossos d'Esquadra corresponents al període entre agost de 2019 i juliol de 2020 respecte al mateix període de l'any anterior– s'ha produït un descens del 7,3% en les infraccions penals a Lleida, que han passat d'11.028 a 10.221, amb una reducció pròxima al seixanta per cent en el mes d'abril. El director general de la policia, Pere Ferrer, ha afegit que la davallada s'ha reflectit en tots fets delinqüencials, ja que les restriccions a les activitats econòmiques i socials també ha rebaixat l'activitat delinqüencial". Ferrer ha destacat també que "els cossos de seguretat han estat a l'altura de les expectatives i al costat dels ciutadans per garantir la seguretat publica".

Menys accidents de trànsit, però més atropellaments

El descens de l'activitat, ha assenyalat Pueyo, també s'ha deixat notar amb força en els accidents de trànsit, que, segons dades de la Guàrdia Urbana corresponents al primer semestre de 2020, s'han reduït en un 34% a la ciutat. "És una dada que difícilment trobaríem en altre any i que obeeix a la important reducció de circulació", ha afirmat.

En canvi, la "irrupció" dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) o patinets, ha provocat un increment dels accidents que provoquen, que han passat de només dos el primer semestre de 2019 a 15 enguany, que han provocat 9 ferits lleus i dos amb fractures. En relació també amb aquest increment dels VMP s'ha produït un augment dels atropellaments de l'11,5%, amb un total de 29, en la major part dels casos amb ferits lleus. El paer en cap ha assenyalat que la Urbana actuarà en aquest àmbit, especialment amb l'aprovació dels canvis en l'ordenança de circulació, pendents d'entrar en vigor ben aviat, que limitaran la velocitat a 30 km/h a la majoria de carrer, que faran "inacceptable" que els patinets circulin per les voreres i altres espais per a vianants. També s'han reduït un 8% el nombre d'accidents de bicicletes.

Increment de les detencions, malgrat la minva de robatoris

Pel que fa a les detencions dutes a terme per la Guàrdia Urbana, s'han incrementat en un 16%, fruit també de l'impacte la pandèmia. Per una banda, ha assenyalat l'alcalde, s'han reduït en un 34% les detencions per robatoris, però per l'altra això s'ha vist compensat per l'increment en els delictes contra la seguretat del trànsit, amb un 97% més de conductors detinguts per circular sense permís i un 35% més d'arrestats per conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues. Aquests increments, ha afirmat Pueyo, són fruit del nombre més gran de controls a la via pública, més que no per un augment del nombre d'infractors. També s'han reduït les detencions de la Urbana per maltractaments en l'àmbit de la llar (-34%).

Infraccions de les restriccions per la pandèmia

D'altra banda, la situació generada en aquests últims mesos ha fet disparar el nombre de denúncies per infraccions a la llei orgànica 4/2015 de Seguretat Ciutadana. Dins d'aquest epígraf és on s'inclouen les denúncies per infringir les mesures de confinament, l'obligatorietat de portar mascareta o les restriccions a establiments oberts al públic. El nombre de denúncies ha passat de 89 a 3.568, tot i que abans de denunciar "s'ha fet molta pedagogia i advertències", segons l'ajuntament. Els casos d'atemptat contra agents de la Guàrdia Urbana s'han incrementat, passant de 14 a 21 en el primer semestre de l'any (+50%).

Pel que fa al control del compliment de les ordenances municipals, Pueyo ha destacat que en l'àmbit de policia administrativa, la Guàrdia Urbana ha augmentat molt el nombre d'inspeccions a locals i establiments, amb un total de 503 en aquests sis mesos (+831%). L'impacte de les mesures de restricció d'activitat s'ha deixat sentir igualment en l'augment d'un 66% de les denúncies per molèsties al veïnat i d'un 78% de les derivades del consum d'alcohol a la via publica "Al limitar l'oci hi ha hagut gent que ha volgut fer la seva", ha afirmat Pueyo, qui ha demanat responsabilitat. També han augmentat les intervencions de droga a menors, que han passat de 22 a 71 (+222%).

La reunió d'avui de la Junta Local de Seguretat ha estat presidida per l'alcalde, Miquel Pueyo, i ha comptat també amb la participació del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer; el delegat territorial de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el sotsdelegat del Govern de l'Estat, Jose Crespín; la directora territorial dels Serveis d'Interior de la Generalitat a Lleida, Montserrat Meseguer; així com comandaments dels Mossos, la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Protecció Civil.

tracking