SEGRE

PROCÉS ACTIVITATS

Torra qualifica de “tros de quòniam” Sánchez al culpar-lo de seguir judicialitzant la política

Utilitza aquest insult de les aventures de Tintín, un cultisme per 'talòs', en la inauguració del mercat del conte infantil Encontats de Balaguer || Titlla de “vergonya” que els Jordis continuïn a la presó

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.LAURA QUINTANA

Creat:

Actualitzat:

El president Quim Torra es va adaptar ahir a la perfecció a l’escenari, la inauguració de la cinquena edició del mercat del conte infantil Encontats de Balaguer, per retre homenatge a Joaquim Ventalló, el traductor al català de les aventures de Tintín, i utilitzar una de les singulars i intraduïbles expressions pejoratives i insults propis del capità Haddock, tros de quòniam!, per qualificar així, de talòs, beneit o molt ignorant, el president del Govern central, Pedro Sánchez, després que aquest el culpés de seguir judicialitzant la política. Des de l’escenari instal·lat en plena plaça Mercadal de la capital de la Noguera i tres dies després de la vista al Tribunal Suprem per a la seua possible inhabilitació per desobediència, Torra va recordar que ahir es van complir tres anys de les concentracions davant de la conselleria d’Economia a Barcelona, en les quals “dos senyors líders de la societat civil catalana van acabar a la presó per pujar a un cotxe. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tenien tot el dret a expressar-se lliurement i avui segueixen a la presó. Això és una vergonya de l’Estat!”. El president de la Generalitat va lamentar que “ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicialitzem. Doncs no senyor”, i va replicar: “Ells sí que continuen judicialitzant la causa política de l’independentisme!”

Minuts abans, durant l’acte inaugural del certamen, Torra va tenir un record per als morts i ingressats en hospitals de Balaguer i la Noguera per la pandèmia. “Sé que ha estat un estiu molt complicat i vull agrair a tots que responguessin amb responsabilitat a les decisions que es van prendre per fer front a la Covid”. Val a recordar que Balaguer i divuit municipis més segueixen encara amb les restriccions d’aforament en bars, restaurants i actes culturals. De fet, l’Encontats hauria d’haver-se celebrat a l’abril. “Veient el que està passant ara en altres llocs podem dir que vam prendre les decisions necessàries quan tocava prendre-les”, va assenyalar Torra, que es va mostrar satisfet que “ara veiem els resultats”.

Josep Vallverdú, encantat amb la primera estàtua dedicada a Rovelló

Amb el seu habitual look de dandi britànic, jaqueta i llaç, Josep Vallverdú estava encantat a l’Encontats. I més quan va descobrir la tela que cobria a la plaça del Pou de Balaguer la primera escultura dedicada a un dels seus personatges literaris que l’han fet més feliç, el gosset Rovelló. “Vaig escriure el conte fa 52 anys i aquest gosset català, de masia –per això no l’han traduït els anglesos–, s’ha convertit en un clàssic sense esperar- ho”, va explicar l’escriptor lleidatà de 97 anys amb la seua també habitual fina ironia. Va recordar que “el Rovelló ha protagonitzat dibuixos, cartells, televisió..., ha batejat parcs infantils i fins i tot un capgròs porta el seu nom a l’Espluga de Francolí”, localitat en la qual va residir durant anys abans de traslladar-se a Balaguer. “M’ha donat grans satisfaccions, a mi i a més de dos milions de lectors en 14 llengües, i ara potser també al coreà”, va avançar. Vallverdú va agrair a Balaguer aquesta escultura en bronze, obra de l’artista Sergi Molina. També va compartir protagonisme amb la popular dibuixant Pilarín Bayés, a qui va cedir la vara de padrina de l’edició d’aquest any. Bayés va preferir la il·lustració al discurs i va dibuixar una comtessa d’Urgell explicant que “en un moment com l’actual tan transcendental per a les dones, aquí a Balaguer, gràcies a elles, ja es llegien els llibres més importants de l’època i del món”. L’Encontats, amb una dotzena de parades de llibreries i editorials, va oferir espectacles i contacontes per als més petits. 

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.LAURA QUINTANA

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.

Vallverdú; Quim Torra; l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal; i Pilarín Bayés, en la inauguració de l’Encontats.LAURA QUINTANA

tracking