SEGRE

SEGURETAT BALANÇ

Quant va baixar la delinqüència a Lleida ciutat durant l'estat d'alarma?

Hi va haver més de 3.500 actes per saltar-se el confinament o no portar mascareta || Han detingut 21 persones, un 50% més, per agredir agents de la Urbana

Agents dels Mossos patrullant per l’Eix Comercial.

Agents dels Mossos patrullant per l’Eix Comercial.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes van baixar al voltant d’un 60% durant l’estat d’alarma a la ciutat de Lleida. Així ho van assegurar ahir el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, després de la celebració de la Junta Local de Seguretat. Ferrer va explicar que “l’estat d’alarma va suposar un impacte en la mobilitat i molts altres àmbits. Està molt clar que els cossos de seguretat han estat a l’altura de les expectatives i al costat dels ciutadans per garantir la seguretat pública”.

Per la seua part, Pueyo va dir que “entre l’agost del 2019 i el juliol del 2020, respecte al mateix període de 2018-19, s’ha produït un descens del 7,3% en les infraccions penals i es deu clarament a les circumstàncies excepcionals”.

L’augment de controls ha permès detectar més conductors ebris o que no tenien carnet

Així, per exemple, les detencions per robatoris es van reduir un 34%, i en el mateix percentatge els arrestos per violència a la llar. Sobre aquest aspecte, l’alcalde va matisar que “és possible que hi hagi casos que no s’han denunciat”.

L’estat d’alarma ha disparat les denúncies per infraccions de la llei de Seguretat Ciutadana (llei Mordassa) per infringir el confinament, l’obligatorietat de portar mascareta o les restriccions a establiments oberts al públic. S’ha passat de 89 a 3.568 actes aixecades. També s’han incrementat les detencions per atemptat a agents de l’autoritat. En el cas de la Urbana, en el primer semestre d’aquest any s’han registrat 21 casos.

De la mateixa manera, han augmentat un 66 per cent les denúncies per molèsties veïnals i un 78 per cent els expedients per consum d’alcohol a la via pública, com ja va informar ahir aquest diari.

Miquel Pueyo també va explicar que “a l’haver més controls també s’han detectat més conductors sense carnet, amb un augment d’un 97,8% en els imputats, i de les alcoholèmies penals, amb un 35%”. Per la seua part, el director dels Mossos va dir que “és difícil comparar aquest any amb altres per l’excepcionalitat”.

Quinze accidents de patinet i més atropellaments d’aquests vehicles

Miquel Pueyo va explicar que la mobilitat ha registrat un canvi “amb la irrupció dels patinets”, denominats Vehicles de Mobilitat Personal. En el primer semestre d’aquest any s’han comptabilitzat 15 accidents amb aquests vehicles davant els dos del mateix període de l’any passat. S’han saldat amb nou ferits lleus i dos persones amb fractures. L’ús dels patinets també ha acusat un increment del nombre d’atropellaments, amb 29 casos, un 11,5% més.

El primer edil va dir que la Urbana actuarà en aquest àmbit amb l’aprovació dels canvis en l’ordenança de circulació, que han d’entrar en vigor ben aviat. Limitaran la velocitat a 30 km/h a la majoria de carrers i “faran inacceptable”, segons Pueyo, que els patinets circulin per les voreres i espais per a vianants.

Imatge de la reunió d’ahir de la Junta Local de Seguretat.

Imatge de la reunió d’ahir de la Junta Local de Seguretat.PAERIA

tracking