SEGRE

ESNOTICIA

Els ingressats a Lleida baixen un 50 per cent

Els hospitals del pla tenen ara cinquanta pacients amb Covid, davant dels 98 del 31 d'agost, i a nivell català n'hi ha un 13% més || El risc a Ponent torna a superar la mitjana després de tres setmanes

Imatge d’un sanitari amb un pacient al Santa Maria.

Imatge d’un sanitari amb un pacient al Santa Maria.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de persones ingressades per Covid-19 a la regió sanitària de Lleida s’ha reduït notablement després del rebrot de l’estiu, concretament gairebé un 50 per cent l’últim mes. Així, dilluns passat hi havia cinquanta pacients hospitalitzats, mentre que el 31 d’agost eren 98. A més, llavors n’hi havia setze a l’UCI i ara són només sis, un 62% menys. Però mentre el ritme d’ingressats disminueix a Lleida, a Catalunya han augmentat en aquest mateix període, passant dels 699 hospitalitzats als 791 dilluns passat, un 13% més, encara que ahir van arribar als 800. Totes són dades de dilluns perquè ahir, al ser festiu a la ciutat de Lleida per Sant Miquel, el departament de Salut no va actualitzar el nombre d’ingressats a Ponent.

Així mateix, la millora de la situació als hospitals del pla encara és millor si es compara amb la que hi havia el 28 de juliol, dia en què es va arribar al màxim de la segona onada de la pandèmia amb 203 hospitalitzats, 22 dels quals a l’UCI. A més, fins al 27 d’agost la xifra d’ingressats no va baixar del centenar. Des d’aleshores, van anar disminuint gradualment. Tanmateix, en les dos últimes setmanes aquesta tendència s’ha accelerat. De fet, l’hospital Santa Maria ja ha quedat lliure de pacients amb Covid, així com l’hotel Salut Nastasi, i els ingressos es concentren a l’Arnau de Vilanova i les clíniques privades.

Un equip format per quinze psicòlegs va fer un treball preventiu per ajudar els professionals

Al contrari, a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran hi ha onze hospitalitzats, quan a l’estiu no n’hi havia cap. La situació en aquesta zona està millorant, malgrat els mals indicadors epidemiològics de la Cerdanya, i el risc de rebrot segueix baixant fins als 232,81 punts (43 menys que dilluns). Tanmateix, el Pallars Sobirà ha passat de 0 a 38 punts. Al pla, aquesta taxa ha tornat a pujar i s’ha situat en 185,92 punts, amb la qual cosa supera de nou la mitjana catalana (163,43), després de tres setmanes per sota. Totes les seues comarques tornen a tenir risc alt, ja que la de les Garrigues ha passat dels 74,27 als 130 punts.

Respecte al balanç diari de Salut, la província de Lleida va sumar 143 casos més de Covid-19, amb un total de 13.472. D’aquests, trenta corresponen al Pirineu, amb 1.169 positius acumulats, i 113 al pla, amb un total de 12.303. Les defuncions es mantenen en les 337.

Suport psicològic a trenta sanitaris durant la primera onada

Una trentena de sanitaris de Lleida, entre metges i personal d’infermeria, van necessitar suport psicològic durant la primera onada de la Covid-19. Així ho va explicar Joan Marc Dolcet, coordinador d’un equip de quinze psicòlegs de l’hospital Santa Maria, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i el Grup d’Emergències del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Lleida organitzat per a aquest servei. Els professionals que ho requerien, majoritàriament infermeres i auxiliars, eren atesos per telèfon i només dos van necessitar rebre tractament. La majoria de les preocupacions eren la possibilitat de contagiar les seues famílies i la incertesa sobre quant duraria la situació actual. “Durant aquesta onada de la pandèmia ja fèiem molta feina de prevenció amb dinàmiques de grup, o individualment, perquè expressessin les seues emocions i evitar que empitjoressin psicològicament”, va explicar Dolcet, la qual cosa va fer que no tinguessin tanta demanda d’atenció individualitzada. “Tot i així, no sabem si alguns no volien sol·licitar ajuda, però també cal tenir en compte que els col·legis professionals presten aquest servei”, va assenyalar.

Dolcet va dir que aquest equip es manté per si algú demana ser atès, però va destacar que la demanda és molt baixa, ja sigui perquè les vacances han servit per desconnectar o perquè ja hi ha una millor gestió de la situació que quan va arribar la pandèmia al març.

tracking