SEGRE

SALUT PREVENCIÓ

Salut ha detectat més de 900 conductes suïcides durant els últims sis anys a Lleida

Només fins al mes de juliol d'aquest any s'han registrat 111 episodis a la província, davant els 117 de tot el 2018 || Atesos una vintena d'adolescents, amb deu casos nous, a partir dels onze anys

Imatge d’arxiu d’una jornada sobre suïcidi celebrada el febrer passat a Lleida.

Imatge d’arxiu d’una jornada sobre suïcidi celebrada el febrer passat a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa Codi Risc Suïcidi del departament de Salut, que es va posar en marxa el juny del 2014, ha registrat més de nou-cents episodis de conductes suïcides (concretament 916) a la província de Lleida durant els últims sis anys. Segons les dades proporcionades pel departament, només fins al mes de juliol d’aquest any s’han registrat 111 episodis d’intents de suïcidi a les comarques lleidatanes, quan en tot l’any passat van ser un total de 117. Segons el registre de Salut, que es va fer públic amb motiu de la celebració ahir del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, a tot Catalunya 16.012 persones han fet 18.966 episodis de conducta suïcida. La gran majoria, el 87,3%, ha dut a terme un únic episodi. Encara que la conselleria va assenyalar que les conductes suïcides han descendit durant el confinament, professionals i entitats assenyalen que han augmentat les peticions d’ajuda per idees suïcides arran de l’augment de l’estrès, ansietat, por, solitud o incertesa a causa de la pandèmia.

Preocupa, sobretot, l’alarmant xifra de suïcidis entre els joves, entre els quals el suïcidi s’ha convertit en la primera causa de mort no natural, al davant dels accidents de trànsit. Sobre aquesta qüestió, la doctora Vanessa Pera, directora de l’Àrea Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan i Déu Terres de Lleida, va assenyalar que el programa del centre atén una vintena d’adolescents, d’entre 11 i 18 anys, amb conductes o ideacions suïcides. Només aquest any, s’han registrat deu casos nous, amb més episodis després del confinament i un empitjorament amb el nou tancament del Segrià al juliol. Pera va destacar que aquestes conductes estan relacionades amb trastorns depressius majoritàriament, així com consum de tòxics o un trastorn alimentari.

En el que va d’any s’han detectat deu casos nous d’adolescents amb idees suïcides a Ponent

Els professionals del Sant Joan de Déu van intensificar l’atenció durant els mesos més durs del confinament per atendre els usuaris i les seues famílies i alerten d’un “perill” nexe entre les conductes suïcides i l’“abús” de les noves tecnologies, que són darrere del 26 per cent dels casos, segons assenyala un estudi. Per a una atenció precoç, Pera va instar a millorar l’ús de les pantalles i informar les famílies sobre els patrons de risc per activar l’ajuda necessària.

Entitats demanen més recursos i formació especialitzada Una vegada més, les entitats lleidatanes van alertar ahir de la necessitat d’aportar més recursos per atendre els trastorns de salut mental que han augmentat arran de la Covid-19. En aquest sentit, Salut Mental de Ponent va destacar que es dediquen molts més esforços a conscienciar sobre seguretat viària, quan el suïcidi causa més morts que els accidents de trànsit, i va demanar incrementar els recursos per evitar que els problemes de salut mental es cronifiquin. Així mateix, l’entitat va apostar per una atenció comunitària, per evitar ingressos innecessaris i que perjudiquin la persona, així com la difusió de les eines per conscienciar i eliminar l’estigma que encara suposa la salut mental. Servei de Suport del Dol de Ponent va destacar que durant el confinament han rebut més trucades de persones amb idees suïcides, sobretot de persones vulnerables, per la qual cosa van activar una atenció més propera i freqüent. “Es necessiten més recursos també per acompanyar les famílies i més formació especialitzada en dol i prevenció del suïcidi”, va reivindicar l’entitat.

tracking