SEGRE

ESNOTICIA

Les denúncies de soroll per festes en pisos de Lleida es disparen amb el tancament dels locals d'oci

Les multes de la Guàrdia Urbana per aquesta raó a la capital s'han duplicat l'agost respecte a fa un any || El sector destaca que la seua clausura no ha servit per evitar els contagis del virus

Imatge de la discoteca Biloba, la més gran de Lleida, tancada al públic.

Imatge de la discoteca Biloba, la més gran de Lleida, tancada al públic.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va decretar el tancament dels locals de lleure nocturn durant l’estat d’alarma, dins de les mesures per intentar evitar contagis de la Covid-19. Una vegada finalitzat el període d’alarma, la Generalitat va permetre’n la reobertura amb certes restriccions coincidint amb Sant Joan, però al cap de pocs dies va tornar a ordenar-ne el tancament, que encara es manté. Aquest fet ha comportat que persones que solien sortir de nit hagin optat per celebrar festes en domicilis particulars amb familiars o amics, que de vegades s’allarguen fins a la matinada i ocasionen molèsties als veïns per soroll. Almenys, això és el que ha passat a Lleida ciutat, on les denúncies de la Guàrdia Urbana per molèsties als veïns s’han duplicat aquest mes d’agost respecte a l’any passat. Només entre els dies 1 i 19 d’agost la Policia Local va dur a terme un total de 103 actuacions per excés de soroll en habitatges, davant de les 49 actuacions registrades en el mateix període de l’any passat, la qual cosa representa més del doble. En els mateixos dies del mes d’agost també es van multiplicar gairebé per dos les actuacions per sorolls al carrer, al passar de 83 a un total de 155 el 2020.

Fonts de la Guàrdia Urbana van confirmar a aquest diari que la proliferació de festes en pisos està vinculada amb el tancament dels locals de lleure. “És així”, van manifestar lacònicament. Altres fonts del cos van explicar que quan acudeixen a un habitatge “moltes vegades no obren la porta. Tanmateix, hi anem més tard i denunciem l’inquilí”. També van detallar que “en alguns casos són reincidents i els seus veïns n’estan farts”. A més, van remarcar que “pubs i discoteques estan tancats, però cada cap de setmana detectem tants o més conductors ebris que abans”.

Xavi Bosch, un dels responsables del grup de lleure Bönobo, i José Antonio Hidalgo, gerent de la discoteca Lit, van coincidir a assenyalar que fa cinc mesos que el lleure nocturn “està tancat i els contagis no han parat de créixer”. Alhora, van destacar que durant aquest temps han proliferat “les festes sense control” en pisos i xalets i els botellons en espais públics. Hidalgo va indicar que els titulars de discoteques i els promotors d’esdeveniments podrien exercir de rastrejadors en cas d’algun positiu entre els seus clients. Així, va dir que en els pocs dies que van poder obrir per Sant Joan, les entrades es tramitaven per telèfon, de forma que tenien registrat el mòbil i la taula (el ball estava prohibit) dels clients, i va afegir que aquest sistema també s’aplica en els concerts amb l’aforament limitat.

La Paeria diu que la gran majoria de veïns compleix la normativa

L’ajuntament de Lleida considera que, encara que hi hagi persones que facin celebracions a casa, la gran majoria dels veïns estan comportant-se correctament. “El grau de compliment de les mesures de seguretat pertinents en la dimensió del lleure dins de l’àmbit personal depèn de cada un, de cada grup i de cada família. És molt difícil tenir una estadística fiable de les festes que es puguin fer al carrer o a les places, però el que sí que és cert és que fins al moment les xifres de contagis ens estan acompanyant, i això significa que els lleidatans fan el que cal”, va manifestar l’acalde de Lleida, Miquel Pueyo.

Per la seua part, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida, Toni Baró, va demanar a la ciutadania que tingui paciència i que segueixi les normes. “No podem facilitar la vida al virus fent el que no hem de fer”, va apuntar. Així mateix, va indicar que no hi ha per què suportar les males conductes dels altres i cal avisar la Guàrdia Urbana quan sigui necessari.

“Estem en una situació delicada i no ens podem perjudicar”, va afirmar Baró.

tracking