SEGRE

ESNOTICIA

Fins a un 30% de sospitosos de Covid a Lleida es nega a informar sobre els seus contactes

Tres de cada deu sospitosos de tenir la Covid-19 que van al CAP de Prat de la Riba es neguen a donar a Salut la informació sobre els contactes estrets, requisit important per evitar contagis. Segons les persones encarregades de registrar aquestes dades, afirmen que no ho diuen per por o per no causar problemes a la feina.

Imatge de família d’alguns gestors Covid que treballen a la carpa del CUAP de Prat de la Riba.

Imatge de família d’alguns gestors Covid que treballen a la carpa del CUAP de Prat de la Riba.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Entre el 20 i el 30 per cent dels sospitosos de tenir la Covid-19 que van al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba per fer-se una PCR es nega a informar sobre qui són els seus contactes estrets, requisit necessari per trencar les cadenes de transmissió i informar-los de les mesures que han de prendre si la persona que s’acaba de fer la prova dóna positiu.

Així ho va explicar Noelia Ramos, una dels vuitanta-un gestors Covid que ha contractat el departament de Salut a la província de Lleida per recollir la informació dels contactes dels possibles casos. “Hi ha persones que prefereixen informar directament els seus contactes sobre si són positius, altres tenen por que els altres s’assabentin que han agafat el virus i altres no ho diuen per problemes de feina que poden perjudicar els seus contactes, com és el cas d’immigrants que no tenen papers i no es poden permetre deixar de treballar”, va afirmar. En aquestes ocasions, el servei d’Epidemiologia s’encarrega de trobar-los.

Quan una persona va al CAP de Prat de la Riba amb símptomes compatibles amb la Covid, se sotmet a una prova PCR i, posteriorment, un gestor registra la seua informació i la dels seus contactes. “Li preguntem si és una persona de risc, amb qui viu i si algun té alguna malaltia crònica, si treballa i on, ja que és important saber si és del món sanitari o educatiu, i finalment, les persones amb les quals han estat els últims catorze dies”, va assenyalar Ramos. Va afegir que “guardem els noms i els números de telèfon (en ocasions es donen números erronis) i quina mena de contactes són. Per exemple, si són companys de feina, persones amb qui conviuen, de relacions socials o si hi han coincidit en un mitjà de transport”. Llavors, se li explica al possible cas que ha de confinar-se fins que tingui el resultat de la PCR i que si té fills, també han de fer-ho. “També recollim les dades dels seus col·legis.”

Aquesta informació queda recollida en una plataforma a la qual també tenen accés els scouts. “Ells s’encarreguen de trucar als contactes si la prova ha sortit positiva.”

Ramos va explicar que en el cas que la persona amb símptomes sigui d’edat avançada, un equip va al seu domicili. “Ara comencen a venir bastants nens, però la mitjana d’edat és d’entre els vint i cinquanta anys”, va assenyalar i va explicar que actualment les mostres només es recullen per via nasal, ja que fins ara també eren a través de la faringe.

El CUAP està obert les vint-i-quatre hores, els set dies de la setmana.

tracking