SEGRE

TRIBUNALS POBRESA ENERGÈTICA

Primer judici a Catalunya a una lleidatana vulnerable per factures de llum impagades

Endesa li reclama 5.800 euros, encara que insisteix que la seua voluntat és “pactar amb les administracions”

Dolors Ortiz, al mig, amb membres de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la PAH.

Dolors Ortiz, al mig, amb membres de l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la PAH.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una veïna de 52 anys de Lleida ciutat, Dolors Ortiz, va ser ahir la primera persona de Catalunya en situació de vulnerabilitat reconeguda a anar a judici perquè Endesa li reclama un impagament de 5.832 euros en la factura de la llum entre el 2015 i el 2018. Ortiz no té feina, pateix artrosi degenerativa, desgast de peus, urticària crònica, ansietat i depressió i rep una ajuda mensual de 430 euros. La companyia no pot tallar-li el subministrament d’acord amb la llei 24/2015, però aquesta no concreta qui paga els deutes.

Abans que arranqués el judici al Canyeret, Ortiz va rebre el suport de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la PAH i la Paeria. “Un 10% de famílies catalanes han de decidir entre menjar o pagar les factures i les empreses i la Generalitat han de firmar un conveni que aclareixi qui es fa càrrec del deute acumulat”, va explicar la portaveu de l’APE, María Campuzano, que va afegir que “a dia d’avui no s’ha firmat perquè empreses com Endesa s’hi neguen”. Va denunciar que, encara que s’està negociant, “Endesa no ha paralitzat aquest procediment judicial, ja que la seua actitud és fer xantatge a la Generalitat per aconseguir un acord que el beneficiï”. Va assegurar que la companyia “sap perfectament” que si Ruiz és condemnada, no podrà pagar, “per la qual cosa juga amb el sofriment a favor dels seus beneficis”. Campuzano va instar que Generalitat i subministradores arribin a un acord i que es condoni el deute acumulat. “Endesa no accepta aquest últim punt i reclama que el 50% es cobreixi amb recursos públics. Per això la negociació està bloquejada”, va afirmar. Per la seua part, Dolors Ruiz va dir desconèixer per què Endesa l’ha demandat a ella i que és “la cap de turc”, però va afirmar que “lluitarà pels que vénen després”. I després de la vista, va assegurar que havia perdut, ja que “no s’ha firmat el conveni”. Des de la companyia van assenyalar que “en cap moment s’han paralitzat les negociacions” i que la voluntat és arribar a un acord amb la Generalitat i van instar que clients com Ruiz s’acullin al bo social. No van descartar que hi hagi més casos judicials similars.

Els ajuts d’urgència social pugen un 10% en un any a Lleida La Paeria ha concedit entre el gener i l’agost d’aquest any un total de 812 ajuts d’urgència social per un import de 377.318 euros, un 9,87 per cent més d’ajuts que en el mateix període de l’any anterior.

Un total de 712 persones, de les quals 312 són menors, s’han beneficiat d’ajuts relacionats amb l’habitatge i els subministraments i 1.832, de les quals 876 són nens, sobre alimentació i ajuda a menors. A més, 9.208 persones es van derivar a serveis de distribució d’aliments, un 44 per cent més.

D’altra banda, el PSC va preguntar a la Paeria dades sobre el parc públic d’habitatge per a polítiques socials.

tracking