SEGRE

Entra en vigor la rebaixa a deu dies de la quarantena dels contactes estrets de positius

Des d’ahir, encara que els que ja estaven confinats hauran de complir l’anterior de 14 dies, que es manté en geriàtrics

Proves PCR ahir a Almenar.

Primer centre escolar tancat a la província de Lleida per positius de covidMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les quarantenes per als contactes estrets d’una persona positiva de Covid-19 van passar a ser ahir de 10 dies i no de 14 com fins ara, després que hagi entrat en vigor aquesta actualització ja anunciada per Salut. Això sí, la mesura no és retroactiva per a aquells contactes que ja estaven fent quarantena, sinó que s’aplica per als que la van començar ahir. Això sí, el document assenyala que “es recomana mantenir una prudència especial entre els dies 10 i 14, minimitzant els contactes estrets en la mesura possible” i que si apareixen símptomes es faci “un autoconfinament immediat” i es consulti el metge.

El protocol a fegeix que l’equip de gestió de contactes farà un seguiment els dies 0, 7 i 10 i “en funció de les capacitats del sistema, es podria valorar una trucada el dia 14 a fi de poder registrar que no han aparegut símptomes després del desè dia”.

A més, les persones que ja han tingut una infecció per Covid durant els tres mesos anteriors (ara eren sis) estaran exempts de fer quarantena. Tanmateix, si la persona presenta clars símptomes de la malaltia, haurà de ser avaluada. Així mateix, no és necessari fer una PCR per a la reincorporació a l’activitat laboral, a excepció dels professionals sanitaris i sociosanitaris.

Respecte a les residènciesgeriàtriques i altres centres, al tractar-se d’entorns vulnerables, es recomana que l’aïllament sigui de 14 dies, i que també ho facin les persones que ingressen per primera vegada. Sobre els centres educatius, el protocol assenyala que quan una persona d’un grup estable desenvolupa símptomes cal aïllar- la i, fins que no es tinguin els resultats de la PCR, el grup mantindrà l’activitat normal. En cas que la prova sigui positiva, el grup haurà de confinar- se 10 dies i se’ls farà una PCR (vegeu el desglossament). Així mateix, els contactes d’un contacte estret no han de fer quarantena, en relació amb la incertesa d’alguns pares que s’han de cuidar els seus fills confinats.

D’altra banda, Salut va informar ahir de tres morts més per Covid a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, en concreta la Cerdanya, i va confirmar vuit casos més. D’altra banda, ha tornat a pujar el risc de rebrot fins als 285,26 punts. Respecte a la regió sanitària de Lleida, hi ha 22 casos més i l’índex de rebrot ha baixat fins els 161,56 punts. Així mateix, Lleida és la gran ciutat catalana amb la taxa de positius més baixa per cada 100.000 habitants, amb 133. També hi ha cinc persones més ingressades al pla, amb un total de 58, de les quals 7 són a l’UCI, mentre que n’hi ha 11 al Pirineu.

Finalment, els MIR i tots els grups parlamentaris exigeixen la implicació política de Salut en les negociacions per acabar amb la vaga. Des del departament neguen un “problema sistemàtic” en la formació dels metges residents, però admeten “àrees de millora”.

tracking