SEGRE

L'ajuntament de Lleida ampliarà espais per a vianants al voltant d'escoles i instituts

Una vintena de centres de la ciutat demanen millores en l'accés per evitar aglomeracions

Joan Ramon Castro, Toni Postius i Sandra Castro, amb el cartell de la nova zona

L'ajuntament de Lleida ampliarà espais per a vianants al voltant d'escoles i institutsAjuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Lleida atendrà les peticions presentades per més d'una vintena de centres educatius públics i concertats de la ciutat per tal de millorar l'accés als centres i evitar possibles aglomeracions a l'entrada o la sortida, una situació que està especialment desaconsellada en la situació actual de pandèmia per la covid-19. Les peticions, que encara segueixen arribant, s'estudien una per una i s'atenen en la mesura del possible seguint els criteris tècnics i la disponibilitat de recursos per part de l'Ajuntament.

Pel que fa al reforç del servei de neteja, comportarà un increment d'entre una i cinc hores diàries, en funció de les dimensions i el nombre d'alumnes de cada centre. Aquest increment es concentrarà en la franja de matí i prioritzarà els lavabos, espais de pas, menjadors i zones comunes. Per fer-ho s'ha ampliat el contracte de neteja amb un cost extra de 66.000 euros mensuals, a càrrec de la Paeria.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Toni Postius, ha destacat el "treball transversal" a la Paeria per facilitar que l'inici de curs es pugui fer amb seguretat, disposant d'espais més amplis i més neteja. Davant "l'esforç econòmic que suposa", Postius ha reivindicat ajuda de la Generalitat.

Respecte a la millora de la seguretat en l'accés als centres, en els dos casos que ha estat possible s'ha optat per la conversió de carrers en zona de vianants. Així, com demanava l'escola Enric Farreny, el carrer Barbastre quedarà tallat al trànsit de forma definitiva a partir del 14 de setembre, tot i que es mantindrà el pas de vehicles al carrer Mollerussa, ja que és un vial d'accés a una part de la Bordeta. També es vianalitzarà el carrer Dolors Sistac, com reclamava l'escola Ciutat Jardí, una acció que quedarà acabada ja aquest dijous.

En uns altres cinc centres, la solució adoptada ha estat eliminar estacionament en espais annexos al centre i situar barreres o tanques que permetin ampliar la vorera, ja que no és possible tallar el carrer. És el cas de l'Escola del Carme (carrer Hostal de la Bordeta), Parc de l'Aigua (carrer Sant Paulí de Nola), Episcopal (carrer Joan Miró), Sant Jaume (carrer Castella) i Escola Pinyana (avinguda Pinyana i carrer Valls d'Andorra).

Respecte a la prova pilot a l'Espiga, 'Kiss& ride' consisteix en què els pares i mares que porten els seus fills en vehicle al centre s'aturin només un moment per deixar-los en mans d'uns monitors que s'encarregaran d'acompanyar-los al centre. D'aquesta manera es vol aconseguir més fluïdesa i evitar dobles files i aglomeracions. Si funciona bé, s'ampliarà a altres centres.

D'altra banda també es reforçarà el transport públic a la L8 a primera hora del matí per l'accés a l'institut Manuel de Montsuar i l'L10 per l'entrada al de La Caparrella. També es senyalitzarà una nova parada al carrer Jeroni Pujades per a l'institut Josep Lladonosa i s'ajustaran els horaris dels autobusos a les entrades i sortides als instituts del Camp Escolar.

Espais Educatius

La Paeria va oferir inicialment 96 espais, que finalment es van ampliar a 108, per tal que els centres educatius de Lleida poguessin ampliar les seves instal·lacions per adaptar-se a la situació. S'han rebut 17 peticions d'11 centres, que demanen espais com pistes esportives, pavellons i algun local social o espai annex al seu edifici. La majoria però, prefereixen mantenir-se als seus espais.

tracking